Σε τροχιά υλοποίησης η επέκταση του 6ου προβλήτα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης-Οι παρεμβάσεις και τα οφέλη για τον τουρισμό
Ούριος άνεμος πνέει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, μετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος.
Του Γ. Κατσιάνη
Ο λόγος είναι η έγκριση του master plan, όπου μεταξύ άλλων προβλέπεται η κατασκευή του έκτου προβλήτα. Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο που αναμένεται να ξεπεράσει τα 130 εκατ. ευρώ και θα ενισχύσει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα και την εμπορική δραστηριότητα του λιμανιού. «Οι διαδικασίες υλοποίησης της επένδυσης στον προβλήτα 6 θα κινηθούν άμεσα, με την λήψη όλων των απαραίτητων αδειών για τα σχετικά κατασκευαστικά έργα», τονίζεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση της ΟΛΘ Α.Ε. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μέχρι τέλος του 2028-καλώς εχόντων των πραγμάτων- το λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα μπορεί να υποδέχεται πλοία εμπορευματοκιβωτίων κύριων γραμμών ως 24.000 TEUs.
Παρεμβάσεις
Σύμφωνα με το ΦΕΚ Α΄18/10-2-2025, η επέκταση του έκτου προβλήτα αφορά λιμενικό έργο που περιλαμβάνει επέκταση του δυτικού τμήματος κατά περίπου 990 μ. νοτίως και επέκταση του ανατολικού τμήματος κατά περίπου 800 μ. νοτίως. «Το έργο της επέκτασης του ανωτέρω προβλήτα περιλαμβάνει επίσης επέκταση του χερσαίου χώρου με επίχωση σε όλο το πλάτος του, κατά μήκος και όπισθεν του νέου κρηπιδώματος», σημειώνεται, μεταξύ άλλων στο σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Στο «πακέτο» των παρεμβάσεων περιλαμβάνονται η βυθοκόρηση-εκβάθυνση του διαύλου προσέγγισης και της περιοχής ελιγμού των πλοίων, οι απαραίτητες υποδομές και ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός για την εξυπηρέτηση της διαδικασίας φορτοεκφόρτωσης πλοίων καθώς και η επέκταση των υποδομών του σιδηροδρομικού σταθμού. Επιπλέον, προβλέπεται η κατασκευή νέου κέντρου εφοδιαστικής (Logistic Center) που περιλαμβάνει την κατασκευή ενός νέου κτιρίου στη βάση του προβλήτα 6, μέγιστης επιφάνειας 60.000 τ.μ. και διαμόρφωση χώρων στάθμευσης για την εξυπηρέτηση του εν λόγω κτιρίου.
Τουρισμός
Πολλαπλά θα είναι τα οφέλη και για τον τουρισμό καθώς η Θεσσαλονίκη θα μπορεί να δέχεται περισσότερα και μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια από τα συνολικά 72 πλοία που θα δέσουν φέτος στο λιμάνι.
Ειδικότερα, φέτος 20 διαφορετικά κρουαζιερόπλοια από 14 κορυφαίες εταιρείες έχουν εντάξει τη Θεσσαλονίκη στα δρομολόγιά τους, εκ των οποίων 10 κρουαζιερόπλοια αναμένεται να προσεγγίσουν το λιμάνι της πόλης για πρώτη φορά.
«Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το 2025 η Crystal Cruises, που εντάσσει τη Θεσσαλονίκη ως homeport στα δρομολόγια του “Crystal Symphony”, στο πλαίσιο δέσμευσής της να προσφέρει εξαιρετικές εμπειρίες στους επιβάτες της», σημείωσε ο Εκτελεστικός Πρόεδρος Δ.Σ. της ΟΛΘ Α.Ε., Αθανάσιος Λιάγκος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ KARFITSA