fbpx

, Δευτέρα
15 Ιουλίου 2024

search icon search icon

Παγκόσμια ημέρα HIV- Καθηγητής Λοιμωξιολογίας: Στη Θεσσαλονίκη το ένα πέμπτο των πανελλαδικών κρουσμάτων

Η 1η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα για τα άτομα που φέρουν τον ιό του HIV. 

Ο HIV (Human Immunodeficiency Virus – Ιός Ανοσοανεπάρκειας του Ανθρώπου) είναι ο ιός που προκαλεί το Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (Acquired Immune Deficiency Syndrome – AIDS). Δρα καταστρέφοντας κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα CD4+ T λεμφοκύτταρα, τα οποία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία του οργανισμού από λοιμώξεις και άλλα νοσήματα.

Μεταδίδεται με την σεξουαλική  επαφή χωρίς προφυλάξεις, όχι από την καθημερινή κοινωνική επαφή (χειραψία, αγκαλιά, φιλί στο μάγουλο). 

Ο Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος και Διευθυντής Ε.Σ.Υ Α’ Παθολογική κλινική ΑΧΕΠΑ, Παναγιώτης Κολλάρας, μιλώντας στο Karfitsa.gr τόνισε αρχικά ότι οι οροθετικοί ασθενείς που υπακούουν τους θεράποντες ιατρούς και λαμβάνουν την φαρμακευτική αγωγή τους δε διατρέχουν κανένα κίνδυνο και μπορούν να έχουν μια φυσιολογική ζωή. 

«Φαίνεται ότι υπάρχει μια σχετικά μικρή  μείωση στα κρούσματα σε πανελλαδικό επίπεδο και στην Θεσσαλονίκη φυσικά, όμως παράλληλα αύξηση σημειώνεται σε θετικά κρούσματα AIDS σε χρήστες ναρκωτικών. Έχουμε αναπτύξει ένα πρόγραμμα καταγραφής το οποίο έδειξε την αύξηση αυτή», είπε ο κ. Κολλάρας.

Το ένα πέμπτο των πανελλαδικών κρουσμάτων στην Θεσσαλονίκη 

«Τα κρούσματα πέρσι ανέρχονταν στα 562 σε πανελλαδικό επίπεδο. Στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται  το ένα πέμπτο των συνολικών κρουσμάτων καθώς ανέρχονται περίπου στους ενενήντα», σημείωσε ο γνωστός λοιμωξιολόγος. Ο ίδιος ξεκαθάρισε, πως ο μόνος τρόπος πρόληψης είναι η χρήση του προφυλακτικού. 

Αναφορικά με τα ιατρικά πράγματα που αφορούν τόσο τη νοσηλεία, όσο βέβαια και την φαρμακευτική αγωγή ο κ. Κολλάρας τόνισε πως πλέον με την τήρηση όλων των οδηγιών, ένας οροθετικός ασθενής προσεγγίζει, άνετα, το προσδόκιμο όριο  ζωής του γενικού πληθυσμού. «Τα φάρμακα που καταπολεμούν τον ιό του AIDS έχουν εξελιχθεί σημαντικά, έχουν ελεγχόμενες ή και καθόλου παρενέργειες, και όποιος ασθενής παίρνει τα φάρμακα του είναι μη ανιχνεύσιμος και θεωρείται ότι  δε μεταδίδει τον ιό του AIDS. Γενικότερα όταν οι οροθετικοί ασθενείς που ακολουθούν πίστα τις οδηγίες μας και λαμβάνουν την αγωγή τους μπορούν να έχουν μια φυσιολογική ζωή», τόνισε.

Το στίγμα ακόμη υπάρχει

Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που αφορούν τις παθήσεις τέτοιου είδους, είναι  κομμάτι του στίγματος. Το μην νιώθει, πιο απλά, ένας οροθετικός δακτυλοδεικτούμενος σε ένα δημόσιο χώρο, να μη το θεωρούν φορέα και να μπορεί να κυκλοφορεί μέσα στο κοινωνικό σύνολο, όντως ίσος μεταξύ ίσων. «Το στίγμα υπάρχει ακόμη φυσικά! Όχι εδώ σε εμάς στην κλινική, αλλά από εξωγενείς πηγές δέχονται πολλά τέτοια ερεθίσματα. Στην κλινική παρέχουμε, επίσης,  ψυχολογική και ψυχιατρική στήριξη όταν αυτήν κρίνεται αναγκαία. Γενικά, έχουν αρχίσει να ανοίγονται προς την κοινωνία και αυτό θα παραμένει πάντα  το επόμενη βήμα».

