, Σάββατο
22 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Φέρνοντας την κλασική μουσική στο δρόμο – Η Ορχήστρα Νέας Γενιάς σπάει τα στερεότυπα των «γαλλικών και πιάνο»

Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023, Θέατρο Γης. Ούτε τα παιδιά των γκέτο της Αμερικής που ράπαραν στις αρχές του 1990, αλλά φυσικά ούτε και ο κόσμος της καλής κοινωνίας, των «γαλλικών και του πιάνου» θα μπορούσαν να φανταστούν την ένωση δύο μουσικών ειδών εκ διαμέτρου αντιθέτων και με τόσο διαφορετικό κοινό. Μάλλον θα έμοιαζε σαν κάτι ανόσιο. Όμως όπως απέδειξαν, ο παραγωγός BeatsPliz και η Ορχήστρα Νέας Γενιάς στο κοινό της Θεσσαλονίκης εκείνο το βράδυ με την ArtePovera, η ένωση της ραπ με την κλασική μουσική δημιουργεί ένα μοναδικό αποτέλεσμα.

Ρεπορτάζ: Ελίνα Τουκουσμπαλίδου

Όμως αυτή δεν ήταν η μοναδική φορά που η Ορχήστρα Νέας Γενιάς θα ξεχώριζε. Λίγους μήνες αργότερα και συγκεκριμένα το βράδυ της 31ης Μαρτίου 2024 στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Ναύαρχος Βότσης» το κοινό θα βίωνε μια μυσταγωγική εμπειρία στη συναυλία εις μνήμην των 57 νεκρών των Τεμπών. Ένας βουβός θρήνος, με τη συνοδεία μερών των Requiem των Μότσαρτ και Βέρντι. Η συναυλία ήταν μια πρωτοβουλία της Ορχήστρας Νέας Γενιάς.

Τι είναι όμως αυτό που κάνει την ορχήστρα να ξεχωρίζει; Είναι το συσσωρευμένο ταλέντο; Οι πρωτότυπες συμπράξεις; Το γεγονός ότι βγάζει την κλασική μουσική από τα στενά όρια του ελιτισμού και την προσφέρει αφειδώς στο κοινό; Ή όλα μαζί;

«Αυτό το “αλήτικο” στιλ και το να βγει η ορχήστρα από τα μέγαρα μουσικής ήταν ένας από τους στόχους μου. Το να βγουν εκτός των συνηθισμένων οι μουσικοί της ορχήστρας και της χορωδίας ήταν επίσης ένας από τους στόχους μου. Να βγούμε δηλαδή στο δρόμο, να παίξουμε με διαφορετικό ρουχισμό και φώτα και να παίξουμε με μπαλακλάβες. Έτσι το κοινό δεν έχει την εντύπωση ότι η κλασική μουσική είναι μόνο για μια κλίκα πλουσίων. Αυτή η μουσική είναι για όλους», αναφέρει στην Karfitsa ο μαέστρος και διευθυντής της Ορχήστρας και Χορωδίας Νέας Γενιάς, Ροδόλφος Πάρτος.

Φέρνοντας την κλασική μουσική στο δρόμο

Μιλώντας για το πώς ξεκίνησε η ορχήστρα το 2021, ο ίδιος υπογραμμίζει ότι κινητήρια δύναμη υπήρξε φυσικά η αγάπη για τη μουσική. «Η ιδέα ξεκίνησε από το πάθος που είχα να διευθύνω μια ορχήστρα. Επειδή ήθελα να διευθύνω ορχήστρα, ο πιο άμεσος τρόπος ήταν να φτιάξω τη δική μου. Αυτό βέβαια συνεπάγεται πολλές ώρες δουλειάς, προγραμματισμού, επικοινωνίας με ανθρώπους, αναζήτησης».

Η καλή δουλειά δεν άργησε να αποδώσει καρπούς. Οι συναυλίες της ArtePovera με 6.000 θεατών στο Θέατρο Λυκαβηττού στην Αθήνα και με 7.000 θεατών στο Θέατρο Γης στη Θεσσαλονίκη αποτέλεσαν στιγμή – ορόσημο για την ελληνική ραπ. Είχε προηγηθεί βέβαια ο ντόρος του άλμπουμ και της ταινίας. «Αυτή η ιδέα ήταν του BeatsPliz. Από τη στιγμή που έφτιαξα την ορχήστρα είχα στο νου μου ότι η ορχήστρα μας θα συνεργάζεται και με διαφορετικού είδους μουσική, είτε είναι χιπ χοπ, μέταλ, ρέγκε ή ηλεκτρονική. Ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία 13.000 άτομα να ακούσουν ραπ και ορχήστρα, για πρώτη φορά οι περισσότεροι στη ζωή τους. Πολλά άτομα από το κοινό είπαν ότι πιθανόν να ήταν και η καλύτερη συναυλία στην οποία πήγαν στη ζωή τους. Τα έγχορδα, η χορωδία από πίσω, τα χάλκινα στα αριστερά ήταν κάτι μαγικό ηχητικά και οπτικά».

Και μετά ήρθε η συναυλία για τους νεκρούς των Τεμπών. Κοινός παρονομαστής των δύο η στενή σχέση της Ορχήστρας Νέας Γενιάς με την κοινωνία. Με τον παλμό, τα προβλήματα και τους τριγμούς της. «Η ιδέα γεννήθηκε στο τέλος του 2023, όπου κάνοντας τον προγραμματισμό για το 2024 ήθελα να δω ποια θα είναι η επόμενή μας δράση. Σκέφτηκα ότι πλησιάζει ο ένας χρόνος από το δυστύχημα και αποφάσισα ότι θα έπρεπε να κάνουμε κάτι για αυτό», δηλώνει στην Karfitsa ο κ. Πάρτος.

«Υπήρχε ένταση. Πριν από κάθε συναυλία υπάρχει ένταση, ενέργεια και το άγχος του πώς θα τα πάμε. Την ώρα της συναυλίας ήταν όλοι συγκεντρωμένοι ώστε να κάνουν αυτό που πρέπει, να παίξουν όπως πρέπει. Μαζί με την ενέργεια του κοινού ήρθε και έδεσε. Το κοινό και οι μουσικοί είχαν το αίσθημα της θλίψης, σαν να βρισκόμασταν σε μια κηδεία ή ένα μνημόσυνο. Ήταν όλοι τους 100% εκεί», συμπληρώνει.

Επόμενα βήματα;

Η ορχήστρα που έχει βάλει στόχο να μας πείσει ότι δεν υπάρχουν στεγανά στη μουσική υπόσχεται στο μέλλον νέες πρωτότυπες συμπράξεις, σύμφωνα με τον κ. Πάρτο. Εάν κάποιος θέλει να γίνει μέλος της Ορχήστρας Νέας Γενιάς η οποία αριθμεί περί τα 25 βασικά μέλη, μπορεί να έρθει σε επικοινωνία με τον μαέστρο της. Τι σημαίνει όμως «νέας γενιάς»; «Λέγεται Ορχήστρα Νέας Γενιάς όχι γιατί έχουμε ηλικιακό όριο συμμετοχής, αλλά λόγω ύφους. Θέλουμε δηλαδή να είναι ένα νέο μοντέλο. Για αυτό όλες μας οι δράσεις έχουν κάτι διαφορετικό».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.