Σήμερα Σάββατο συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα την διαγραφή Κασσελάκη ή τον αποκλεισμό του από τις εσωκομματικές εκλογές. Μοιάζει αν περάσει ένα από τα δύο αιτήματα, σαν την τελευταία σκηνή μιας ιλαροτραγωδίας που παίχτηκε τους τελευταίους δώδεκα μήνες.
Από την πρώτη μέρα εκλογής του Στέφανου Κασσελάκη ο νυν πρόεδρος δεν μπορούσε να αντιληφθεί ότι διοικεί κόμμα και όχι επιχείρηση, ότι στην πολιτική συνθέτεις και δεν διατάζεις. Από την άλλη τα ιστορικά στελέχη δεν αντιλήφθηκαν ότι ο νέος αυτός πολιτικός δεν θα σεβαστεί φράξιες και ισορροπίες όπως έκανε πολύ πετυχημένα για το κόμμα αλλά όχι για τη χώρα ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε δώδεκα μήνες πέρασε από 40 κύματα στις σχέσεις των δύο στρατοπέδων. Ειδικότερα όσο το μέτωπο των Kasselistas μεγάλωνε και αυτό των υπουργών του Τσίπρα μειωνόταν με την αποχώρηση της Νέας Αριστεράς. Καθημερινές «σφαγές» στις εκπομπές και στα δελτία ειδήσεων, εκατέρωθεν πυρά στα social media και δολοφονίες χαρακτήρων από τα τρολ. Για έναν μήνα μόνο έκαναν ανακωχή, στην προεκλογική περίοδο των ευρωεκλογών.
Κανονικός εμφύλιος
Μετά το κάκιστο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών τα πράγματα χειροτέρεψαν και η αμφισβήτηση Κασσελάκη πέρασε σε άλλο επίπεδο, πρωτοφανές για τα ελληνικά πολιτικά χρονικά. Στελέχη που ύβριζαν τον πρόεδρο, δεν διαγράφονταν καν ενώ και ο Κασσελάκης άφηνε τα τρολ να του σχηματίζουν την πολιτική τακτική.
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η απόφαση να καθαιρέσει τον Σωκράτη Φάμελλο από πρόεδρο της ΚΟ μέσα σε μια νύχτα για χάρη πολύτιμων ισορροπιών στην Κεντρική Επιτροπή. Επανέφερε τον Παύλο Πολάκη στην κοινοβουλευτική ομάδα και έκανε πρόεδρο τον Νίκο Παππά με στόχο την ισχυροποίησή του στον κομματικό μηχανισμό. Φεύ όμως. Ο Πολάκης του γύρισε την πλάτη ενώ ο Παππάς φάνηκε ότι έχασε συμμάχους με την συμμετοχή του στην άδικη κίνηση Κασσελάκη εναντίον Φάμελλου. Άπαντες του ζητούσαν να κάνει εκλογές για να λυτρωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ από την εσωστρέφεια και την αμφισβήτηση. Ο Στ. Κασσελάκης όμως τους προκάλεσε να του καταθέσουν πρόταση μομφής θεωρώντας ότι έχει την πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής. Δεν ακολούθησε το παράδειγμα του Νίκου Ανδρουλάκη που λίγες εβδομάδες νωρίτερα κράτησε μια άκρως αντίθετη και πολύ δημοκρατική στάση. Ενώ είχε όλες τις πλειοψηφίες των οργάνων, δεν άφησε την αμφισβήτηση να γιγαντωθεί αλλά πήγε αμέσως σε εσωκομματικές εκλογές. Η πρόταση μομφής πέρασε και ο Στέφανος Κασσελάκης έγινε ο έκπτωτος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ 11 μήνες μετά την έναρξη της θητείας του.
Η τελευταία πράξη του δράματος
Οι νέες εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Νοεμβρίου ενώ αρχές του μήνα ήταν προγραμματισμένο το συνέδριο όπου θα ενέκρινε τις υποψηφιότητες. Κανείς δεν γνωρίζει αν και πότε θα γίνουν και τα δύο.
Και οι δύο πλευρές πλέον ασκούνται σε μια πολιτική διελκυστίνδα προσπαθώντας να ρίξει η μία ομάδα την άλλη στην «λάσπη». Μοιάζει απόλυτα δεδομένα ότι δεν θα προχωρήσουν μαζί. Η διάσπαση είναι αναπόφευκτη και απλά μετράμε τις μέρες μέχρι να γίνει.
Το γιατί δεν γίνεται τώρα, φαίνεται ότι είναι αποτέλεσμα μιας πολύ κυνικής αντιμετώπισης της πολιτικής πραγματικότητας. Η κάθε πλευρά θέλει τα «κλειδιά» του κόμματος. Τα κτήρια, τις οργανώσεις αλλά και την κρατική χρηματοδότηση που σήμερα υπολογίζεται στα 4 εκ ευρώ το χρόνο.
Στην σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής μπορεί και να κριθεί και η ύπαρξη του ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση. Στην περίπτωση διαγραφής Κασσελάκη τότε είναι δεδομένο ότι βουλευτές θα ανεξαρτητοποιηθούν φεύγοντας και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα στην Βουλή το κόμμα αριθμεί 35 βουλευτές και το ΠΑΣΟΚ 31. Χρειάζονται μόλις 5 βουλευτές για να αλλάξουν οι συσχετισμοί καθώς αξιωματική αντιπολίτευση σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι το κόμμα με την δεύτερη τη τάξει κοινοβουλευτική δύναμη. Στην ομάδα Κασσελάκη συμμετέχουν 11 βουλευτές…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ KARFITSA



