fbpx

, Παρασκευή
01 Νοεμβρίου 2024

search icon search icon

Μεγάλη «φυγή» δημοσιογράφων από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα – Τα ζητήματα που «καίνε» τον κλάδο στη συμπρωτεύουσα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ISTOCK

Εκλογές για την ανάδειξη των μελών του ΔΣ της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ), θα πραγματοποιηθούν στις 25 και 26 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, με τους δημοσιογράφους της πόλης να τονίζουν πως ο οικονομικός παράγοντας, οι συνθήκες εργασίας και οι λιγότερες ευκαιρίες, συγκριτικά με την Αθήνα, αποτελούν τα βασικότερα ζητήματα του κλάδου στη συμπρωτεύουσα.

«Το βασικότερο απ’ όλα τα ζητήματα, με διαφορά από το δεύτερο, είναι οι πολύ χαμηλοί μισθοί, οι οποίοι είναι απότοκο, συνέχεια της οικονομικής κρίσης. Ήταν πολύ διαφορετικοί οι μισθοί πριν από την οικονομική κρίση. Βλέπουμε δημοσιογράφους 30 και 40 ετών να δουλεύουν πολλές ώρες την ημέρα και να παίρνουν 400, 500, 600 και 700 ευρώ. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον δημοσιογράφο σήμερα. Αυτό δυστυχώς δεν μπορεί να αλλάξει εύκολα. Η κατάσταση αυτή διαιωνίζεται. Οι ενώσεις συντακτών πρέπει να διεκδικούν την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας», επισημαίνει στην Karfitsa ο Ρωμανός Κοντογιαννίδης, μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ.

Και συμπληρώνει: «Η τελευταία σύμβαση εργασίας υπεγράφη το 2009. Από τότε ο κλάδος μας δεν έχει σύμβαση εργασίας. Συμβάσεις εργασίας υπογράφει η ΕΣΗΕΑ. Η ΕΣΗΕΑ δεν μπορούσε να βρει συνομιλητές γιατί οι εργοδοτικές οργανώσεις δεν είχαν διοικητικά συμβούλια. Το τελευταίο διάστημα συγκρότησαν ΔΣ και ήταν μια χρυσή ευκαιρία να πιέσουμε όλες οι ενώσεις, με “μπροστάρη” την ομοσπονδία μας, προκειμένου να υπογραφούν οι συμβάσεις εργασίας. Είναι ο μόνος τρόπος να αλλάξουν οι μισθοί. Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι δεν καταβάλλονται επιδόματα, υπερωρίες, προσαυξήσεις σαββατοκύριακου, γάμου, παιδιού κ.λπ. Και αυτό μπορεί να το λύσει μόνο η σύμβαση εργασίας. Αποτέλεσμα είναι σήμερα να υπάρχουν ατομικές συμβάσεις και ο κάθε συνάδελφος να αναγκάζεται να συμφωνήσει με τους όρους που του θέτει ο εργοδότης για μια θέση στον ήλιο».

«Αγκάθι» το μισθολογικό

Το τελευταίο διάστημα μάλιστα πολλοί δημοσιογράφοι της Θεσσαλονίκης μετακόμισαν στην Αθήνα για να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη στο επάγγελμά τους. Ο Κώστας Κεχαγιάς, μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ, επισημαίνει στους πρωταρχικούς λόγους τις μεγαλύτερες αμοιβές αλλά και τις περισσότερες ευκαιρίες σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη. Ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην Karfitsa, και τη δυνατότητα «μισθολογικής και ιεραρχικής ανέλιξης μέσα στο ίδιο το μέσο για το οποίο εργάζεται ένας δημοσιογράφος. Αυτά καθιστούν την Αθήνα πολύ πιο ελκυστική από τη Θεσσαλονίκη».

Κάνει παράλληλα λόγο για τη σχέση εργασίας – αμοιβής. «Θεωρώ ότι οι δημοσιογράφοι εδώ δουλεύουν αρκετά και αμοίβονται με τα βασικά, εάν λάβουμε υπόψιν έναν… τυχερό δημοσιογράφο. Πολλοί δεν κερδίζουν ούτε αυτά. Ακούμε ότι στην Αθήνα ξεκινούν να δουλεύουν με μεγαλύτερους μισθούς ακόμη και από τον βασικό. Νομίζω ότι η συλλογική φωνή έχει σημασία και καλό θα ήταν να είμαστε συσπειρωμένοι οι δημοσιογράφοι γύρω από το κύριο συνδικαλιστικό μας όργανο, δηλαδή την ΕΣΗΕΜ-Θ, προκειμένου να κερδίσουμε καλύτερες συνθήκες εργασίας. Αλλά για να μιλήσω και λίγο κυνικά, θα πω ότι φταίνε και όσοι συνάδελφοι ανέχονται να εργάζονται δίχως ωράρια και με ψίχουλα (ή ακόμη και τα δύο) και συνεχίζεται η παράδοση που θέλει τις θέσεις εργασίας στη δημοσιογραφία της Θεσσαλονίκης κακοπληρωμένες», όπως υπογραμμίζει.

Ο ίδιος εξηγεί πως τα τελευταία χρόνια η κατάσταση, όσον αφορά τα μισθολογικά στον κλάδο των δημοσιογράφων στη Θεσσαλονίκη, βελτιώνεται, ωστόσο πρέπει να γίνουν περισσότερα ακόμη βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Ειδικότερα: «Εγώ μπήκα στον χώρο ακριβώς πριν από τέσσερα χρόνια. Τότε άκουγα συνεχώς για αμοιβές στα 200 – 400 ευρώ. Τώρα τουλάχιστον ακούω από τους περισσότερους πως παίρνουν έστω τον βασικό. Έχουμε όμως ακόμη τεράστια περιθώρια βελτίωσης».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.