fbpx

, Παρασκευή
19 Ιουλίου 2024

search icon search icon

Στο εξωτερικό οι Θεσσαλονικείς για τον Δεκαπενταύγουστο – «Καθίζηση» στους εγχώριους προορισμούς λόγω ακρίβειας

Εξωτερικό «ψηφίζουν» πολλοί Θεσσαλονικείς ταξιδιώτες για τις διακοπές του Δεκαπενταύγουστου, καθώς οι μεγάλες ανατιμήσεις στα ξενοδοχεία της Ελλάδας σε συνδυασμό με τα δημοσιεύματα που αναδεικνύουν περιπτώσεις αισχροκέρδειας, αποτελούν αποθαρρυντικούς παράγοντες ώστε να επιλέξουν μια εξόρμηση στα ελληνικά νησιά.

Ρεπορτάζ: Ελίνα Τουκουσμπαλίδου

Μολονότι δεν είναι λίγοι αυτοί που επιθυμούν διακοπές στην Ελλάδα τον Δεκαπενταύγουστο λόγω των εθίμων και της μεγάλης γιορτής, εντούτοις οι τουριστικοί πράκτορες παρατηρούν μια «καθίζηση» στους εγχώριους προορισμούς, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις είναι εξίσου ακριβοί με προορισμούς του εξωτερικού.

«Υπήρχε δυσφορία για τις ελληνικές τιμές πριν από τον Ιούνιο που πολλοί Θεσσαλονικείς έψαχναν για προορισμούς. Έπειτα επιβεβαιώθηκαν με κάποια δημοσιεύματα για αισχροκέρδεια και για ακριβές τιμές στα ξενοδοχεία. Όταν βγήκαν οι τιμές των Ελλήνων ξενοδόχων για τη σεζόν του καλοκαιριού, είδαμε τσιμπημένες αυξήσεις. Το κατάλαβαν άλλα δυστυχώς σχετικά αργά και κατέβασαν τις τιμές αφού είχε γίνει ήδη ζημιά σε κάποιες περιοχές. Υπήρξε μια καθίζηση στις ζητήσεις του εσωτερικού. Οι πολίτες έβλεπαν ότι οι τιμές για πέντε μέρες σε ένα ελληνικό νησί μπορεί να είναι σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τις τιμές για μια πόλη του εξωτερικού. Είχαμε και κάτι τέτοια ακραία παραδείγματα. Πολλοί έτσι στράφηκαν στους προορισμούς του εξωτερικού. Αυτό αποτυπώθηκε και στις πληρότητες των αεροπορικών εταιρειών», δηλώνει στην Karfitsa.gr ο ταμίας της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας – Θράκης, Κωνσταντίνος Κουράκος.

Ολιγοήμερες και πολλές αποδράσεις η τάση

Όσον αφορά τις τάσεις, ο ίδιος παρατηρεί πως πλέον οι ταξιδιώτες επιθυμούν πολλές αποδράσεις για τέσσερις και πέντε μέρες ώστε να έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν περισσότερους προορισμούς. Όπως επισημαίνει: «Αντί να πάνε κάπου για επτά και δέκα μέρες, οι εκδρομείς θέλουν να έχουν τη δυνατότητα για δύο ή και τρεις ολιγοήμερες αποδράσεις. Ο λόγος είναι για να αλλάζουν παραστάσεις. Οι Θεσσαλονικείς δεν θεωρούν τις εξορμήσεις στη Χαλκιδική διακοπές, ειδικά αν έχουν σπίτι. Πολλοί κανονίζουν λοιπόν εκδρομές εκτός Βορείου Ελλάδος και μετά πηγαίνουν και στη Χαλκιδική».

Πού θα ταξιδέψουν οι Θεσσαλονικείς

Οι Θεσσαλονικείς που επέλεξαν φέτος οργανωμένα ταξίδια θα μεταβούν για τον Δεκαπενταύγουστο σε πολλούς προορισμούς της Ευρώπης. Ιδιαίτερα δημοφιλής είναι η Ιταλία, καθώς πολλοί θα ταξιδέψουν σε Ρώμη, Νάπολη, Αμάλφι, Φλωρεντία. Hot επιλογή αποτελεί επίσης η Βαρκελώνη στην Ισπανία αλλά και η Μάλτα, η οποία προσελκύει κοινό καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Ενδεικτικό είναι ότι τον Αύγουστο οι απευθείας πτήσεις από τη Θεσσαλονίκη προς τη Μάλτα είναι πέντε φορές την εβδομάδα.

Πολλές οικογένειες θα ταξιδέψουν στη Γαλλία και συγκεκριμένα στο Παρίσι, παρότι συγκαταλέγεται στους ακριβούς προορισμούς. Παράλληλα αρκετοί φέτος τον Δεκαπενταύγουστο θα μεταβούν σε κοντινούς προορισμούς, όπως η Κωνσταντινούπολη και το Βουκουρέστι.

Αναφορικά με τους ελληνικούς προορισμούς παρατηρείται μια κάμψη για την Πάρο, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, ενώ πολλοί ταξιδιώτες από τη Βόρεια Ελλάδα θα τιμήσουν φέτος τις Σποράδες και το νησί της Λήμνου, για το οποίο υπάρχει πλέον απευθείας ακτοπλοϊκή σύνδεση και οι εκδρομείς από τη Θεσσαλονίκη δεν χρειάζεται να μεταβούν πρώτα στην Καβάλα ή στο Βόλο.

Κίνηση υπάρχει επίσης για Κρήτη και για Ρόδο. Στην περίπτωση της Ρόδου μάλιστα, ο κ. Κουράκος υπογραμμίζει στην Karfitsa.gr ότι δεν έγιναν πολλές ακυρώσεις στις κρατήσεις παρά τις μεγάλες πυρκαγιές. Ο λόγος είναι ότι οι φωτιές εκδηλώθηκαν στη νότια πλευρά του νησιού, ενώ πολλοί εκδρομείς είχαν κλείσει ξενοδοχεία στη βόρεια πλευρά.

Για τα μεμονωμένα ταξίδια ο ίδιος σημειώνει πάντως ότι οι εκδρομείς επιλέγουν από μια πληθώρα προορισμών. Μπορεί να μεταβούν δηλαδή σε κοντινούς προορισμούς, όπως είναι η Χαλκιδική και η Κατερίνη μέχρι και εκτός Ευρώπης, για παράδειγμα στη Νέα Υόρκη.

Αυξάνονται οι απευθείας συνδέσεις

Όπως εξηγεί, οι απευθείας συνδέσεις αποτελούν πολύ σημαντικό παράγοντα για τα ταξίδια από και προς Θεσσαλονίκη, δείχοντας ταυτόχρονα ότι η πόλη εξελίσσεται ως ελκυστικός τουριστικός προορισμός. Πιο συγκεκριμένα: «Οι δημοφιλείς αεροπορικές εταιρείες διατηρούν καθόλη τη διάρκεια του έτους τις απευθείας συνδέσεις με πολλούς προορισμούς, γεγονός που θα βοηθήσει και για τα επαγγελματικά ταξίδια αλλά και για τις αποδράσεις. Με βάση τα όσα έχουν ανακοινωθεί μπορεί να είναι και η χρονιά με τις περισσότερες απευθείας συνδέσεις. Για παράδειγμα θα έχουμε απευθείας αεροπορική σύνδεση με το Κάιρο, που δεν είχαμε ποτέ ξανά. Αυτό δείχνει ότι η Θεσσαλονίκη είναι ελκυστική στο εξωτερικό ως προορισμός».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.