, Τρίτη
18 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου: Οκτώ ραδιοφωνικοί παραγωγοί μιλούν για την «μαγεία» στα ερτζιανά

PIXABAY

Για την ενημέρωση, για την μαγεία του ραδιοφώνου αλλά και για τα συναισθήματα του να ακούς αλλά και να εκφωνείς τις ειδήσεις μιλούν στην Karfitsa, οκτώ ραδιοφωνικοί παραγωγοί, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου καθιερώθηκε με απόφαση της UNESCO στις 29 Σεπτεμβρίου 2011.

Το ραδιόφωνο αποτελεί ένα μέσο ενημέρωσης αλλά και διασκέδασης ταυτόχρονα διότι μεταφέρει τον παλμό απευθείας στον ακροατή.

Η Karfitsa επικοινώνησε με ραδιοφωνικούς παραγωγούς της Θεσσαλονίκης οι οποίοι έχουν το ίδιο «μικρόβιο»… την απέραντη αγάπη τους για το ραδιόφωνό.

Μαρία Σαμολαδά ( Δευτέρα – Παρασκευή 16:00-18:00) City 106.1

«Ο πρώτος έρωτας είναι και παντοτινός. Έχοντας υπηρετήσει όλα τα είδη δημοσιογραφίας, έντυπα, ηλεκτρονικά αλλά και ψηφιακά, αδιαμφησβήτητα μπορώ να παραδεχτώ ότι ο πρώτος έρωτας είναι και παντοτινός! Ήταν το 2000 όταν αναζήτησα την πρώτη μου δουλειά και αυτή ήρθε μέσα από μία απίστευτη συγκυρία καταστάσεων να είναι στο ραδιόφωνο, λέγοντας τότε την πρώτη «καλησπέρα» και αναπτύσσοντας μία μοναδική, σταθερή και αδιάλειπτη σχέση εμπιστοσύνης με τους ακροατές και τις ακροάτριες. Από τότε μέχρι σήμερα, έχω αγαπήσει και ανοίξει τα μικρόφωνα ραδιοφωνικών σταθμών σε τόσο διαφορετικά κοινά όσο και σε διαφορετικές ώρες, από πολύ πρωινές καθημερινές καλημέρες μέχρι βραδινές εκπομπές Σαββατοκύριακου. Το ραδιόφωνο, ως το παλαιότερο, το πιο άμεσο και αξιόπιστο μέσο επικοινωνίας και ενημέρωσης, προσφέρει μοναδικές εμπειρίες και συγκινήσεις, τόσο για τον πομπό όσο και για τον δέκτη. Αποτελεί την καλύτερη συντροφιά, όλες τις ώρες και ημέρες, καθώς είναι το μόνο μέσο που σου επιτρέπει να υπάρχει παράλληλα με οποιαδήποτε άλλη εργασία, από την οδήγηση μέχρι το διάβασμα, ενώ είναι τόσο συναρπαστικό να ακούς κάποια συχνότητα να εκπέμπει σε εργοστάσια, εμπορικά καταστήματα, ταξί αλλά και γραφεία! Από την άλλη πλευρά, για αυτόν που βρίσκεται σε ένα στούντιο, ζει τη μοναδικότητα να μην βλέπει κανέναν μπροστά του και όμως να μιλά και να απευθύνεται σε τόσους ανθρώπους σαν να είναι εκεί. Είναι μαγικό όταν βρίσκεσαι στο στούντιο και ακούς τη φωνή σου να φτάνει σε όλο τον κόσμο αλλά και να γίνεσαι η «φωνή» των ακροατών σου.Ζω τη μαγεία της επικοινωνίας έχοντας την ευθύνη κάθε λέξης που βγαίνει από τα χείλη μου και αυτό μέχρι σήμερα είναι η μεγαλύτερη αγωνία μου, μαζί με τον χρόνο που περνάει τόσο γρήγορα, κάθε λεπτό είναι εξίσου σημαντικό σε έναν «αέρα» που έχει πάντα προτεραιότητα .Στο ραδιόφωνο είσαι «γυμνός» γιατί τις λέξεις τις «ντύνεις» μόνο με τον τόνο και τη χροιά της φωνής σου, με την ανάσα που βγαίνει από την ψυχή σου και τις λέξεις που επιλέγει το μυαλό σου, μια διαδρομή που έχει αφετηρία την καρδιά σου. Τέλος, εκείνο που για εμένα είναι ιδιαίτερη αξία όλα αυτά τα χρόνια, είναι να ανοίγω το μικρόφωνο στην κοινωνία, σε κάθε άνθρωπο ή ομάδα που αγωνίζεται για κάτι καλό, προσδοκώντας το καλύτερο. Ας μην ξεχνάμε ότι ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός στην Ελλάδα, εξέπεμψε από τη Θεσσαλονίκη_μου!»