Ενδεικτικοί στοιχεία του ΕΟΔΥ  για την πορεία της νόσου το 2022 – Γυναίκες και ετερόφυλοι άντρες καθυστερούν στην διάγνωση

Η ηλικιακή ομάδα που καταγράφηκαν τα περισσότερα νέα περιστατικά HIV είναι αυτή των 30-39 ετών.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, από την εμφάνιση της νόσου έως σήμερα, έχουν καταγραφεί στη χώρα μας περίπου 20.493 περιστατικά, με κυριότερο τρόπο μετάδοσης την απροφύλακτη σεξουαλική επαφή μεταξύ ανδρών.

Σημαντικό πρόβλημα παραμένει η πολύ καθυστερημένη διάγνωση καθώς από τις νέες διαγνώσεις το 10,6% των ατόμων που είχαν διαγνωστεί το 2022, είχαν ήδη εμφανίσει ή ανέπτυξαν προχωρημένη νόσο AIDS.

Τα υψηλότερα ποσοστά καθυστερημένης διάγνωσης, καταγράφηκαν στις γυναίκες (72,6%), στα άτομα που μολύνθηκαν μέσω ετεροφυλοφιλικής σεξουαλικής επαφής (74,4%), στα άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 50 ετών κατά τη διάγνωση (68%) και στα άτομα αλλοδαπής εθνικότητας (67,9%). Το 48,1% των περιστατικών HIV που διαγνώστηκαν το 2022, ξεκίνησε αντιρετροϊκή θεραπεία εντός 30 ημερών από τη στιγμή της διάγνωσης, ενώ το 70,1% άρχισε να λαμβάνει αγωγή μέσα σε 90 ημέρες από τη διάγνωση.

Δράσεις στη Θεσσαλονίκη

Σειρά δράσεων θα λάβουν χώρα, κλείνοντας, στη πόλη της Θεσσαλονίκης, αρχής γενομένης από τη δράση ενημέρωσης υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας και του Δ. Θεσσαλονίκης με στόχο την ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού της πόλης σε θέματα που αφορούν την πρόληψη και αντιμετώπιση του HIV/AIDS.

Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθεί διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού και ενημέρωση του κοινού από ιατρούς και παραϊατρικό προσωπικό των Δημοτικών Ιατρείων του Δήμου Θεσσαλονίκης στην πλατεία Αριστοτέλους σε συνεργασία με την Θετική Φωνή, από τις 12.00 ως τις 18.00 και στην Καμάρα σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου από τις 14.00 ως τις 21.00 Στην εκδήλωση θα συμμετέχει το Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την καταγραφή, την ποιοτική ανάλυση την δεδομένων σε ό,τι αφορά τους οροθετικούς ασθενείς. 

-η έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Μητρώου HIV

-η ηλεκτρονική συνταγογράφηση αντιρετροϊικών φαρμάκων,

-η ηλεκτρονική συνταγογράφηση παραπεμπτικών ιικού φορτίου,

-η πρόσφατη έκδοση του ΦΕΚ για την υλοποίηση της χορήγησης PrEP στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), έως το τέλος του 2022, παγκοσμίως 39 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με HIV, εκ των οποίων 29,8 εκατομμύρια (76,4%) λαμβάνουν αντιρετροϊική θεραπεία.

Σε περίπου 71% των ατόμων που ζουν με HIV έχει επιτευχθεί καταστολή του ιικού φορτίου, γεγονός που επιτρέπει στα άτομα αυτά να ζήσουν μια μακρά, υγιή ζωή και να έχουν μηδενικό κίνδυνο σεξουαλικής μετάδοσης του HIV.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.