fbpx

, Παρασκευή
06 Δεκεμβρίου 2024

search icon search icon

«Προχωράμε κανονικά»

Διαβεβαιώσεις από το Μαξίμου στους βουλευτές Θεσσαλονίκης για την ανάπλαση της ΔΕΘ. Μετά τα δημοσιεύματα για «πάγωμα» του έργου ο νέος επικεφαλής του γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μιχάλης Μπεκίρης συναντήθηκε το πρωί της Δευτέρας με τους τοπικούς βουλευτές της ΝΔ στην πρώτη συνάντηση γνωριμίας.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Συρμάτσης

Ένα από τα θέματα που τέθηκαν ήταν η ανάπλαση της ΔΕΘ με τον κ. Μπεκίρη να διαβεβαιώνει άπαντες ότι «προχωράμε κανονικά». Μάλιστα το κυβερνητικό σχέδιο δεν αλλάζει και μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα ανακοινωθεί το χρηματοδοτικό σχήμα, που είναι και το μεγάλο ζήτημα.

«Η απόφαση είναι ειλημμένη για την ανάπλαση  της ΔΕΘ. Πολύ σύντομα θα γίνουν ανακοινώσεις από την κυβέρνηση για την χρηματοδότηση» ανέφερε στην «Κ» παράγοντας που συμμετείχε στην σύσκεψη.

Αναζητείται χρηματοδότηση

Το μεγάλο ζητούμενο για την ανάπλαση της ΔΕΘ είναι το ύψος του «προΰπολογισμού» του έργου που διαρκώς όλο και αυξάνεται. Από τα περίπου 120 εκ ευρώ που είχαν ανακοινωθεί αρχικά το έργο πλέον ξεπερνά τα 350 εκ ευρώ συν τα 100 εκ ευρώ των μελετών. Ποσά που δεν μπορεί να καλύψει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Η συμμετοχή μάλιστα του Υπερταμείου στην λήψη των σχετικών αποφάσεων καθιστά αναγκαία την εύρεση βιώσιμης οικονομικής λύσης ώστε να μην ναρκοθετηθεί ακόμα ένα μεγάλο έργο για την Θεσσαλονίκη.

Προφανώς όμως η καθυστέρηση χρόνο με το χρόνο της σχετικής απόφασης προκάλεσε μεγάλη ανησυχία τόσο στην διοίκηση της ΔΕΘ όσο και στους φορείς.

«Δεν βλέπει κανείς ιδιώτη»

Παράγοντες που συμμετείχαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα στις κυβερνητικές συσκέψεις για την ανάπλαση της ΔΕΘ σημειώνουν στην «Κ» ότι όπως σχεδιάστηκε το έργο είναι πολλά τα χρήματα πλέον που χρειάζονται για το εγχείρημα.

Το κράτος, μετά ειδικά τις ανάγκες που προέκυψαν από την βιβλική καταστροφή στη Θεσσαλία, δεν μπορεί να τα διαθέσει και αναζητείται τρόπος χρηματοδότησης.

Το επικρατέστερο σχήμα, όπως αφήνουν να εννοηθεί κυβερνητικά στελέχη, είναι μέσω ΣΔΙΤ. Ένα μέρος των χρημάτων να βάλει το δημόσιο, ένα ποσό της τάξης 70-80 εκ ευρώ να τα βρει μέσω δανεισμού η ΔΕΘ και τα υπόλοιπα να γίνει με την σύμπραξη ιδιωτών.

Τις τελευταίες εβδομάδες δημοσιεύματα έβλεπαν την πώληση της ΔΕΘ σε ιδιώτη δίνοντας ακόμα και το μάνατζμεντ με προίκα το τεράστιο οικόπεδο στο κέντρο της πόλης.

«Δεν ακούγεται καλά σε κανέναν να πάρει ένας ιδιώτης την έκθεση. Ακόμα και οι τοπικοί βουλευτές μιλούν για δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΘ» τόνιζε στην «Κ» κυβερνητικός παράγοντας. Είναι κοινώς αποδεκτό ότι θα ξεσηκωθούν φορείς και τοπικοί παράγοντες στην περίπτωση ιδιωτικοποίησης.

«Κανείς δεν βλέπει ιδιώτη. Δεν προκύπτει από πουθενά. Δεν μας υπονοήθηκε και ποτέ» δηλώνει στην «Κ» συμμετέχων στην σύσκεψη της Δευτέρας.

Τα σενάρια για την διοίκηση

Πολλοί αναρωτήθηκαν για το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επισκέφτηκε την διοίκηση του εκθεσιακού φορέα στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ.

Μερικοί μάλιστα δεν αποκλείουν ότι θα υπάρξει αλλαγή στα πρόσωπα της διοίκησης ως αποτέλεσμα ενόχλησης για τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών. Οι ίδιοι πάντως αναγνωρίζουν ότι δεν είναι εύκολη η αλλαγή διοίκησης καθώς πρόκειται για το πιο πετυχημένο μοντέλο και το δίδυμο Τζήκα-Ποζρικίδη που έχει θητεύσει υπό διαφορετικές κυβερνήσεις και στα χρόνια τους έχουν διεξαχθεί οι πιο πετυχημένες εκθέσεις.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.