, Τετάρτη
24 Απριλίου 2024

search icon search icon

Ο Flyover και τα πειράματα στη Θεσσαλονίκη

Την ώρα που στο κτήριο του πρώην υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης οι φορείς της πόλης συσκέπτονταν για τον FlyOver, το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης ετοίμαζαν το βίντεο σε μια από τις γέφυρες της περιφερειακής οδού.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Συρμάτσης

Ο πρόεδρος του κόμματος συνοδευόμενος από τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης, Ευρυβιάδη Ελευθεριάδη,  τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου στην πόλη Δημήτρη Σαρηγιάννη και τον Μιχάλη Παπαστεργίου από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών πραγματοποίησαν αυτοψία στα έργα του FlyOver.

Η απόφαση τους να αναδείξουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης στην Ελλάδα δείχνει και τις ξεκάθαρες προθέσεις τους. Η παρουσία στο βίντεο του ίδιου του Νίκου Ανδρουλάκη και η δήλωσή του κατά της κυβέρνησης μπορεί να έγινε λόγω της ιδιότητας ως βουλευτή της πόλης αλλά μπορεί να αποτελέσει και ως οδηγό και για άλλες παρόμοιες περιπτώσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Χωρίς βέβαια ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να διευκρινίζει στο βίντεο ποια είναι η θέση του κόμματος, συντάσσεται με τις αντίθετες στο έργο φωνές που ολοένα και αυξάνονται στην πόλη μέρα με τη μέρα.

Πείραμα από ΝΔ

«Flyover. Ή αλλιώς πως να δυσκολέψεις με μια κίνηση τη ζωή μιας πόλης! Στη Θεσσαλονίκη με τα τόσα προβλήματα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποφάσισε να κάνει ένα ακόμα πείραμα» σημείωσε αρχικά ο κ. Ανδρουλάκης επιμένοντας στην άποψη που υποστηρίζουν από πέρσι οι Δημήτρης Σαρηγιάννης ως τότε στέλεχος της Εγνατίας Οδού και ο Χρήστος Παπαστεργίου, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ότι θα έπρεπε να είχε προηγηθεί ο εξωτερικός δακτύλιος.

«Το flyover ξεκίνησε δίχως να υλοποιηθεί στο σύνολο του το masterplan, που είχε εγκριθεί το 2012. Ο εξωτερικός οδικός δακτύλιος, που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποφάσισε να μην κατασκευάσει, θα αποφόρτιζε σημαντικά την κυκλοφοριακή κίνηση, που εδώ και τέσσερις μήνες είναι ανυπόφορη για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης. Αναζητείται μια λογική απάντηση γιατί ενώ προωθήθηκε η μελέτη του εξωτερικού οδικού δακτυλίου, σήμερα η κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμόσει ένα αποσπασματικό μέρος του έργου, το flyover, και μάλιστα το πιο ανώριμο σε επίπεδο μελετών» υποστηρίζουν στο τοπικό ΠΑΣΟΚ άποψη πλέον που ενστερνίζεται και κεντρικά το κόμμα.

«Αυτή η κατάσταση οφείλεται στο ότι η κυβέρνηση έχει μια προτεραιότητα: Να υπηρετεί ισχυρά οικονομικά συμφέροντα και όχι τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών της Θεσσαλονίκης» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Μνημείο ταλαιπωρίας»

Παράλληλα στην ανάρτησή του στο Facebook ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημειώνει πως «η Θεσσαλονίκη, που αντιμετωπίζει τόσα προβλήματα σε επίπεδο μέσων μαζικής μεταφοράς, γίνεται πεδίο ενός ακόμη συγκοινωνιακού πειραματισμού. Το Flyover αποτελεί την τελευταία πράξη στο δράμα, που βιώνουν κάτοικοι και επισκέπτες της στα θέματα μετακίνησης»

«Θέλει προσπάθεια να πάρεις ένα έτοιμο έργο ανάσας και να το καταστήσεις μνημείο ταλαιπωρίας για μια πόλη» κατέληξε.

Οι υπογραφές του Παπαστεργίου

Ο Χρήστος Παπαστεργίου είναι γνωστό ότι χαίρει της εμπιστοσύνης και της εκτίμησης του Νίκου Ανδρουλάκη και είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την βάση της παράταξης στην Κεντρική Μακεδονία και όχι μόνο.

Η κίνηση να συλλεχθούν υπογραφές που να ζητούν οι πολίτες να σταματήσουν τα έργα για τον FlyOver δεν μπορεί να μην ήταν σε γνώση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και των συνεργατών στο γραφείο Θεσσαλονίκης. Η συλλογή υπογραφών ξεκίνησε ήδη από τις 20 Ιανουαρίου και έχουν συγκεντρωθεί περίπου 1.400.

Ο κ. Παπαστεργίου ζήτησε από τον κόσμο να αντιταχθεί βάζοντας την υπογραφή του. «Να σταματήσει το FlyOver και να προχωρήσει ο αρχικός σχεδιασμός και η μελέτη να δείξει τι χρειάζεται η πόλη και όχι ο πρωθυπουργός» πρόσθεσε σε σχετική συνέντευξη τύπου που παραχώρησε κάνοντας λόγος για επιπτώσεις του έργου στην υγεία, λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, των προστίμων που θα πρέπει να πληρωθούν, το αυξημένο κόστος καυσίμων, οι απώλειες στον τουρισμό.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.