Οι εκκρεμότητες της Θεσσαλονίκης
30+1 σημαντικά έργα που αλλάζουν την πόλη τιτλοφορείται ο τόμος του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης για την Θεσσαλονίκη του 2030.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ
Η παρουσίαση τον Σεπτέμβριο του 2022 κοσμεί το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ ενώ η συζήτησή του απασχολεί τον πολιτικό διάλογο μεταξύ των υποψηφίων βουλευτών της Θεσσαλονίκης.
Η «Κ» ανοίγει τον φάκελο εκκρεμότητες της Θεσσαλονίκης καθώς άπαντες παραδέχονται εντός των τειχών ότι η εικόνα της πόλης δεν αρμόζει σε μια σύγχρονη μεγαλούπολη, οικονομικό-διακομετακομιστικό-πολιτιστικό κόμβο των Βαλκανίων.
Μετρό Θεσσαλονίκης
Η κυβέρνηση υποστηρίζει πώς κατάφερε να ξεμπλοκάρει το πολύπαθο και εμβληματικό έργο για την πόλη. Ήδη έχει ολοκληρωθεί πάνω από το 90% του οικονομικού αντικειμένου, έχουν παραληφθεί ήδη και πραγματοποιούνται δοκιμές από τους 18 συρμούς, ενώ προχωρούν εντός χρονοδιαγράμματος οι εργασίες προς Καλαμαριά. Παράλληλα, δρομολογούνται οι επεκτάσεις προς Δυτικά και Αεροδρόμιο.
Το έργο, σαν έργο θα παραδοθεί εντός του τελευταίου χρονοδιαγράμματος που είναι οι αρχές του ερχόμενου έτους. Ο αστερίσκος πλέον μπαίνει πότε θα τεθεί και σε λειτουργία καθώς υπάρχει η εκκρεμότητα του ανάδοχου που θα το λειτουργήσει. Μια τυχόν έμμεση καθυστέρηση που στέλνει το πρώτο εισιτήριο να κόβεται μετά το 2025.
FLYOVER
Είναι ένα έργο που αναμένεται να δώσει σημαντική ανάσα στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης. Θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ η σύμβαση έχει υπογραφεί, ξεκίνησαν οι γεωτεχνικές έρευνες, οι τελικές μελέτες ήδη εκπονούνται και τέλος οι πρώτες εργασίες θα ξεκινήσουν στις αρχές του φθινοπώρου.
Η μεγάλη προσοχή εδώ έγκειται στο να κάτσουν όλοι οι φορείς στο ίδιο τραπέζι και να εκπονήσουν σχέδιο αντιμετώπισης του κυκλοφοριακού κραχ. Διότι χωρίς σχέδιο η Θεσσαλονίκη θα υποφέρει…
Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά
Ένα έργο που η Δυτική Θεσσαλονίκη το αναμένει πώς και πώς. Ένας πνεύμονας πρασίνου και αναψυχής. Οι εργασίες προχωρούν με γοργούς ρυθμούς από τον Νοέμβριο 2021 και αναμένεται να αποδοθεί στους πολίτες τους επόμενους μήνες. Κανένας δεν θέλει να πιστεύει ότι κάτι, κάπου θα σκαλώσει κι εδώ, αν και όλα βαδίζουν βάσει χρονοδιαγράμματος.
Ανάπλαση Δ.Ε.Θ.
Στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι παραμένουν εντός χρονοδιαγράμματος οι διαδικασίες προκειμένου η πόλη να αποκτήσει ένα σύγχρονο Εκθεσιακό συγκρότημα και Συνεδριακό κέντρο, καθώς και ένα μητροπολιτικό πάρκο ελεύθερο στους πολίτες.
Οι άνθρωποι της ΔΕΘ πριν από περίπου 3 μήνες μιλούσαν για καθυστέρηση δύο ετών και ολοκλήρωση της ανάπλασης τελικά σε μια πενταετία το 2028.
Η μεγάλη εκκρεμότητα έγκειται στην εξεύρεση των πόρων, ένα ποσό της τάξης των 300 εκ. ευρώ.
Παιδιατρικό νοσοκομείο Φίλυρο
Ο αρχικός προγραμματισμός για την δημιουργία του μεγαλύτερου παιδιατρικού νοσοκομείου στα Βαλκάνια το 2025 έχει πέσει στο κενό. Τον άγονο διαγωνισμό και την ανακοίνωση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος διαδέχθηκε μια περίεργη σιωπή από τις αρχές της πόλης. Ή κάτι ξέρουν ή κάτι δεν θέλουν να μας πουν.
Μουσείο Ολοκαυτώματος
Το Προεδρικό Διάταγμα βγήκε, η προέγκριση της οικοδομικής άδειας επίσης και μετά από χρόνια καθυστέρηση εκτιμάται ότι άνοιξε ο δρόμος ώστε να μπει σε τροχιά υλοποίησης αυτό το σημαντικό έργο ιστορικής μνήμης αλλά και προβολής της πόλης μας.
Αν όλα πάνε κατ’ ευχής η κατασκευή του θα αρχίσει το αργότερο τον Νοέμβριο, με στόχο την ολοκλήρωσή του στα τέλη 2025 και την έναρξη λειτουργίας του Μουσείου Ολοκαυτώματος στις αρχές του 2026.
Νέο ογκολογικό νοσοκομείο
Ο χώρος βρέθηκε και ανακοινώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Πρώην Στρατόπεδο Καρατάσιου. Από τότε όμως μέχρι σήμερα δεν έχουν προχωρήσει περαιτέρω διαδικασία.
Στην τελευταία επίσκεψή του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου, επισημάνθηκε πως πρέπει να γίνει ένα ειδικό πολεοδομικό σχέδιο ώστε να δημιουργηθεί ένα «Πάρκο Υγείας» μαζί με τα νοσοκομεία 424 και Παπαγεωργίου. Ακόμα δεν έχει ξεκινήσει οικονομοτεχνική μελέτη για το κόστος του έργου, το οποίο εκτιμάται ότι θα χρηματοδοτηθεί από εθνικούς πόρους και τον κρατικό προϋπολογισμό.
Thess Intec
Με ορίζοντα το αργότερο το τέλος του 2025 κινείται η δημιουργία του Thess INTEC, ένα από τα μεγαλύτερα Κέντρα Καινοτομίας και Τεχνολογίας στην Ευρώπη, σε έκταση 760 στρεμμάτων στην Περαία της Θεσσαλονίκης, όμορα με το αεροδρόμιο «Μακεδονία».
Πριν από λίγες εβδομάδες εγκρίθηκε η χρηματοδότησή του από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA