, Κυριακή
27 Απριλίου 2025

search icon search icon

Μαθητές στη Θεσσαλονίκη εκπαιδεύονται για τους σεισμούς

Ο φονικός σεισμός μεγέθους 7,8 Ρίχτερ που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία συγκλόνισε τον κόσμο κι άφησε πίσω του χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες, με τα σωστικά συνεργεία να συνεχίζουν τις επιχειρήσεις εύρεσης επιζώντων κάτω από τα ερείπια των κτιρίων, φέρνει στο προσκήνιο το κρίσιμο ερώτημα εάν είμαστε και πόσο σωστά προετοιμασμένοι στην Ελλάδα σε περίπτωση σεισμού.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΣΑΤΣΟΥ

Στη Θεσσαλονίκη, τα τελευταία δύο χρόνια μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν την ευκαιρία να ενημερώνονται μέσα από πρωτότυπες διαδραστικές δράσεις για τις φυσικές καταστροφές και τους τρόπους προστασίας που πρέπει να ακολουθήσουν σε περίπτωση σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας.

«Εμείς μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα που παρέχουμε προσπαθούμε συνεχώς να  επιστήσουμε την προσοχή των παιδιών στα θέματα που αφορούν τις  φυσικές καταστροφές, ώστε  να είναι ενημερωμένα και κατάλληλα προετοιμασμένα. Δεν χρειάζεται φόβος ή αγωνία, αλλά σωστή ενημέρωση, ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν.  Όλοι μας πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή και να γνωρίζουμε πως πρέπει να αντιδράσουμε σε περίπτωση σεισμού, πυρκαγιάς και των υπόλοιπων φυσικών καταστροφών. Η ενημέρωση μπορεί να σώσει ζωές σε κρίσιμες στιγμές», αναφέρει στην εφημερίδα Karfitsa, o Βασίλης Μιχαηλίδης, ιδιοκτήτης θεματικών πάρκων και εκπαιδευτικών πολυχώρων στο Ωραιόκαστρο, Θεσσαλονίκης και προσθέτει ότι,  « σχολεία από τη Θεσσαλονίκη και από άλλες περιοχές της Ελλάδας παρακολουθούν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο  δημιουργήθηκε σύμφωνα με τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Στο εν λόγω πρόγραμμα γίνεται παράλληλα εκπαίδευση στις βασικές πρώτες βοήθειες από γιατρό  με στόχο την πρόληψη ατυχημάτων και τραυματισμών σε περίπτωση φυσικής καταστροφής. Οι μαθητές μαθαίνουν, πως πρέπει να ενεργήσουν για την ασφάλεια τους στην κάθε περίπτωση.

Το «παλλόμενο» δωμάτιο

Μέσα σε ένα ειδικό χώρο, ο οποίος αποτυπώνει με απόλυτη  ακρίβεια πως κινούνται τα σεισμικά κύματα γίνεται μία προσομοίωση σεισμού, όπου οι μαθητές παρακολουθούν τις επιπτώσεις μίας σεισμικής δόνησης σε ένα δωμάτιο που περιέχει τραπέζι, βιβλιοθήκη, παράθυρο και  μικροαντικείμενα. Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα μαθαίνουν τρόπους προφύλαξης κατά τη διάρκεια του σεισμού.

«Στόχος μας είναι η γνώση, η ενημέρωση και η προετοιμασία των μαθητών σε περίπτωση καταστροφικών φαινομένων  όπως ο σεισμός, η πυρκαγιά, οι πλημμύρες  με σκοπό να συμβάλουμε ουσιαστικά στη μείωση των συνεπειών που μπορούν να προκληθούν στον άνθρωπο από τις φυσικές καταστροφές», εξηγεί στην «Κ», ο Γιώργος Σερταρίδης, καθηγητής φυσικής αγωγής και  υπεύθυνος του ενημερωτικού προγράμματος πρόληψης φυσικών καταστροφών.

Σύμφωνα με  τον κ. Σερταρίδη οι μαθητές παρακολουθούν το εκπαιδευτικό υλικό σε προτζέκτορα και δίνονται χρήσιμες συμβουλές προστασίας και ασφάλειας σε περίπτωση σεισμού, πυρκαγιάς σε εξωτερικό χώρο ή στο σπίτι, καταστροφικής πλημμύρας, Θυελλωδών ανέμων, κεραυνών. Παράλληλα,  συμμετέχουν σε διαδραστικά παιχνίδια, με στόχο την  αντιμετώπιση των φαινομένων πριν και κατά την διάρκειά τους.

Αναγκαία κρίνεται όμως  η ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας αναφορικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών. «Οι μαθητές μέσα σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα προσομοίωσης καπνού, μπορούν να παρακολουθούν μία εικονική πυρκαγιά και με αυτό τον τρόπο εκπαιδεύονται πως θα βγουν έξω από μία αίθουσα και  κτίριο με ασφάλεια χωρίς να κινδυνεύσουν», καταλήγει ο κ. Σερταρίδης.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.