fbpx

, Σάββατο
27 Ιουλίου 2024

search icon search icon

Σίνδος: Το παλιό Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης άνοιξε τις πύλες του μετά από 20 χρόνια για μια ξεχωριστή έκθεση φωτογραφίας (ΦΩΤΟ+Video)

Είκοσι χρόνια μετά από τη μεταφορά του στο NOESIS, το Ελληνικό Μουσείο Τεχνολογίας (πρώην Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης) ανοίγει ξανά τις πύλες του στο χώρο όπου στεγάζονταν στη ΒΙΠΕ Σίνδου για μια έκθεση φωτογραφίας, η οποία ξετυλίγει το κουβάρι της μακράς και ενδιαφέρουσας ιστορίας του.

Το πρωί του Σαββάτου 18 Μαΐου ο χώρος του πρώην Τεχνικού Μουσείου Θεσσαλονίκης άνοιξε τις πύλες του για το κοινό στο πλαίσιο της έκθεσης φωτογραφίας. Το 2004 είχε μεταφερθεί στο NOESIS και έκτοτε ο εκθεσιακός χώρος στη Σίνδο ήταν σφραγισμένος. Η έκθεση παρουσιάζεται στην είσοδο του Μουσείου, ενώ ο εκθεσιακός χώρος παραμένει κλειστός προς το κοινό, πράγμα το οποίο θέλουν να αλλάξουν οι υπεύθυνοι του Ελληνικού Μουσείου Τεχνολογίας.

«Θέλουμε να ανοίξει ο εκθεσιακός χώρος αλλά όχι με τη μορφή του μουσείου που ξέραμε. Θα μπορούσε να είναι ένας αποθηκευτικός χώρος εκθεμάτων. Πάνω σε αυτό θέλουμε να φέρουμε κάτι πρωτοποριακό. Να αποτελεί το πρώτο αποθετήριο τεχνολογικών εκθεμάτων, το οποίο θα συλλέγει και θα συντηρεί εκθέματα και θα τα στέλνει σε εκθέσεις άνα την Ελλάδα για εκπαιδευτικούς και τουριστικούς σκοπούς», αναφέρει στην Karfitsa ο πρόεδρος του Ελληνικού Μουσείου Τεχνολογίας και αντιπρόεδρος του NOESIS, Γιώργος Βλαχογιάννης.

Όταν έγινε η μεταφορά το 2004, πολλά εκθέματα παρέμεναν στο χώρο της Σίνδου και έκτοτε μένουν αναξιοποίητα. Ο κ. Βλαχογιάννης τονίζει ότι στόχος είναι να βγουν από το σκοτάδι στο φως και το μουσείο να ανοίξει ξανά προς το κοινό. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, κάθε Δευτέρα από εδώ και στο εξής η φωτογραφική έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό με δωρεάν είσοδο.

«Η επιλογή της Δευτέρας έχει τον εξής σκοπό: Είναι η μέρα που το NOESIS είναι κλειστό, δεν δέχεται το κοινό. Οπότε θα δεχόμαστε εμείς εδώ το κοινό, το οποίο θα μπορεί να έρχεται και να γνωρίσει την ιστορία του, να μάθει τον τεχνολογικό θησαυρό και τα εκθέματα που έχουμε στο χώρο. Το κοινό θα μπορεί να καταλάβει και την τεχνολογική ιστορία της Ελλάδας. Το Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης αποτέλεσε ένα παράδειγμα προς μίμηση για όλα τα τεχνολογικά μουσεία που εμφανίστηκαν στην Ελλάδα», σημειώνει.

Το Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης δημιουργήθηκε το 1978 με εκθέματα από τον 19ο αιώνα και έπειτα. «Τότε δεν υπήρχε καν ο όρος τεχνολογία. Για αυτό λεγόταν Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και όχι τεχνολογικό. Εκείνα τα χρόνια για κάποιους τα τεχνολογικά εκθέματα ήταν σκουπίδια. Ούτε καν προς ανακύκλωση, γιατί το 1978 δεν υπήρχε ο όρος ανακύκλωση. Αυτοί οι άνθρωποι είδαν ότι αυτά που για κάποιους ήταν σκουπίδια, για τους ίδιους ήταν ένα νέο είδος εκθεμάτων. Έτσι ξεκίνησαν να συλλέγουν όλον αυτό τον τεχνολογικό θησαυρό. Τα χρυσά χρόνια του μουσείου ήταν από το 1995 ως το 2002. Ήταν το διάστημα που το μουσείο κατάφερε να σχεδιάσει τη μετεγκατάστασή του στις νέες εγκαταστάσεις του NOESIS», τονίζει ο κ. Βλαχογιάννης.

Στη φωτογραφική έκθεση μπορεί να δει κάποιος κομμάτια της ιστορίας του μουσείου από το 1978, τα εκθέματα και τα περίπτερα όπως ήταν στημένα την εποχή της λειτουργίας του, υλικό από μεγάλες εκδηλώσεις που φιλοξένησε ο χώρος καθώς και εκδόσεις βιβλίων.

Στα εκθέματα του μουσείου περιλαμβάνονταν μεταξύ άλλων κλωστοϋφαντουργικά μηχανήματα, γραφομηχανές, τηλεοράσεις, υπολογιστές, αυτοκίνητα και βιομηχανικά μηχανήματα.

«Από το 2021 που ήρθαν νέα άτομα στο σωματείο ξεκινήσαμε κάποιες παραπάνω δράσεις. Αυτή η έκθεση είναι ένα λιθαράκι σε όσα θέλουμε να υλοποιήσουμε. Είμαστε σε σωστή ρότα πιστεύω για να πραγματοποιήσουμε τον στόχο μας που είναι να ανοίξει ξανά για το κοινό το Μουσείο», επισημαίνει στην Karfitsa ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Ελληνικού Μουσείου Τεχνολογίας, Χρήστος Σιδηρόπουλος.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.