, Σάββατο
22 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Πυρ κατά ριπάς σε Νίκλο Ανδρουλάκη

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ EUROKINISSI

Ομοβροντία στελεχών κατά της ηγεσίας του Νίκου Ανδρουλάκη στο ΠΑΣΟΚ μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Την Κυριακή 30 Ιουνίου η μεγάλη μάχη στην Κεντρική Επιτροπή για τα επόμενα βήματα.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Συρμάτσης

Η κοινή συνεδρίαση Πολιτικού Συμβουλίου και Κοινοβουλευτικής Ομάδας εξελίχθηκε σε έναν αγώνα σκληρού μποξ με τον πρόεδρο του κόμματος στριμωγμένο στα σκοινιά. Βρέθηκαν ελάχιστοι να τον υποστηρίξουν ενώ ακόμα και στελέχη που θα βρεθούν ξανά εκλογικά μαζί του στην εσωκομματική διαδικασία του επέρριψαν ευθύνες για τον τρόπου που ηγείται.

Κοινή συνισταμένη όλων ήταν ότι χάθηκε μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ ώστε να περάσει στη δεύτερη θέση, να αυξήσει τα ποσοστά του και να αποτελεί από σήμερα πόλο εξουσίας και εναλλακτική κόντρα στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στις βασικές αιτίες άπαντες έκαναν λόγο για τον τρόπο που ηγήθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Από την μη θεσμική λειτουργία του κόμματος, την ηγεσία με μια πολύ μικρή κλειστή ομάδα, τις αποφάσεις του ενός ανδρός αρχή, την έλλειψη διαλόγου και συνεδρίασης των οργάνων.

Παράλληλα τέθηκαν και τα ζητήματα του προφίλ της παράταξης, του πολιτικού μηνύματος που δεν μεταδόθηκε στους πολίτες είτε λόγω απέχθειας των νέων εργαλείων επικοινωνίας (ΤΙΚΤΟΚ) είτε λόγω «ξύλινου» πολιτικού λόγου.

Ανακοινώνει ο Δούκας – Τι θα κάνει ο Χριστοδουλάκης

Χαρακτηριστική ήταν η φράση του βουλευτή Κιλκίς Στέφανου Παραστατίδη «δεν εμπνέουμε σύντροφοι» που δείχνει και το μεγάλο δομικό πρόβλημα του κόμματος την ώρα που άπαντες αναλώνονται σε μια συζήτηση για το πρόσωπο της ηγεσίας.

Το αίτημα της πλειοψηφίας των στελεχών είναι η προσφυγή σε κάλπες το φθινόπωρο καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκης πλέον αμφισβητείται ανοιχτά. Παράλληλα γίνονται ζυμώσεις και συζητήσεις ώστε οι πολλοί σημερινοί «δελφίνοι» και οι επίδοξοι «μνηστήρες» να στοιχηθούν σε μια ή δύο το πολύ υποψηφιότητες απέναντι στον νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Πληροφορίες της «Κ» αναφέρει ότι ο Χάρης Δούκας ετοιμάζει ήδη την δική του πλατφόρμα για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ και την Κεντροαριστερά. Έχει εισηγήσεις να το κάνει πριν την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής έτσι ώστε να συστηθούν μαζί του δυνάμεις στις όποιες ψηφοφορίες γίνουν. Όμως το γεγονός πως ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν άνοιξε τα χαρτιά του, αλλά και η ισχυρή δύναμη που φέρεται να έχει στην Κεντρική Επιτροπή δημιουργούν δεύτερες σκέψεις. Ο δήμαρχος Αθηναίων βλέπει να συσπειρώνονται γύρω του ευρύτερες δυνάμεις δημιουργώντας έναν ισχυρό πόλο που μπορεί και να δρομολογήσει από μόνος του εξελίξεις και να φέρει υπό τετελεσμένα γεγονότα τον νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, ένα από τα κυρίαρχα ονόματα για την επόμενη μέρα, δεν ανοίγει τα χαρτιά του, αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά με το πιο πιθανό ενδεχόμενο είναι να καταθέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος. Στην ίδια τροχιά φαίνεται να βρίσκεται και ο Παύλος Γερουλάνος που σκέφτεται να επαναλάβει μια προεκλογική προεδρική κούρσα.

Δύο «ξένοι» στην ίδια πόλη

Στο μεταξύ τα «μαχαίρια» βγήκαν και στη Θεσσαλονίκη μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής. Η συνύπαρξη Νομαρχιακών οργανώσεων και Γραφείο Προέδρου στην πόλη δεν ήταν όπως φαίνεται αναίμακτη τελικά, με τις δύο πλευρές να μην βρίσκουν κοινό και παράλληλο βηματισμό.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενημερώθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο για την δυσλειτουργία και το μπλέξιμο αρμοδιοτήτων που δημιούργησε προβληματισμό και μερικές φορές και εκνευρισμό στα στελέχη. Τα βέλη των μελών της νομαρχιακής προς τα στελέχη που απαρτίζουν το γραφείο είχαν να κάνουν με τον ρόλο τους, από τον καταρτισμό ενός προγράμματος επίσκεψης του Νίκου Ανδρουλάκη μέχρι αιτήματα για εκλογικούς καταλόγους. Την ώρα μάλιστα, όπως είπαν στελέχη της νομαρχιακής στην τελευταία συνεδρίαση, που δεν παράγεται κοινοβουλευτική δουλειά και δεν προωθούνται θέματα της Θεσσαλονίκης ώστε να γίνονται ερωτήσεις στην Βουλή.

Μάλιστα έκανε μεγάλη εντύπωση η απουσία στελεχών της πλευράς Ανδρουλάκη από την συνεδρίαση της Νομαρχιακής δείχνοντας το μεγάλο ρήγμα που υπάρχει.

Από την πλευρά του γραφείου προέδρου διαμηνύεται μέσω της «Κ» ότι όλα αυτά είναι ψέματα και ότι το γραφείο Θεσσαλονίκης έχει παράξει περισσή δουλειά για τα ζητήματα της πόλης καταθέτοντας σειρά ερωτήσεων με τους τομεάρχες.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ KARFITSA

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.