, Παρασκευή
24 Μαρτίου 2023

Οκτώ και συνεχίζουν… οι διεκδικητές του δήμου Θεσσαλονίκης

Τους οκτώ έφτασαν, μέχρι στιγμής, οι επίσημοι διεκδικητές του δήμου Θεσσαλονίκης, με τον αριθμό να παίρνει την ανιούσα το επόμενο διάστημα καθώς υπάρχουν κι άλλα πρόσωπα της πόλης που θα γνωστοποιήσουν τις προθέσεις τους. Ασκώντας σκληρή κριτική, κυρίως για τα πεπραγμένα της διοίκησης Ζέρβα, οι υποψήφιοι «μονομάχοι» μπαίνουν δυναμικά στην «αρένα» των εκλογών της 8ης Οκτωβρίου με στόχο να κερδίσουν τη ψήφο των δημοτών.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΡΥΠΙΔΟΥ

Ο πρώτος που άνοιξε τον χορό των υποψηφιοτήτων ήταν ο ίδιος ο δήμαρχος και μάλιστα από πολύ νωρίς. Ο κ.Ζέρβας είχε ξεκαθαρίσει από τα μέσα της θητείας του πως επιθυμεί να παραμείνει στο δημαρχιακό θώκο, ώστε να ολοκληρώσει τα σχέδια που έχει στο μυαλό του για τη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο αναφέρθηκε σε μία σειρά από έργα τα οποία αναμένεται να κάνουν βήματα μέσα στους πρώτους μήνες του 2023.

Σταδιακά ο δήμαρχος ανακοινώνει πλήθος υποψηφίων δημοτικών συμβούλων που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο του. Μεταξύ αυτών αρκετά νέα και αναγνωρίσιμα πρόσωπα, που σημαίνει πως θα γίνει μεγάλη «μάχη» για τον σταυρό και εντός του συνδυασμού. Λίαν συντόμως αναμένονται και τα ονόματα για τα κοινοτικά διαμερίσματα.

Ο ενωτικός Στέλιος Αγγελούδης

Το όνομα του Στέλιου Αγγελούδη είναι το τελευταίο που προστέθηκε επίσημα στη λίστα των διεκδικητών. Ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και πρώην πρόεδρος του ΟΛΘ μέσω ανακοίνωσης γνωστοποίησε την πρόθεσή να ενώσει μία ομάδα ανθρώπων, από διαφορετικούς χώρους, χωρίς κομματικά χρίσματα και πολιτικά χρώματα. 

Παράλληλα, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και αποκάλυψε την πρώτη μεγάλη συγκέντρωση – γνωριμία με τους δημότες της Θεσσαλονίκης. Αυτή, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 12 Φεβρουαρίου, στις 12 το μεσημέρι στο «Ολύμπιον». 

«Θέλουμε να δώσουμε ισχυρό παρών στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές. Θέλουμε να αποδείξουμε ότι μπορούμε να νοικοκυρέψουμε την πόλη μας, να αποκτήσουμε σύγχρονες υποδομές και καλύτερη καθημερινότητα, καλύτερη ποιότητα ζωής», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ.Αγγελούδης.

Ο υποψήφιος δήμαρχος υπογραμμίζει πως όσο τα χρόνια περνούν τα προβλήματα στην πόλη παραμένουν και οι δημότες τα βιώνουν καθημερινά. Μάλιστα κάνει λόγο για εγκατάλειψη των δημόσιων χώρων, για ανεπάρκειες και στρεβλώσεις για έλλειψη σχεδίων και προχειρότητα και αδυναμία διεκδίκησης των πόρων και της βοήθειας που οφείλει το κεντρικό κράτος να εισφέρει για τη Θεσσαλονίκη. «Στις παρέες και τις γειτονιές μας μοιάζει να έχει επικρατήσει η παραίτηση, “τίποτα δεν αλλάζει” λένε κάποιοι. Κι όμως υπάρχει και η άλλη όψη», τονίζει.

