, Τετάρτη
30 Νοεμβρίου 2022

Λουκέτο βάζει ένα στα τρία κομμωτήρια στη Θεσσαλονίκη

Ρολά … κατεβάζει ένα στα τρία κομμωτήρια στη Θεσσαλονίκη, μετά το «ράλι» στις τιμές ενέργειας. Το τελευταίο εξάμηνο υπολογίζεται ότι έβαλε λουκέτο το 30% των κομμωτηρίων του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με επαγγελματίες του κλάδου. Λόγω των μεγάλων αυξήσεων στους λογαριασμούς φυσικού αερίου και ρεύματος οι ιδιοκτήτες κομμωτηρίων προσπαθούν να επιβιώσουν και να ανταπεξέλθουν στα λειτουργικά τους έξοδα που υπολογίζονται σε χιλιάδες ευρώ το μήνα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΣΑΤΣΟΥ

«Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα κομμωτήρια της Θεσσαλονίκης, αλλά και της υπόλοιπης χώρας. Μετά την πανδημία του κορονοϊού, ήρθε η ενεργειακή κρίση που ισοπέδωσε τον κλάδο. Τα λειτουργικά έξοδα είναι πλέον δυσβάσταχτα. Το τελευταίο εξάμηνο έκλεισε το 30% των κομμωτηρίων του νομού Θεσσαλονίκης και δυστυχώς το ποσοστό αναμένεται να αυξηθεί τους επόμενους μήνες» αναφέρει στην εφημερίδα Karfitsa, ο Πρόεδρος Ένωσης Καταστηματαρχών Κουρέων Κομμωτών Θεσσαλονίκης και περιχώρων, Παύλος Κολοβός και προσθέτει ότι, τα κομμωτήρια λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού δεν προχώρησαν σε αύξηση των τιμών στις υπηρεσίες που παρέχουν. Μάλιστα, αρκετοί επαγγελματίες προκειμένου να «κρατήσουν» την πελατεία τους προχωρούν σε μειώσεις των τιμών, αλλά και σε προσφορές. Σύμφωνα με τον κ. Κολοβό, οι επαγγελματίες του κλάδου δεν μπορούν να προχωρήσουν σε λύσεις «ανάγκης», όπως να σταματήσουν να κάνουν πιστολάκι, που αποτελεί την πιο ενεργοβόρα ηλεκτρική συσκευή, καθώς όπως λέει, «ακόμη και να κάνει κάποιος ένα απλό κούρεμα θα πρέπει να στεγνώσουμε τα μαλλιά του με το πιστολάκι».

Κίνδυνος να αυξηθεί η παραοικονομία

Μεγάλος «φόβος» για περαιτέρω ενίσχυσης της παραοικονομίας επικρατεί στον κλάδο της κομμωτικής, καθώς οι επαγγελματίες που δεν θα «αντέξουν», θα αναγκαστούν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους και να στρέφουν στην «μαύρη» εργασία. Από την άλλη πλευρά, οι πελάτες λόγω της ενεργειακής κρίσης και των αυξημένων εξόδων θα επιλέξουν κομμώσεις κατ’ οίκον.

«Το κόστος της ενέργειας στα κομμωτήρια αγγίζει το 70%. Δυστυχώς οδεύουμε προς λουκέτο αρκετών κομμωτηρίων της χώρας, καθώς οι επαγγελματίες δεν θα αντέξουν και δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν τα έξοδα τους. Παράλληλα, με τις αυξήσεις στο ρεύμα, την ανιούσα έχουν πάρει και τα αναλώσιμα των κομμωτηρίων», δηλώνει στην «Κ», η Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κουρέων Κομμωτών Ελλάδας, Μαρία Σωτηροπούλου και προσθέτει ότι, πρέπει να διασφαλιστούν προσιτές τιμές ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Στο μεταξύ, η κ. Σωτηροπούλου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ότι η δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν βρεθεί τα κομμωτήρια, ανοίγει την πόρτα στην παραοικονομία, δηλαδή στις κατ’ οίκον κομμώσεις και περιποιήσεις μαλλιών, με αποτέλεσμα ο κλάδος και το κράτος να δέχεται τεράστιο πλήγμα.

Εναλλακτικές λύσεις για να επιβιώσει ο κλάδος

Από πολλούς επαγγελματίες εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις με βάση τη διακύμανση των τιμών στην ενέργεια, προκειμένου να μειωθεί το κόστος στους λογαριασμούς. Δύο από τις λύσεις τις οποίες πολλοί ιδιοκτήτες κομμωτηρίων σκέφτονται είναι η τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα ή ακόμα και η εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών για να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες.