, Κυριακή
10 Δεκεμβρίου 2023

Μυστήρια στο… Πεκίνο αλά Θεσσαλονίκη

Είναι μερικά καταστήματα τα οποία με το που διαβείς τις πόρτες τους σε ταξιδεύουν σε ένα άλλο μέρος, μια άλλη εποχή. Σε κεντρίζουν με τον αέρα τους.

Ρεπορτάζ: Ελίνα Τουκουσμπαλίδου

Επί της οδού Χρήστου Ράπτη στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης ανάμεσα σε σπίτια και συνοικιακά μαγαζιά συναντά κανείς το Πεκίνο. Το μέρος όπου μπορείς να βρεις τα πάντα. Οτιδήποτε έρθει στο νου, από παιχνίδια, gadgets, είδη σπιτιού, βρίσκεται εκεί μέσα. Με μια πρώτη ματιά φαίνεται μικρό αλλά ό,τι του λείπει σε μέγεθος, το αναπληρώνει και με το παραπάνω στην ποικιλία προϊόντων που προσφέρει. Αν δεν είσαι γνώστης θα εντυπωσιαστείς από τα πρωτότυπα πράγματα που θα δεις εκεί μέσα.

Μπαίνοντας στο κατάστημα το μάτι σταματά συνέχεια και σε κάτι καινούριο. Ρετρό στοιχείο, κατάμεστο από είδη και με έναν αέρα οικείο, λόγω μάλλον και της εξυπηρέτησης. Οι ιδιοκτήτες του, Ελένη Ζαφειρίου και Σπύρος Κολοβός το αγόρασαν προ τετραμήνου, μετά από πρόταση της οκτάχρονης κόρης τους και έκτοτε τα πράγματα για την οικογενειακή πλέον επιχείρηση πηγαίνουν πολύ καλά.

«Το κατάστημα ήταν κλειστό το τελευταίο διάστημα μέχρι που βγήκε πωλητήριο. Η οκτάχρονη κόρη μου διάβασε την πινακίδα που έγραφε “Πωλείται η επιχείρηση” χωρίς να ξέρει τι σημαίνει αυτό. Όταν της εξήγησα ενθουσιάστηκε ως πελάτισσα κι εκείνη με τις αδυναμίες της. Μας το πρότεινε και έτσι ξεκίνησε η σκέψη», αναφέρει η κα. Ζαφειρίου στην Karfitsa.gr.

Το Πεκίνο ήταν αγαπημένο στέκι για την οικογένεια και το προηγούμενο διάστημα, καθώς από εκεί η οκτάχρονη έπαιρνε το εβδομαδιαίο δωράκι επιβράβευσης. Ο προηγούμενος ιδιοκτήτης, ο κ. Παναγιώτης διατηρούσε την επιχείρηση τα τελευταία 17 χρόνια και κέρδισε μια σταθερή πελατεία με εργατικότητα, εντυπωσιακή ποικιλία και χαμηλές τιμές ακόμη και σε δύσκολες περιόδους.

Πλέον οι νέοι ιδιοκτήτες νιώθουν μέρος της ιστορίας του Πεκίνου και θέλουν να κρατήσουν τα στάνταρ υψηλά. «Θέλουμε να κρατήσουμε τα προϊόντα του καταστήματος και την γραμμή και επίσης να διατηρήσουμε χαμηλές τις τιμές. Όταν ψωνίζουμε και βλέπουμε κάτι πιο ιδιαίτερο για το μαγαζί θα το πάρουμε. Οτιδήποτε κι αν ζητήσει κάποιος πελάτης θα προσπαθήσουμε να το βρούμε για να τον εξυπηρετήσουμε», σημειώνει η κα. Ζαφειρίου στην Karfitsa.gr.

Το ενδιαφέρον είναι ότι το Πεκίνο έχει χτίσει όνομα και πέραν των «συνόρων» των Αμπελοκήπων, αφού έρχονται πελάτες από περιοχές όπως ο Εύοσμος, η Ευκαρπία ακόμη και η Καλαμαριά. Αυτό που έκανε εντύπωση στους νέους ιδιοκτήτες είναι ότι οι πελάτες είναι… διαβασμένοι και γνωρίζουν ακριβώς τι έχει το κατάστημα, ζητώντας κάποιο προϊόν που ούτε οι ίδιοι μπορεί να μη γνώριζαν ότι βρίσκεται στη νεοαποκτηθείσα επιχείρησή τους.

Τι μπορεί όμως να βρει κανείς στο Πεκίνο; Ξεκινώντας από παιχνίδια, παζλ και λούτρινα, μέχρι ρολόγια, κορδόνια, αναπτήρες, εργαλεία, τιράντες, μανταλάκια, ομπρέλες, τσάντες, σημαίες, σεσουάρ, ραδιόφωνα, είδη για υπολογιστές, αλλά και παρασκευαστή μαλλιού της γριάς, επιλογή της λιλιπούτειας επιχειρηματία, οκτάχρονης κόρης της οικογένειας.

«Είναι πολύ ωραίο κι ευχάριστο», απαντά η κα. Ζαφειρίου σε ερώτηση σχετικά με το πώς νιώθουν ως οικογένεια που συνεχίζουν την ιστορία του Πεκίνου. Και προσθέτει: «Ο προηγούμενος ιδιοκτήτης ήταν πολύ καλός σε αυτό που έκανε κι εμείς προσπαθούμε να διατηρήσουμε αυτό το επίπεδο. Είναι ευχάριστο το περιβάλλον, όλοι έρχονται χαρούμενοι και ψάχνουν πράγματα. Ειδικά τα παιδιά όταν πάρουν ένα δώρο έχουν μια υπέροχη έκφραση. Σαν να πρόκειται για κάτι που το ήθελαν σε όλη τους τη ζωή».