Φίλιππος Χαραλαμπίδης (Κάθε Σάββατο 20:00-22:00) στο Cosmoradio 95,1

«Κάθε φορά που μπαίνω στο στούντιο και βρίσκομαι μπροστά στο μικρόφωνο νιώθω μια μεγάλη ενέργεια και ενθουσιασμό που προέρχεται από τη δυνατότητα να μοιραστώ τις σκέψεις μου και τα ενδιαφέροντα μου με τους ακροατές. Η εμπειρία του ραδιοφώνου με καθησυχάζει , ξεχνάω ότι μου προκάλεσε στρες άγχος και νεύρα . Νιώθω σαν τα μικρά παιδάκια που τους παίρνουν οι γονείς τους το αγαπημένο τους παιχνίδι. Στόχος μου την ώρα που κάνω ραδιόφωνο είναι να μοιράσω θετική ενέργεια στους ακροατές που με ακούν και να δημιουργήσω περιεχόμενο που θα τους ενδιαφέρει και θα τους κάνει να ταυτιστούν. Με θυμάμαι από μικρό να κρατάω ένα Ράδιο CD player ακούγοντας με τις ραδιόφωνο και ελπίζοντας πως μια μέρα θα τα καταφέρω να έχω μια θέση στο μαγικό του κόσμο. Με το ραδιόφωνο έχεις την ευκαιρία να προβάλλεις τις ιδέες και προτάσεις σου και να τις μεταφέρεις στους ακροατές οι οποίοι θέλουν να ταυτιστούν μαζί σου . Επέλεξα να κάνω ραδιόφωνο γιατί συνδυάζει την μουσική, τις σκέψεις και τις ιδέες μου που θέλω να μοιραστώ με το κοινό και να συνδεθώ με άλλους ανθρώπους με αυτόν τον μοναδικό τρόπο επικοινωνίας. Το ραδιόφωνο είναι τόσο για εμένα τον ραδιοφωνικό παραγωγό όσο και για τους ακροατές μια συντροφιά, μια παρέα, μια επικοινωνία».

Βαγγέλης Στολάκης, Δημοσιογράφος «Μακεδονία της Κυριακής», «Άναψε Φλας» (Δευτέρα- Παρασκευή 10:00-11:00) στον Flash 99,4 fm

«Κάθε μέρα είναι γοητευτική. Κάθε πλευρά του, επίσης. Όπως και κάθε εκπομπή είναι μοναδική και εξίσου συναρπαστική. Ακόμα κι όταν το βλέπεις ως δουλειά και ρουτίνα, όταν παίρνεις θέση πίσω από το μικρόφωνο και «πέφτει» το σήμα αρχής, κάθε φορά είναι σαν να είναι η πρώτη φορά. Το ίδιο άγχος να είσαι σωστός σε αυτά που λες γιατί σε ακούνε εκεί έξω. Η ίδια ικανοποίηση ότι αυτά που λες έχουν απήχηση όταν έρχεται κάποιο μήνυμα. Το ραδιόφωνο είναι αγάπη, είναι μεράκι, είναι πάθος. Η γοητεία του έγκειται στην αμεσότητα και στο… μυστήριο. Στο ραδιόφωνο ακόμα κι αν δεν γράφεις, απλώς εκφωνείς, αφηγείσαι, εξιστορείς έχεις… υπογραφή. Έχεις το στυλ σου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν γίνεσαι καλύτερος. Σε ό,τι με αφορά λόγω της φύσης της εκπομπής «Άναψε Φλας» στον Flash 99,4 fm που είναι ένα πρωινό ενημερωτικό μαγκαζίνο με παρεμβάσεις εκείνων που διαμορφώνουν την ειδησεογραφία το ραδιόφωνο με κρατά στην… τσίτα, με κρατά ενημερωμένο και όσο το δυνατόν περισσότερο διαβασμένο. Δεν μπορώ να συγκρίνω το ραδιόφωνο με τα άλλα ΜΜΕ γιατί το καθένα έχει την γοητεία του, τις δυσκολίες του, σου προσφέρει χαρές αλλά και πίκρες. Θα ήθελα και εύχομαι ειδικά στη Θεσσαλονίκη το ραδιόφωνο να βρει ξανά τις στιγμές και τις «δόξες» που γνώρισε στο παρελθόν».

Δήμητρα Σιβρή ( Δευτέρα – Πέμπτη 22:00-00:00) στο Cosmoradio 95,1

«Το ραδιόφωνο είναι για μένα το καταφύγιο μου. Ό τι και αν έχει συμβεί κάθε φορά που θα ανοίξω την πόρτα του στούντιο αισθάνομαι χαρά και ηρεμία. Όταν ανοίγω το μικρόφωνο νιώθω σαν να βρίσκομαι σε μια μεγάλη παρέα με όλους τους ακροατές που λέμε τα δικά μας και γελάμε. Σίγουρα, η ώρα της εκπομπής αποτελεί αγαπημένη στιγμή της ημέρας. Νομίζω πως η σχέση μου με το ραδιόφωνο είναι καρμική. Θυμάμαι από παιδάκι ακόμα να παίζω την ραδιοφωνική παραγωγό. Έβαζα την αδερφή μου να κάνει ότι με παίρνει τηλέφωνο ακροάτρια για αφιερώσεις! Χαχα! Αισθάνομαι πολύ ευγνώμων και τυχερή που κάνω μία δουλειά που αγαπώ και πάντα ονειρευόμουν. Το ραδιόφωνο αποτελεί διαχρονικά την πιο σταθερή σχέση των ανθρώπων με την μουσική πρωτίστως αλλά και την ενημέρωση. Ακόμα και στην εποχή μας που οι ειδήσεις τρέχουν και οι επιλογές να ακούσεις μουσική είναι πάρα πολλές, το ραδιόφωνο παραμένει στην ζωή των ανθρώπων με έναν μοναδικά αναλλοίωτο τρόπο. Αυτό με ιντριγκάρει στο ραδιόφωνο, ούσα ρομαντική (!) η σταθερότητα του μέσου σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει. Προσωπικά, όταν κάνω ραδιόφωνο ή ακόμα και όταν ακούω νιώθω μια ασφάλεια. Εξάλλου, αυτό δεν είναι που αναζητάμε οι άνθρωποι;»

Ευθύμης Κάλφας ( Δευτέρα – Παρασκευή από 08:00-11:00) Zoo Radio 90,8

«Κάθε ημέρα είναι διαφορετική από την προηγούμενη. Κι’ αυτό συμβαίνει διότι το ραδιόφωνο είναι ένας ζωντανός οργανισμός που χρειάζεται «οξυγόνο» για να επιβιώσει. Και το «οξυγόνο» αυτό, κατά τη γνώμη μου, είναι η σχέση του ακροατή με τον παραγωγό. Μια σχέση που κάθε ημέρα πρέπει να τη φροντίζεις, να τη συντηρείς και να την προστατεύεις. Επέλεγα το ραδιόφωνο για την παρέα του. Για την πρωινή καλημέρα, την συμπαράσταση, όταν θα κολλήσεις στην κίνηση της πόλης, την ενημέρωση που χρειάζεσαι ανά πάσα στιγμή και τη συντροφιά τα βράδια. Το ραδιόφωνο το φτιάχνουν οι παρέες και όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, καμία ιστορία, κανένα παραμύθι και κανένα τηλεοπτικό σενάριο δεν τα κατάφερε χωρίς μια παρέα σταθερή, με γερές βάσεις και ειλικρίνεια».

