fbpx

, Δευτέρα
17 Φεβρουαρίου 2025

search icon search icon

Οι νέοι στρέφονται στα βότανα

Κάποτε το μυστικό της ευτυχίας ήταν ένα μεγάλο ερωτηματικό που προβλημάτιζε και παράλληλα κινητοποιούσε αρκετούς ανθρώπους να βρουν τον τρόπο για να το κατακτήσουν. Πλέον οι νέες συνθήκες ζωής με το άγχος, τους γρήγορους ρυθμούς, τα πιεστικά deadlines να γεμίζουν την καθημερινότητα αρκετών πολιτών, ανεξαρτήτου ηλικιακού ή επαγγελματικού target group, το μυστικό που αναζητούν οι περισσότεροι είναι εκείνο της ευεξίας, της θωράκισης του ανοσοποιητικού και της τόνωσης του οργανισμού τους.

Ρεπορτάζ Φιλίππα Βλαστού

Καταστήματα που εξειδικεύονται σε βότανα, μείγματα τσάι, έλαια και μπαχαρικά έχουν παρατηρήσει αύξηση στην κίνηση ιδίως από την περιόδου του κορονοϊού και έπειτα. Στη Θεσσαλονίκη δεν είναι λίγα τα μαγαζιά που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον κλάδο. Αυτό το διαπιστώνει κανείς γρήγορα κάνοντας μια βόλτα στο κέντρο. Από το Καπάνι και την Άθωνος, μέχρι δρομάκια στα Άνω Λαδάδικα αλλά και στα ενδιάμεσα στενά εντοπίζονται αρκετά καταστήματα αυτού του είδους.

Ένα από αυτά είναι του βοτανολόγου Αλκιβιάδη Γρηγοριάδη, στην οδό Αγίου Μηνά. Τα ράφια και τα σταντ του είναι γεμάτα με σακουλάκια που έχουν διάφορα μείγματα για τσάι, αλλά και πολλά αιθέρια έλαια. «Στην Ελλάδα υπάρχουν ακόμη αρκετά στερεότυπα γύρω από τα βότανα. Είμαστε πίσω ακόμη, παρότι οι χώρες που είναι γύρω από την Ελλάδα πίνουν συστηματικά τσάι εμείς πίνουμε φραπέ. Σε αυτό φταίει η νοοτροπία μας που δεν μαθαίνουμε από μικροί τις ευεργετικές ιδιότητες των βοτάνων. Σε καμία περίπτωση τα βότανα δεν αποτελούν φάρμακο και ούτε τα υποκαθιστά, ωστόσο τα βότανα μπορούν να βοηθήσουν», δηλώνει στην Karfitsa.

Παρ’ όλα αυτά ο ίδιος έχει παρατηρήσει πως οι νεαρές ηλικίες δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τα βότανα τα τελευταία χρόνια. Δυο κύριοι παράγοντες είναι ο κορονοϊός και το διαδίκτυο. «Οι νέοι μπαίνουν στο ίντερνετ, μαθαίνουν για τις ευεργετικές ιδιότητες των βοτάνων και έρχονται και τα αναζητούν. Πολλές φορές μου δείχνουν βότανα ακόμη και από την Κίνα ή την Ινδία που τα βρίσκουν στο ίντερνετ, διαβάζουν τα οφέλη τους και θέλουν να τα αγοράσουν. Γενικά οι νέοι μας είναι ψαγμένοι. Ένας δεύτερος λόγος που έχει αυξηθεί η κίνηση είναι ο κορονοϊός. Όταν ξέσπασε η πανδημία ο κόσμος θέλησε να ενισχύσει τον οργανισμό του και με φυσικούς τρόπους απέναντι στον ιό και τα κρυώματα. Άλλωστε πολλά βότανα ενισχύουν το ανοσοποιητικό», τονίζει. Παρότι οι ηλικιωμένοι είναι πιο προκατειλημμένοι παρατηρεί ο κ. Γρηγοριάδης συνήθως οι νέοι είτε είναι παιδιά τους, είτε εγγόνια τους, τους παρακινούν να εντάξουν τα βότανα στις συνήθειες τους.

«Στη Μακεδονία μας έχουμε το τσάι του Ολύμπου και το ριγανέλαιο που έχουν πολλά οφέλη», τονίζει ο κ. Γρηγοριάδης και επισημαίνει ότι οι καταναλωτές πρέπει πάντα να ρωτάνε ένα ειδικό πριν αγοράσουν ένα βότανο. Ο κ. Γρηγοριάδης σημειώνει ότι ενδιαφέρον για τα ελληνικά βότανα υπάρχει και από το εξωτερικό, καθώς μέσω του site που έχει το κατάστημα του στέλνουν προϊόντα και σε άλλες χώρες.

Το πιο καυτερό πιπέρι και οι τουρίστες

Εκτός από τα βότανα όμως ο κόσμος διευρύνει τους γευστικούς του κάλυκες και με νέα μπαχαρικά. Ο Γιάννης Δόξας είναι έμπορος μπαχαρικών και διαθέτει κατάστημα στην οδό Διαμ. Ολυμπίου. Σαφώς το πρόβλημα της ακρίβειας δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστο τον κλάδο του αλλά τονίζει ότι «έχει αυξηθεί η κίνηση μας. Ο κόσμος έχει προσανατολιστεί αρκετά στην κατανάλωση βοτάνων και μπαχαρικών. Ειδικά όσο χειμωνιάζει αυξάνεται ακόμη περισσότερο».

Το κατάστημα του βρίσκεται πολύ κοντά στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης έτσι πλήθος τουριστών που επισκέπτεται την πόλη με κρουαζιερόπλοια πολλές φορές «μαγεύονται» με τα χρώματα των βοτάνων που κοσμούν τα καλάθια στην είσοδο του μαγαζιού του αλλά τις μυρωδιές τους. «Οι τουρίστες αγοράζουν πράγματα που δεν θα βρουν εύκολα στην χώρα τους», εξηγεί. Από την άλλη, στις πρώτες προτιμήσεις των Θεσσαλονικέων βρίσκονται κλασικές επιλογές όπως το φλαμούρι, το τσάι του βουνού και το χαμομήλι. Στα μπαχαρικά ωστόσο ψάχνουν εξεζητημένα πράγματα, ειδικά αν αναφέρει κάτι ιδιαίτερο ένας μάγειρας στην τηλεόραση το αναζητούν για να το δοκιμάσουν. «Στο μαγαζί μας για παράδειγμα έχουμε την πιο καυτερή πιπεριά στον κόσμο από το Μεξικό, την Carolina Reaper, η οποία έχει αρκετούς που την επιλέγουν», καταλήγει ο κ. Δόξας.

Η πιο καυτερή πιπεριά

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ KARFITSA

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.