, Κυριακή
26 Μαΐου 2024

search icon search icon

Πικρό το κακάο για τους ζαχαροπλάστες: Ανεβαίνει η τιμή της σοκολάτας – Πόσο θα κοστίσουν τα πασχαλινά αβγά

Με ραγδαίους ρυθμούς αυξάνεται από την αρχή του φετινού έτους η τιμή της σοκολάτας λόγω της εκτίναξης των τιμών του κακάο λόγω της κακής συγκομιδής, ως αποτέλεσμα των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν το Δεκέμβριο τις βασικές χώρες παραγωγής του, όπως η Γκάνα και η Ακτή Ελεφαντοστού.

Το κακάο που χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλά προϊόντα ζαχαροπλαστικής, σε καλλυντικά, σε συμπληρώματα διατροφής κ.α., καθημερινά σπάει ιστορικά ρεκόρ αυξήσεων προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία για ελλείψεις στην αγορά.

«Μέσα σε ένα κυκεώνα αλλαγών ήρθε η ώρα να χτυπήσει η ακρίβεια και τη σοκολάτα. Η τιμή της σοκολάτας καταγράφει ανοδική τιμή από το Γενάρη της τάξεως του 30% και συνεχώς ανεβαίνει. Οι  προβλέψεις λένε ότι η τιμή της σοκολάτας μέχρι το Σεπτέμβρη θα ξεπεράσει το 200%», δήλωσε στην Karfitsa ο πρόεδρος της Συντεχνίας Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης, Μάριος Παπαδόπουλος.

Η αύξηση του κόστους της σοκολάτας, δεν έχει γίνει ακόμη αντιληπτή στους καταναλωτές αν όμως επαληθευτούν οι προβλέψεις, οι αλλαγές θα επηρεάσουν σημαντικά τα πορτοφόλια τους.

«Ο καταναλωτής ακόμη δεν επηρεάζεται από αυτές τις αυξήσεις γιατί είναι ανεπαίσθητες. Τα πασχαλινά αβγά για παράδειγμα έχουν φτιαχτεί με βάση τις περσινές τιμές και για αυτό δεν θα επηρεαστεί τώρα ο τιμοκατάλογος των ζαχαροπλαστείων. Αν όμως οι προβλέψεις επαληθευτούν θα δούμε μεγάλες αλλαγές από το Σεπτέμβριο. Εμείς βέβαια οι ζαχαροπλάστες που προμηθευόμαστε τις πρώτες ύλες, βλέπουμε το πρόβλημα. Ήδη οι εταιρίες από τις οποίες αγοράζουμε τα υλικά μας, χωρίς να μας προειδοποιήσουν ανεβάζουν τις τιμές μη τηρώντας ήδη υπάρχουσες συμφωνίες. Εμείς ας πούμε είχαμε κλείσει συμφωνία για μία συγκεκριμένη ποσότητα σοκολάτας σε μία συγκεκριμένη τιμή και ακριβώς την επόμενη ημέρα,μου ζήτησαν 17% αύξηση, χωρίς καμία ενημέρωση».

Τιμές πασχαλινών αβγών

Η σοκολάτα δεν είναι το μόνο υλικό το οποίο παρουσιάζει αύξηση. Από την περσινή χρονιά μέχρι και σήμερα καταγράφονται ανατιμήσεις σε βασικές πρώτες ύλες όπως το γάλα με αποτέλεσμα να καθορίζουν την τελική τιμή του προϊόντος.

«Δεν ανεβαίνει μόνο η τιμή της σοκολάτας, οι τιμές στις υπόλοιπες πρώτες ύλες είχαν αυξηθεί και παραμένουν αυξημένες, στον καταναλωτή όμως δεν θα φανεί διαφορά στην τιμή. Φέτος η τιμή των πασχαλινών αβγών θα αυξηθεί κατά 5%», αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος.

Ο μέσος καταναλωτής στη Θεσσαλονίκη μπορεί να προμηθευτεί το πασχαλινό του αβγό ή σοκολατένιο ζωάκι, από 5 – 10€ ανάλογα το μέγεθος. Τα αβγά με ζαχαρόπαστα κυμαίνονται από 10-30€ και πάλι ανάλογα το μέγεθός τους.

«Στη Θεσσαλονίκη έχουμε πολύ καλές τιμές λόγω του πλουραλισμού των ζαχαροπλαστείων καθώς και λόγω του ανταγωνισμού. Αυτό που ενδιαφέρει τους ζαχαροπλάστες μας είναι να μη γίνεται έπτωση στην ποιότητα. Για αυτό και οι καταναλωτές προτιμούν τα ζαχαροπλαστεία και όχι τα σούπερ μάρκετ καθώς η βιομηχανική σοκολάτα είναι διαφορετική από την βιοτεχνική», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.