Τάσος Ριζόπουλος (Δευτέρα – Παρασκευή 18:00 – 20:00) Cosmoradio 95,1

«Είναι ένα μικρό κουτί που σε βοηθάει να ταξιδέψεις να ξεφύγεις από την καθημερινότητα σε μεταφέρεις σε κόσμους μαγικούς γίνεται αγαπημένη συνήθεια, συντροφιά σε δύσκολες προσωπικές στιγμές είναι ένα παράθυρο στον κόσμο που ενώνει φωνές μελωδίες πολιτισμούς κουλτούρες! Tαυτόχρονα παίζει σημαντικό ρόλο στην ενημέρωση την ψυχαγωγία και την ενοποιήσει τον λαών όλα τα παραπάνω και για πολλούς ακόμα λόγους μου αρέσει το ραδιόφωνο !!! Δεν το επέλεξα με επέλεξε λόγο της τηλεοπτικής μου παρουσίας , η αλήθεια είναι ότι το αγάπησα και με αγάπησε πολύ άλλωστε 25 χρόνια στην ίδια ραδιοφωνική συχνότητα και με πρωτιές στον πίνακα ακροαματικότητας τα λέει όλα. Το ραδιόφωνο είναι έρωτας είναι η μισή μου ζωή και κάτι παραπάνω. Είναι το δεύτερο σπίτι μου!».

Έλενα Νηστικάκη ( Δευτέρα – Παρασκευή 11:00-14:00) Τραντζίστορ 100,3

«Το ραδιόφωνο μου αρέσει, γιατί απλά δεν γίνεται να μην αρέσει σε κάποιον. Είτε προτιμάς εκπομπές με ραδιοφωνικούς παραγωγούς, είτε εκπομπές μόνο με μουσική είναι ένα «safe place». Είναι η ψυχοθεραπεία μου, ο τρόπος μου να συνδεθώ με ανθρώπους που δεν γνωρίζω και τους οποίους έχω τη δυνατότητα να κάνω να ξεχαστούν έστω και για 1 λεπτό της ημέρας τους . Αυτές οι 3 ώρες της εκπομπής (11:00-14:00, καθημερινά στον Τρανζίστορ 100.3 – ΝΑΙ, να είστε συντονισμένοι) είναι οι αγαπημένες μου ώρες της ημέρας γιατί γελάω, συγκινούμαι με την μουσική (δεν ξέρω πως τα καταφέρνω κάθε φορά) και έχω εσάς για παρέα μου!».

Άννα Κεφαλά ( Δευτέρα – Παρασκευή 20:00-22:00) #ΑΝΝΑμεταξύμας στο Cosmoradio 95,1

«Η σχέση μου με το ραδιόφωνο θα έλεγα πως είναι ίσως καρμική. Δεν το βρήκα εγώ. Αυτό με βρήκε! Και από τη στιγμή που οι δρόμοι μας συναντήθηκαν, δε θα χωριστούν ποτέ! Αυτά που μου αρέσουν στο ραδιόφωνο είναι τόσα πολλά…Πιο πολύ από όλα όμως σίγουρα είναι η καθημερινή τριβή και επικοινωνία με τον κόσμο, κάτω από οποιαδήποτε συνθήκη καθημερινά. Παντού!
Αυτό που με εξιτάρει, είναι σίγουρα το γεγονός ότι ο παράγωγός δεν μπαίνει σε ρόλους και σε καλούπια. Η προσωπικότητα του παραγωγού φαίνεται πάντα λίγο η πολύ. Όσον αφορά το γιατί συνεχίζει να μου αρέσει, το γεγονός ότι το ραδιόφωνο είναι τόσο προσιτό μέσο δημιουργεί έντονη αίσθηση οικειότητας! Ο ακροατής συνδέεται με τον παραγωγό με έναν τρόπο μαγικό και είναι πολλές οι φορές που ο ακροατής νιώθει ανετά να σου «ανοιχτεί» και να μοιραστεί μαζί σου τις δικές του σκέψεις και συναισθήματα. Και κάπως έτσι γίνεσαι παρέα, γίνεσαι μέρος της καθημερινότητας ανθρώπων με τους οποίος είσαι τόσο μακριά και ταυτόχρονα τόσο κοντά. Αυτή είναι η μαγεία!».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.