, Δευτέρα
17 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Στο μυαλό του Νταλί – Μια βόλτα στην πιο interactive έκθεση της Θεσσαλονίκης

Η έκθεση «Dali Cybernetics: The Immersive Experience», στη Θεσσαλονίκη, είναι μια εσωτερική ματιά στο μυαλό μιας καλλιτεχνικής ιδιοφυΐας, του Σαλβαντόρ Νταλί, ενός από τους σημαντικότερους ζωγράφους όλων των εποχών. Μια έκθεση που η τέχνη ενώνεται με την τεχνολογία με διαδραστικές εγκαταστάσεις, ΑΙ (τεχνητή νοημοσύνη), και Virtual Reality.

Από τις 29 Μαρτίου η αποθήκη Γ’ στο λιμάνι έχει γίνει ο «εγκέφαλος» του Νταλί. Οι επισκέπτες περιπλανιούνται στους χώρους της έκθεσης που λειτουργεί στο ισόγειο και στον πρώτο όροφο του κτιρίου και βήμα προς βήμα έρχονται πιο κοντά στο mindset του μεγάλου ζωγράφου.

«Επειδή εγώ γίνομαι καμιά φορά ζωγράφος, οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είμαι καλλιτέχνης. Το πραγματικό μου ενδιαφέρον είναι οι Κυβερνοεπιστήμες (Cybernetics), η Κβαντική Φυσική κι η Βιολογία», είχε πει ο Νταλί, ο οποίος πάντα τόνιζε το μεγάλο του θαυμασμό στις επιστήμες και οι επιρροές του από αυτές φαίνονται έντονα στα έργα του.

Η έκθεση αναδεικνύει την αναπόσπαστη σχέση μεταξύ της τέχνης και της τεχνολογίας που είχε μεγάλη επίδραση στην πορεία του Ισπανού ζωγράφου. Ο Νταλί, ένας πρωτοπόρος του σουρεαλισμού, ανέδειξε νέους κόσμους μέσα από το παράδοξο και εκκεντρικό του όραμα. Με την έντονη παρουσία των cybernetics στην τέχνη του, ο Νταλί αναδεικνύει την εσωτερική του αναζήτηση για τη σύνθεση του φυσικού και του ψηφιακού κόσμου. Μέσα από τα έργα του ο Νταλί δημιούργησε μια οπτική πανδαισία που απεικονίζει την ανθρώπινη ψυχή σε διαρκή διαστροφή και αναζήτηση.

Σε αυτήν την interactive έκθεση, οι επισκέπτες θα ανακαλύψουν την επιδραστική σχέση που είχαν η τέχνη και η τεχνολογία στην πορεία του Νταλί, ενώ θα εμβαθύνουν στο συναρπαστικό μυαλό της καλλιτεχνικής ιδιοφυΐας του Ισπανού ζωγράφου. Η έκθεση χαρακτηρίζεται ως ένα ανατρεπτικό ταξίδι που ξεπερνά τα όρια του φανταστικού και εισέρχεται στην πραγματικότητα της συνείδησης μέσα από τα έργα του Νταλί.

Τέχνη, επιστήμη, πίστη: Η προσέγγιση

Ο Νταλί είχε το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και ήταν από τους πρώτους καλλιτέχνες που πίστεψε στην σύνδεση της τέχνης με την τεχνολογία. Η προσέγγιση του Νταλί χωρίζεται σε τρία επίπεδα, όπως ξεδιπλώνεται και μέσα από την έκθεση.

Πρώτη προσέγγιση, όταν η Τεχνολογία συναντά την Τέχνη. «Ο Νταλί πίστευε ότι για να επιβιώσει η ζωγραφική, θα πρέπει να συνδεθεί με τη χρήση των υπολογιστών. Θεωρούσε ότι οι υπολογιστές είναι το μέλλον. Πρόβλεψε ένα μέλλον όπου οι μηχανές θα έχουν την ικανότητα να σκέφτονται από μόνες τους, ακόμα και να δημιουργούν τέχνη».

Δεύτερη προσέγγιση, όταν η Τέχνη συναντά την Επιστήμη. «Η έκθεση είναι μία συναρπαστική περιήγηση στα πιο διάσημα έργα του Σαλβαδόρ Νταλί από μια εντελώς νέα οπτική. Μια εμπειρία αιχμής που βασίζεται σε παράλληλα σύμπαντα, την κβαντική φυσική, την τέταρτη διάσταση, την οπτική, την ιερή γεωμετρία και την αλληλουχία DNA όπως ερμηνεύονται από τον Νταλί μέσα από τα έργα του».

Και τρίτη, όταν η Επιστήμη συναντά την Πίστη. «Στους πίνακες του Νταλί συμφιλιώνονται η πίστη στο Θεό με την επιστήμη. Η χρυσή τομή καθιερώνει τη γεωμετρική τελειότητα, το αισθητικό ιδεώδες με το οποίο ο Θεός έφτιαξε τον κόσμο. Η διπλή έλικα του DNA γοητεύει τον Νταλί. Η σπείρα που μεταφέρει γενετική κληρονομιά είναι οι καμπύλες μέσω των οποίων ο Θεός μεταφέρει την αθανασία».

Interactive εμπειρία και σουρεαλισμός

Η διαδραστικότητα κάνει την έκθεση ακόμη πιο ενδιαφέρουσα. Πέρα από την περιήγηση στους διαδρόμους της έκθεσης όπου ξεδιπλώνεται η ζωή, τα έργα και οι αναφορές – επεξηγήσεις του Νταλί η έκθεση περιλαμβάνει art spots που κάνουν τον επισκέπτη να έρθει κοντά στην τέχνη του Νταλί με έναν σουραλεαστικό μα και συνάμα πραγματικό τρόπο, με την βοήθεια της τεχνολογίας. Για παράδειγμα, στον πρώτο όροφο μεταξύ των έργων του Νταλί υπάρχει ένα σημείο με παρατεταγμένες καρέκλες. Ο επισκέπτης κάθεται, φοράει τα ακουστικά και τα γυαλιά εικονικής πραγματικότητας 360 και μεταφέρεται στη ζωή του Νταλί μέσα από τα έργα του σε κινούμενη μορφή.

Στο ισόγειο υπάρχει το Interactive Floor. Γνωστά στοιχεία από την εικονογραφία του Νταλί, τα οποία έχουν ένα μοναδικό και αναγνωρίσιμο καλλιτεχνικό ύφος, μπλέκονται μεταξύ τους μέσω της ψηφιοποίησης, δημιουργώντας ένα κύμα από καλλιτεχνικά statement του Νταλί. Ψυχεδελικές μορφές και σουρεαλιστικά μοτίβα ενώνονται σε ένα συνδυασμό κινούμενων αντικειμένων, περικυκλώνουν το δωμάτιο και μαζί με αυτό και τον επισκέπτη μόλις εισέλθει.

Ένα ακόμη σημείο που εντυπωσιάζει στην έκθεση είναι το δωμάτιο με την Εμπειρία Εμβύθισης. Στο δωμάτιο, ορθογώνιας μορφής, προβάλλεται το έργο του Νταλί, σε οθόνες επιφάνειας τετρακοσίων τ.μ., μέσα από 3D απεικονίσεις που ο επισκέπτης μπορεί να τις διακρίνει φορώντας τα ειδικά γυαλιά που του δίνουν στην είσοδο του δωματίου.

Ο αυθεντικός καναπές Dali Lips στην είσοδο της έκθεσης

Το ταξίδι στο μυαλό του Νταλί θα συνεχιστεί έως τις 29 Ιουνίου, στη Θεσσαλονίκη.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.