Τις εμπειρίες του από τον… στρατό μοιράστηκε με το κοινό της Θεσσαλονίκης, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Θοδωρής Χονδρόγιαννος, με την παρουσίαση του βιβλίου- ημερολογίου «Στη Χώρα του Χωσέ», το απόγευμα της Πέμπτης.
Για τον συγγραφέα, το συγκεκριμένο βιβλίο είναι δύο πράγματα: Αφενός,το βίωμα του φαντάρου, που σταμάτησε τα πάντα, παρατώντας τη ζωή του στη «μέση», έχοντας μόνο την συγγραφή να του θυμίζει τι κάνει εκτός στρατοπέδου. Αφετέρου, ο Θοδωρής Χονδρόγιαννος επιβεβαίωσε τα κακώς κείμενα του στρατού εκ των έσω, αποτυπώνοντας τα όσα έζησε στα μέρη που υπηρέτησε, στο χαρτί.
«Έγραψα τους καημούς μου» είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας ένα πρώτο σχόλιο για το βιβλίο.
Για την παρουσίαση του βιβλίου στην Θεσσαλονίκη, στο ίδιο τραπέζι βρέθηκαν τρεις δημοσιογράφοι και μια καθηγήτρια πανεπιστημίου, που μέσω της δημοσιογράφου Σοφίας Χριστοφορίδου, μοιράστηκαν με το κοινό της πόλης τις σκέψεις τους για την στρατιωτική θητεία του 2023.
Ίδιες οι εμπειρίες του στρατού εδώ και 25 χρόνια
«Έχω τσακωθεί για το βιβλίο του. Είναι ένα βιβλίο που δεν θα αφήσει κανέναν ανέγγιχτο» ανέφερε από μεριάς του ο δημοσιογράφος Γιώργος Χρηστίδης, που δεν έκρυψε το γεγονός ότι το βιβλίο του Θοδωρή Χονδρόγιαννου τον έβαλε σε σκέψεις.
«Όσα περιγράφει ο Θοδωρής, δεν με εκπλήσσουν. Η εμπειρία μου από τον στρατό ήταν η ίδια με του Θοδωρή, ενώ εγώ υπηρέτησα πριν από 25 χρόνια» είπε χαρακτηριστικά, θέλοντας να τονίσει πως παρά το πέρασμα του χρόνου η κατάσταση στην λειτουργία του ελληνικού στρατού παραμένει ίδια. Μάλιστα, έκανε λόγο και για την «βιομηχανία» αναβολών και την ανοχή του ελληνικού στρατού, τονίζοντας πως «για κάθε έναν από εμάς που δεν πηγαίνει, κάποιος θα κάνει διπλή βάρδια».

Για την αξιοποίηση του χρόνου που αποτυπώθηκε στα όσα έγραψε ο συγγραφέας, έκανε λόγο η Ιωάννα Κωσταρέλλα, καθηγήτρια Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αναφέροντας μάλιστα πως μέσω του βιβλίου δίνετε η ευκαιρία σε όσους δεν μπορούν να δουν τον στρατό εκ των έσω, να πάρουν μια γεύση από τα εύκολα, αλλά και τα αμέτρητα δύσκολα της μέσης στρατιωτικής θητείας.
Όσα γράφονται στο βιβλίο αφορούν την κοινωνία
«Μια τέτοια παρουσίαση θα έπρεπε να γίνεται σε ένα στρατόπεδο. Αλλά δεν ξέρω αν θα φτάσουμε ποτέ σε τέτοιο σημείο. Όσα γράφονται στο βιβλίο, δεν αφορούν μόνο τον στρατό. Αφορούν την κοινωνία» σχολίασε από μεριάς του ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, Γιώργος Τούλας.

Ο συγγραφέας μοιράστηκε με το κοινό το γεγονός ότι μετά την έκδοση του βιβλίου, δύο υπαξιωματικοί του τηλεφώνησα και του έδωσαν συγχαρητήρια, επειδή περιέγραψε καταστάσεις και γεγονότα που δεν έχουν ειπωθεί από κάποιον μέχρι στιγμής. Εκτός αυτού, μια γυναίκα ανθυπολοχαγός τον συνεχάρει, αφού αναδεικνύει μέσω ιστοριών την σεξιστική πλευρά του ελληνικού στρατού, που η κοινωνία δεν αποδέχεται να κοιτάξει κατάματα. Φυσικά, από τα (μέχρι στιγμής) καλά σχόλια δεν λείπουν και οι φαντάροι που βρίσκονται αυτόν των καιρό εντός των στρατοπέδων σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, λέγοντας του χαρακτηριστικά ότι «ακολουθούν τα βήματα του».


