Μέσα στο στούντιο του No1 podcast της Ελλάδας – Ο Άρης Δημοκίδης μάς συστήνει τις «Σκληρές Αλήθειες» εκ των έσω
Φωτογραφία: Όλγα Δέικου
Σκληρές αλήθειες. Πολλούς τους ελκύουν, σαν να βλέπουν τα κακώς κείμενα της πορείας ενός ανθρώπου, άλλους τους τρομάζουν στη σκέψη πως αφορούν τη δική τους ζωή. Ακούγοντας τον όρο σκληρές αλήθειες όμως στην Ελλάδα του 2024, στο νου των περισσότερων έρχεται ο Άρης Δημοκίδης, ο οποίος κάθε εβδομάδα παρουσιάζει μέσω της Lifo το ομώνυμο podcast.
Τα ηχητικά ντοκιμαντέρ του αγγίζουν μια ευρεία γκάμα προσώπων και γεγονότων, από τον Στέλιο Καζατζίδη και την Κική Δημουλά, μέχρι τη Τζούλια Αλεξανδράτου και τον Μάκη Ψωμιάδη, από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, μέχρι το «βρώμικο ‘89». «Η ποικιλία των θεμάτων έχει σχέση με την έμφυτη περιέργειά μου και το ενδιαφέρον για διαφορετικά πράγματα. Η ιδέα για ηχητικά ντοκιμαντέρ ήρθε με φυσικό τρόπο», αναφέρει ο κ. Δημοκίδης μιλώντας στην Karfitsa.
Μέσω των podcast συνδυάζονται πολλές αγάπες του, όπως εξηγεί, η έρευνα, η εκφώνηση, οι συνεντεύξεις, η ραδιοσκηνοθεσία. Πολλοί λένε ότι πρέπει να βάζεις αγάπη στο φαγητό για να βγει καλό, όμως το ίδιο φαίνεται να ισχύει και με τα podcast που «μαγειρεύει» κάθε εβδομάδα από το σπίτι του στη Χαλκιδική ο Άρης Δημοκίδης. Οι «Σκληρές Αλήθειες» είναι το νούμερο ένα podcast της Ελλάδας αυτή τη στιγμή στο Spotify, με κοινό που αναμένει με ανυπομονησία κάθε Σάββατο για το νέο επεισόδιο. «Όταν το ξεκίνησα δε περίμενα να έχει εκατοντάδες χιλιάδες ακροάσεις το κάθε επεισόδιο. Πλέον έχουμε ξεπεράσει τις 20.000.000 συνολικές ακροάσεις. Χαίρομαι, είναι τρελά νούμερα», αναφέρει.
Ο χρόνος που απαιτεί η έρευνα για κάθε επεισόδιο μεταβάλλεται ανάλογα με το θέμα. «Πολύ δύσκολο ήταν το επεισόδιο για τον Σαββόπουλο επειδή μίλησα με περισσότερους από 30 ανθρώπους. Άλλες φορές ψάχνω πρόσωπα και δεν τα βρίσκω ή δε θέλουν να μιλήσουν. Για κάποια επεισόδια δεν υπάρχει καθόλου υλικό από παλιές εκπομπές. Για παράδειγμα για το podcast με τον καύσωνα του 1987 έψαξα στα αρχεία της ΕΡΤ και δε βρήκα ούτε μια εκπομπή, ούτε ένα δελτίο. Δεν βρήκα ούτε κάποιον άνθρωπο. Βασίστηκα στα αρχεία των εφημερίδων. Έκανα μια μεγάλη εισαγωγή βάζοντας παλιές διαφημίσεις, τραγούδια της εποχής και πετυχημένες εκπομπές. Μας έβαλα δηλαδή στο θέμα και στην εποχή έτσι».

Αναφορικά με τις αντιδράσεις των προσώπων με τα οποία καταπιάνεται στα podcast αλλά και των συγγενών τους, αυτές ποικίλουν. «Στο επεισόδιο του Γιάννη Γκιωνάκη ο εγγονός του είχε εκνευριστεί πολύ και είχε κάνει κάποιες δηλώσεις. Όταν τον ρώτησα αν θέλει να μας μιλήσει και να διορθώσουμε κάτι, δεν ανταποκρίθηκε. Εγώ λέω πως αν θέλει κάποιος να αλλάξω κάτι θα πρέπει να με πείσει ότι όντως δεν ισχύει αυτό που είπα. Δέχομαι να κάνω αλλαγές αν έχω κάνει κάτι λάθος ή αν κάποιος θέλει να πει και τη διαφορετική άποψη», αναφέρει στην Karfitsa.
Στόχος του δεν είναι να παρουσιάσει «αγιογραφίες», όπως επισημαίνει, αλλά τα γεγονότα. Στα επεισόδια για τον Εμμανουήλ Καραλή και για τη Μαρίνα Σάττι, παρότι δεν κατάφερε να βρει τα ίδια τα πρόσωπα για να του μιλήσουν -λόγω των υποχρεώσεων στους Ολυμπιακούς Αγώνες και στη Γιουροβίζιον αντίστοιχα-, η ανταπόκριση που έλαβε ήταν θερμή. «Όταν ανέβηκε το επεισόδιο με τον Εμμανουήλ Καραλή με έψαξε ο ίδιος και μου έστειλε μήνυμα. Το μοιράστηκε στα social media λέγοντας πως είναι “όλη μου η ζωή μέσα σε 50 λεπτά”. Δεν παραπονέθηκε για οτιδήποτε, δεν είχε ούτε μια διόρθωση να κάνει. Η Μαρίνα Σάττι μού έγραψε με έκπληξη “κάνατε όλο αυτό τον κόπο για μένα, με συγκινήσατε”, παρότι δεν έβαλα μόνο τα θετικά. Θα μπορούσε να μου πει κάτι για την αναφορά στο χασμουρητό στη Γιουροβίζιον».
Ενώ στην περίπτωση του ποδοσφαιριστή, Βασίλη Τσιάρτα, η αντίδραση ήταν διαφορετική. «Είχε ζητήσει να ακούσει τις δηλώσεις του και αφού τις άκουσε τις δέχτηκε. Όταν άκουσε όλο το επεισόδιο όμως και είδε πως πέραν των δηλώσεών του υπήρχαν κομμάτια που δεν του άρεσαν με απείλησε με μηνύσεις. Εγώ ήμουν πρόθυμος να διορθώσω αν θεωρούσε ότι κάτι είναι ψέμα όμως ήθελε να βγάλω όλες τις δηλώσεις του, όπως και έκανα».

Στις σκέψεις του για επόμενα επεισόδια, ο Άρης Δημοκίδης θέλει να ασχοληθεί μεταξύ άλλων με το σκάνδαλο Ζαχόπουλου και να κάνει podcast για τον Γιώργο Νταλάρα, τον Σταύρο Ξαρχάκο, τη Ντίνα Κώνστα, τον Δημήτρη Μητροπάνο και τον Σταμάτη Κραουνάκη.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ KARFITSA