Ήταν Ιούνιος του 2022 όταν ο Σίμος Διαμαντίδης εξελέγη πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Ελλάδος (ΣΕΒΕ). Από τις πρώτες πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο θεσσαλονικιός επιχειρηματίας ήταν να δημιουργηθεί ένα Logistics Center (Εμπορευματικό Κέντρο) στη Θεσσαλονίκη, με το σκεπτικό ότι «θα συμβάλει στην οικονομική και εμπορική δυναμική της περιοχής μας, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και δίνοντας ώθηση σε τοπικές επιχειρήσεις», όπως δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη του στην karfitsa.
Ρεπορτάζ του Γ. Κατσιάνη
Αφορμή στάθηκε η επίσκεψη του διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, στην Αθήνα, ο οποίος εκδήλωσε ενδιαφέρον για τη λειτουργία Εμπορευματικού Κέντρου στην Ελλάδα, το οποίο θα λειτουργήσει ως πύλη εισόδου των εμπορευμάτων προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ ενημέρωσε αρχικά τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον τότε υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνη Γεωργιάδη, για την ανάγκη δημιουργίας Logistics Center στη Θεσσαλονίκη που θα εξυπηρετεί την εφοδιαστική αλυσίδα με υποδομές logistics. Στη συνέχεια, τον Αύγουστο του 2022, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ συγκάλεσε σύσκεψη εκπροσώπων φορέων της πόλης, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο τότε υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης και ο τότε περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.
Το στρατόπεδο Γκόνου
Η ομόφωνη απόφαση-πρόταση των φορέων της πόλης προς τον πρωθυπουργό αποτέλεσε την αφετηρία για την αναζήτηση του κατάλληλου χώρου όπου επρόκειτο να δημιουργηθεί το Εμπορευματικό Κέντρο. Ως προσφιλέστερη επιλογή θεωρήθηκε το πρώην στρατόπεδο Γκόνου, λόγω και της εγγύτητας του με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Έτσι, το πρώτο βήμα έγινε το 2023 με την εκπόνηση την οικονομοτεχνικής μελέτης στην οποία έγινε πλήρης καταγραφή των εγκαταστάσεων που υπάρχουν στα 672 στρέμματα του πρώην στρατοπέδου. Ακολούθησαν η σύνταξη της κυκλοφοριακής μελέτης και της μελέτης σιδηροδρομικής σύνδεσης με τον σταθμό του ΟΣΕ και τον ΟΛΘ από την Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) καθώς και η μετακίνηση των στρατιωτικών αρτοποιείων.
Ο διαγωνισμός
Στα τέλη του 2024, το ΤΑΙΠΕΔ προκηρύσσει το διαγωνισμό για την ανάπτυξη του Logistics Center, στον οποίο συμμετέχουν τα επενδυτικά σχήματα: 1. Ένωση Goldair Cargo – Aktor Όμιλος Εταιρειών. 2. Ένωση Νομικών Προσώπων TRADE LOGISTICS AEBE – ΙΝΤΕΡΚΑΤ Α.Ε. 3. ΝΟΒΑΛ ΠΡΟΠΕΡΤΥ Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία. 4. Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε.
«Τα επόμενα έτη το πρώην στρατόπεδο Γκόνου θα μεταμορφωθεί σε ένα καινοτόμο κέντρο logistics με μεγάλα οφέλη για τον κλάδο των συνδυασμένων μεταφορών. Σε συνδυασμό με το Επιχειρηματικό Πάρκο στη Φυλή, για το οποίο ο διαγωνισμός διενεργείται από το PPF, η χώρα μας θα κάνει ένα καθοριστικό βήμα για την καθιέρωσή της σε κόμβο logistics στα Βαλκάνια, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε ο τότε εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ και επικεφαλής της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, Παναγιώτης Σταμπουλίδης. H πρώτη φάση του διαγωνισμού ολοκληρώνεται με την αξιολόγηση των υποβληθέντων φακέλων εκδήλωσης ενδιαφέροντος και την προεπιλογή των υποψήφιων. Ακολουθεί η δεύτερη φάση του διαγωνισμού που περιλαμβάνει τον ανταγωνιστικό διάλογο και την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών.
Τα επόμενα βήματα
Όπως αποκαλύπτει η karfitsa, η β’ φάση του διαγωνισμού για τη λειτουργία του Εμπορευματικού Κέντρου στο στρατόπεδο Γκόνου αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2025. Μάλιστα, έγκυρη πηγή του Υπερταμείου ανέφερε στην karfitsa ότι ένα εκ των τεσσάρων υποψήφιων επενδυτικών σχημάτων θα αναλάβει και την αξιοποίηση του χώρου. Να σημειωθεί ότι ο προτιμητέος επενδυτής θα αναλάβει για τουλάχιστον 30 χρόνια τη χρηματοδότηση, τον σχεδιασμό, την αδειοδότηση, ανάπτυξη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του Επιχειρηματικού Πάρκου στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου ενώ ο προϋπολογισμός του έργου αναμένεται να φτάσει τα 260 εκατ. ευρώ.