«Ξεκινάμε λοιπόν μία νέα προσπάθεια. Χωρίς άγονες διαχωριστικές γραμμές, χωρίς να βάζουμε το εγώ μπροστά από το εμείς. Θα δουλέψουμε μαζί, με κριτήριο τη γνώση και κινητήριο δύναμη την αποφασιστικότητα», συμπληρώνει ο κ.Αγγελούδης, ο οποίος έχει μακρά διαδρομή στη νομική αλλά και στην πολιτική. 

Η επιστροφή του Σπύρου Πέγκα

Λίγα 24ωρα νωρίτερα, είχε προηγηθεί ο Σπύρος Πέγκας. Σ’ ένα κάλεσμα – συνέντευξη προς τους δημοσιογράφους ο επιχειρηματίας και πρώην αντιδήμαρχος Τουρισμού της διοίκησης Μπουτάρη έκανε γνωστή την υποψηφιότητά του. Η συνέντευξη δόθηκε συμβολικά στο ίδιο μαγαζί του κέντρου της Θεσσαλονίκης, εκεί όπου το 2019 είχε ανακοινώσει πως αποσύρεται από την ενεργό δράση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

‘Οπως είπε, η επιστροφή στα Κοινά γίνεται γιατί η πόλη έμεινε πίσω σε ζητήματα της καθημερινότητας αλλά σε ότι αφορά το διεθνές αποτύπωμά της. Πρόσθεσε, πως δεν είναι μόνος σε αυτή την προσπάθεια και πως έχει στο πλευρό του ενεργούς πολίτες και στελέχη με τα οποία συμπορεύτηκε για αρκετά χρόνια στο τιμόνι του δήμου.

Δήλωσε αποφασισμένος να το πάει μέχρι τέλους, πως επιθυμεί την ανοιχτή  «ευχή» του Γιάννη Μπουτάρη και πως είναι ευπρόσδεκτη κάθε στήριξη από τα κόμματα της κεντροδεξιάς και της αριστεράς. Προς τα τέλη του Φεβρουαρίου θα ακολουθήσουν οι επόμενες κινήσεις που θα είναι η παρουσίαση του ονόματος της παράταξης, οι πρώτες προτάσεις για την πόλη και οι υποψήφιοι.

Τέλος η Βουλή. Μόνο Δήμος για τον Γιώργο Ορφανό

Μέχρι τώρα οι πληροφορίες ήθελαν τον Γιώργο Ορφανό να παίζει σε διπλό ταμπλό: στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης για τις προσεχείς εθνικές εκλογές και στον κεντρικό δήμο. Τα πράγματα, όμως, φαίνεται πως άλλαξαν και ο πρώην υπουργός επικεντρώνεται αποκλειστικά και μόνο στον δεύτερο στόχο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως μετά από συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ και πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, επιλέχθηκε ο κ.Ορφανός να κατέβει στις δημοτικές εκλογές. Ο ίδιος κάνει κινήσεις για συσπείρωση του δεξιού χώρου, ενώ προχωράει με όσους τον στήριξαν στις εκλογές του 2019 και με νέα πρόσωπα που ενδιαφέρονται να βοηθήσουν την πόλη.

Την απόφασή του να διεκδικήσει τον δήμο και να αναμετρηθεί εκ νέου με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα, την είχε προαναγγείλει προ καιρού, καθώς και από τα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου δηλώνει με έντονο τρόπο πως «η πόλη έχει ανάγκες». Το σίγουρο είναι πως ο κ.Ορφανός αποτελεί «πλήγμα» για τον δήμαρχο, δεδομένου ότι ο τελευταίος επιθυμεί τη στήριξη του κυβερνώντος κόμματος στις προσεχείς εκλογές.

Τα επόμενα βήματα του Σάκη Τζακόπουλου

Με σταθερά βήματα φαίνεται πως θα κινηθεί ο Σάκης Τζακόπουλος, που ανακοίνωσε και αυτός επίσημα υποψηφιότητα για τον δήμο Θεσσαλονίκης, έχοντας ως «αιχμή» του δόρατος τη βελτίωση της καθημερινότητας και την αντιμετώπιση βασικών προβλημάτων της πόλης, όπως για παράδειγμα καθαριότητα, κυκλοφοριακό, ασφάλεια,  επιχειρηματικότητα κ.α.

Αναμένεται να κάνει σύντομα γνωστό το όνομα του συνδυασμού και των βασικών αρχών της, ενώ θα ακολουθήσει ο «κορμός» του ψηφοδελτίου με πάνω από 100 άτομα που θα ηγηθεί. Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος θα ασχοληθεί περισσότερο με τα οργανωτικά μέχρι και την ολοκλήρωση των εθνικών εκλογών, ενώ θα φορτσάρει με εκδηλώσεις από το καλοκαίρι και μετά.

Και με τη «βούλα» Χαλιαμπάλιας, Νασιούλας και Κουρανίδης

Σε αυτούς που έχουν ήδη ανακοινώσει πως θα κατέβουν υποψήφιοι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης πρέπει να συμπεριληφθούν επίσης ο Σάββας Χαλιαμπάλιας, που είχε κάνει προσπάθεια και το 2019 αλλά λόγω πρωτοδικείου δεν έφτασε στην κάλπη, ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική» Γιάννης Κουρανίδης και ο Ιωάννης Νασιούλας. 

Ακολουθεί η τριάδα: Γάκης, Τσαβλής, Σακισλόγλου 

Μέσα στον Φεβρουάριο θα ξεκαθαρίσουν αρκετές ακόμη υποψηφιότητες. Ο Βασίλης Γάκης επεξεργάζεται όλα τα δεδομένα. Το σίγουρο είναι πως θα φωνάξει «παρών» στις αυτοδιοικητικές εκλογές και για το λόγο αυτό υπέβαλε την παραίτηση του από την προεδρία του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Απομένει να ζυγίσει όλα τα ενδεχόμενα και να αποφασίσει εάν θα διεκδικήσει τον δήμο Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος σε πρόσφατη συνέντευξή του στην «Κ» είχε δηλώσει έτοιμος να λάβει μέρος στη μάχη και να συνεχίσει να υπηρετεί τους συμπολίτες του. Μάλιστα, ο κ.Γάκης είχε ξεκαθαρίσει πως για τον ίδιο τα αξιώματα δεν είναι αυτοσκοπός αλλά το μέσο για να συνεχίσει να προσφέρει. 

Αντίστροφα μετράει και ο Δρόσος Τσαβλής. Η απόφαση φαίνεται πως έχει ληφθεί και θα ανακοινωθεί τα επόμενα 24ωρα. Ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και ανεξάρτητος πλέον δημοτικός σύμβουλος έχει ήδη έναν «πυρήνα» δικών του ανθρώπων που τον στηρίζουν φανατικά. Αρκετοί προέρχονται από την ομάδα που κατέβασε ο κ.Ζέρβας στις εκλογές του 2019 και όντας δυσαρεστημένοι βρίσκονται στο πλευρό του κ.Τσαβλή, σ’ ένα κοινό μέτωπο τόσο για την επόμενη μέρα όσο και σ΄αυτό της αντιπολίτευσης στα πεπραγμένα της διοίκησης.

Κινήσεις για να δει πως διαμορφώνεται το τοπίο κάνει και ο Ακης Σακισλόγλου, που επιθυμεί τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Ο επιχειρηματίας και δημοσιογράφος δεν έχει κρύψει πως ενδιαφέρεται για τη διεκδίκηση του δήμου και για το λόγο αυτό κάνει ένα σωρό συναντήσεις με πρόσωπα της πόλης και εκπροσώπους φορέων.

Αντίθετα, όσο περνάει ο καιρός φαίνεται πως τόσο απομακρύνεται από την κάλπη το όνομα του Αθανάσιου Σαββάκη. Ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας έκανε αρκετές επαφές να δει που κινείται, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν θα υπάρξει υποψηφιότητα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA