03:32, Σάββατο
28 Μαΐου 2022

Ο Έλληνας που έχει δοκιμάσει πάνω από 1.000 διαφορετικές μπύρες

Πάνω από 1.000 διαφορετικές μπύρες έχει καταφέρει να πιει ένας Έλληνας, μέσα σε λίγα χρόνια. «Είναι το χόμπι μου», λέει μιλώντας στην Karfitsa, o beer enthusiast, Γιώργος Μπανασάκης.

Μια μέρα του 2015, όπως μας περιγράφει, είχε επισκεφθεί ένα σούπερ μάρκετ. Εκείνη την περίοδο ο γιος του έκανε συλλογή από καπάκια. Έτσι πήρε μερικές μπύρες για εκείνον και θα έδινε τα καπάκια στον γιο του για την συλλογή του. «Για εμένα μέχρι τότε η μπύρα δεν ήταν από τα αγαπημένα μου ποτά. Έπινα κυρίως μόνο το καλοκαίρι», εξηγεί. Από την στιγμή που δοκίμασε όμως μια πιο… διαφορετική από τις συνηθισμένες, συγκεκριμένα μια παλιά του γνώριμη την βρετανική Boddington’s pale ale, ένιωσε ότι ενεργοποιήθηκαν, κατά έναν μαγικό τρόπο, οι γευστικοί του κάλυκες.

«Την συγκεκριμένη μπύρα την πήρα γιατί μου θύμισε τα φοιτητικά μου χρόνια στο Μάντσεστερ. Μόλις την ήπια ένιωσα τον ενθουσιασμό που είχα όταν την είχα πιει για πρώτη φορά», λέει.

Από τότε άρχισε να πίνει από μια διαφορετική μπύρα κάθε μέρα. «Άρχισα να ψάχνω, να βρίσκω και να δοκιμάζω. Καθότι υπάρχουν πάρα πολλές είχα πει ότι θα πίνω μια μπύρα την ημέρα. Μετά άρχισα να ανεβάζω την κάθε μπύρα με μια φωτογραφία και μια μικρή λεζάντα στο facebook. Τότε αρκετοί με προέτρεψαν να δημιουργήσω ένα blog σαν ένα ημερολόγιο. Αν και ήδη είχα πιει τις πρώτες 150 έφτιαξα τελικά το beerologio.gr. Οπότε ξεκίνησα σιγά σιγά να τις μεταφέρω εκεί, όπου μάλιστα τις αριθμούσα. Πλέον γράφω και πληροφορίες μέσα στην ανάρτηση τόσο για την μπύρα όσο και για την ζυθοποιία που την παρασκευάζει, ώστε ο αναγνώστης να έχει μια σφαιρική πληροφόρηση», σημειώνει.

Όταν έφτασε περίπου τις 200 μπύρες νόμιζε ότι το κοντέρ τερμάτισε, όμως όπως τονίζει έκανε λάθος. «Είχα αρχίσει να πιστεύω ότι δεν θα μπορέσω να βρω άλλες. Άρχισα όμως να ψάχνω σε διαφορετικά μέρη, όπως σε κάβες, σε online shop και βρήκα και άλλες πηγές για να ανακαλύψω μπύρες που δεν είχα δοκιμάσει. Άλλωστε υπάρχουν και εξειδικευμένες κάβες για μπύρες και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι διαμένω στην Αθήνα ήταν πιο εύκολο».

Αυτή την στιγμή έχουν ανέβει 738 μπύρες στο blog και αναμένουν στην ουρά περισσότερες από 300, τις οποίες δεν έχει προλάβει να ανεβάσει ακόμη ο Γ. Μπανασάκης. Οπότε με έναν γρήγορο υπολογισμό έχει δοκιμάσει πάνω από 1.000 διαφορετικές μπύρες.

Η ξινή και η πιο ακριβή

Ο beer enthusiast έχει δοκιμάσει κάθε λογής μπύρα. Τον ρωτήσαμε ποια είναι για εκείνον η πιο ιδιαίτερη; «Με συναρπάζουν γευστικά οι βελγικές της κατηγορίας Lambic που είναι παλαιωμένες. Είναι κάπως ξινές. Σε αρκετούς δεν αρέσουν, όμως αν κάποιοι λατρεύουν τις ξινές γεύσεις αυτές σίγουρα θα τους εξιτάρουν», απαντάει.

Αν και η μπύρα είναι μια προσιτή απόλαυση δεν λείπουν και τα ακριβά μπουκάλια. Όπως μας λέει ο ίδιος η πιο ακριβή μπύρα που έχει γευτεί κόστιζε 100 ευρώ. «Την είχε φέρει μια κάβα και το ανήρτησε στο facebook. Μόλις την είδα έγραψα σχόλιο ότι θα ήθελα να την δοκιμάσω. Το είδε ένας άλλος beer maniac και με ρώτησε αν θα ήθελα να την αγοράσουμε δια του δυο, για να μοιραστούμε και το ποσό. Εννοείται συμφώνησα!», τονίζει.

Η μπύρα ενώνει

Στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετοί ψαγμένοι γύρω από την μπύρα, που «τρέχουν» να δοκιμάσουν κάθε καινούργια που κυκλοφορεί ή έρχεται στην Ελλάδα. Μέσα από τα social media μοιράζονται γευστικές εμπειρίες, γνώσεις και πληροφορίες για ο,τιδήποτε περιστρέφεται γύρω από το αγαπημένο τους ποτό. Για τον κ.Μπανασάκη ο ανθρώπινος παράγοντας είναι το σπουδαιότερο κομμάτι από τότε που ξεκίνησε να ασχολείται με την μπύρα. «Μέσα από το blog και την μπύρα έχω γνωρίσει άτομα από όλη την Ελλάδα, έχουμε κάνει μια παρέα, μιλάμε στα social media συνεχώς για μπύρες (κι όχι μόνο), και με τους πιο κοντινούς αλλάζουμε κάθε τόσο πακετάκι με μπύρες μέσω ΚΤΕΛ ή εταιρείες μεταφορών. Περιμένουμε πως και πως τα beer festivals ανά την Ελλάδα για να βρεθούμε!  Ενίοτε σκαρώνουμε και φάσεις βράζοντας σπιτικές μπύρες στο όνομα κάποιου φίλου (εν αγνοία του φυσικά) και ξαφνικά του εμφανίζουμε μια μπύρα με μια φωτογραφία του «πειραγμένη» για ετικέτα», λέει γελώντας ο κ. Μπανασάκης.