Δευτέρα πρωί στο τελωνείο των Κήπων ουρές αυτοκινήτων περιμένουν να περάσουν από την Ελλάδα στην Τουρκία, σχεδόν σε όλα τα οχήματα υπάρχει μόνο ο οδηγός και κανένας συνεπιβάτης, γεγονός που καταδεικνύει ότι δεν είναι εκδρομείς.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΣΑΤΣΟΥ
«Πηγαίνω στα Ύψαλα, που είναι το πρώτο χωριό στην Τουρκία για φουλάρω βενζίνη και θα επιστέψω σε λίγο» μας λέει ο Κ.Μ αγρότης από ένα χωρίο του νότιου Έβρου. Και δεν είναι ο μόνος, δεκάδες άλλοι οδηγοί περιμένουν μπρος και πίσω από αυτόν να περάσουν τον έλεγχο με προορισμό οκτώ χιλιόμετρα από τα σύνορα, όπου βρίσκεται το πρώτο πρατήριο υγρών καυσίμων της γειτονικής χώρας. «Στην Τουρκία η βενζίνη έχει 24 λίρες το λίτρο, δηλαδή 1 ευρώ και 20 λεπτά, ενώ στην Ελλάδα 1 ευρώ και 85 λεπτά. Μία φορά την εβδομάδα περνάω απέναντι για να γεμίσω», συνεχίζει ο Κ.Μ, ο οποίος θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Παρόμοια εικόνα και στα τελωνεία Προμαχώνα και Ευζώνων. Έλληνες οδηγοί από κοντινά ή λίγο πιο μακρινά χωριά των Νομών Σερρών και Κιλκίς περνούν καθημερινά με τα οχήματα τους μεθοριακούς σταθμούς για να βάλουν καύσιμα σε Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία αντίστοιχα. «Καταστράφηκα! Έκλεισα το πρατήριο μου καθώς τα τελευταία χρόνια δεν είχε καθόλου δουλειά», αναφέρει στην εφημερίδα Karfitsa, ο Δημήτρης Ιωαννίδης, που είχε για πολλές δεκαετίες το τελευταίο πρατήριο καυσίμων επί της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Ευζώνων, πριν από τα σύνορα Ελλάδος – Βόρειας Μακεδονίας. «Από εικοσιτετράωρο που δούλευα το πρατήριο μου μέχρι πριν κάποια χρόνια, πλέον το ανοίγω δύο με τρεις ώρες το απόγευμα και σε αυτό το διάστημα σπάνια να έρθει κάποιος πελάτης», καταλήγει ο κ. Ιωαννίδης.
«Τα τελευταία χρόνια φουλάρω μόνο από την Βουλγαρία, η διαφορά της τιμής της βενζίνης στις δύο χώρες είναι μεγάλη. Με τη δουλειά τα βγάζω δύσκολα πέρα, οπότε προσπαθώ να κάνω οικονομία με κάθε τρόπο, ξέρω ότι δεν είναι σωστό, αλλά πρέπει να κάνω οικονομία», δηλώνει ο Α.Τ, πατέρας δύο παιδιών και ιδιωτικός υπάλληλος από ένα χωρίο των Σερρών.
Πολλά πρατήρια υγρών καυσίμων σε νομούς της Βόρειας Ελλάδος που έχουν τελωνεία με τις βαλκανικές χώρες και τη Τουρκία, όπου τα καύσιμα πωλούνται από σαράντα έως και εβδομήντα λεπτά του ευρώ φθηνότερα από την Ελλάδα, έχουν κλείσει, ενώ δεκάδες άλλα αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα. «Είναι δυστυχώς ένα χρόνιο πρόβλημα, ωστόσο το τελευταίο διάστημα, μετά και τη μεγάλη αύξηση της τιμής της βενζίνης, έχει μεγαλώσει το ποσοστό των Ελλήνων οδηγών που πηγαίνουν στις γειτονικές χώρες για να φουλάρουν τα ρεζερβουάρ των οχημάτων τους», τονίζει στην «Κ» ο Κώστας Μανάφης, ιδιοκτήτης πρατηρίου υγρών καυσίμων στον Λευκώνα, Σερρών. Σύμφωνα με τον κ. Μανάφη, πρέπει να παρθούν ουσιαστικά και δραστικά μέτρα από την κυβέρνηση, ώστε να επιβιώσουν τα πρατήρια υγρών καυσίμων που βρίσκονται κοντά στα σύνορα. Από αυτή τη κατάσταση δεν χάνουν μόνο οι Έλληνες πρατηριούχοι, αλλά και το κράτος, καθώς φόροι εκατομμυρίων ευρώ που θα εισέπραττε από την κατανάλωση καυσίμων χάνονται σε άλλες χώρες.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA