13:42, Τετάρτη
06 Ιουλίου 2022

Τελικά τα χάρτινα καλαμάκια συμβάλουν για ένα πιο υγιές περιβάλλον;

Το πως η κλιματική αλλαγή επηρεάζει το περιβάλλον αλλά και την υγεία εξήγησε μιλώντας στην Κarfitsa, η Ναταλία Τσιγαρίδου, υπεύθυνη για grassroots & special projects, από το ελληνικό γραφείο Greenpeace. Η ίδια απάντησε ακόμη στο αν η πανδημία συνέεται με την κλιματική κρίση, ενώ επεσήμανε και τρόπους με τους οποίους μπορούμε να περιορίσουμε το οικολογικό αποτύπωμα.

Ποιο είναι το σοβαρότερο περιβαλλοντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα αυτή τη στιγμή, το οποίο αφήνει το μεγαλύτερο οικολογικό αποτύπωμα;

Η κλιματική κρίση και η απώλεια της βιοποικιλότητας είναι σήμερα οι δύο μεγαλύτερες περιβαλλοντικές κρίσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα συνολικά και συνεπώς και η χώρα μας. Οι δύο αυτές κρίσεις είναι αλληλοσυνδεόμενες και οι συνέπειές τους είναι ανυπολόγιστες. Πολύ απλά, εάν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα με γενναία, δραστικά μέτρα, απειλείται το σύνολο της ζωής όπως την ξέρουμε πάνω στον πλανήτη μας.

Η πανδημία συνδέεται με την κλιματική κρίση; Και αν ναι με ποιον τρόπο;

Η πανδημία ανέδειξε με σκληρό τρόπο αυτό για το οποίο οι επιστήμονες μας προειδοποιούσαν εδώ και δεκαετίες: η συνεχιζόμενη κατάρρευση της βιοποικιλότητας σε συνδυασμό με την κλιματική κρίσηέχουν, εκτός των άλλων, ανυπολόγιστες συνέπειες και στη δημόσια υγεία. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνεται η συνεχώς αυξανόμενη πιθανότητα επιδημιών και πανδημιών, ως αποτέλεσμα συνδυασμού του τρόπου παραγωγής τροφίμων, της διείσδυσης των ανθρώπων σε μέχρι πρότινος παρθένες περιοχές, αλλά και των μετακινήσεων πληθυσμών και οργανισμών λόγω κλιματικής αλλαγής.

Η ανακύκλωση στο σπίτι μπορεί να συμβάλει;

Η συμβολή των πολιτών ξεκινά από την επαναχρησιμοποίηση, την αποφυγή συσκευασιών μιας χρήσης, τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων και – τέλος – την ανακύκλωση. Με τόσο καινούργιο πλαστικό που διοχετεύεται στην αγορά, το πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης είναι αδύνατο να αντιμετωπιστεί μέσω της ανακύκλωσης και μόνο. Η πολιτεία, από την πλευρά της, οφείλει να δημιουργήσει το πλαίσιο και να διαμορφώσει τις απαραίτητες πολιτικές, με κίνητρα και αντικίνητρα, για να φτάσουμε στη μηδενική παραγωγή απορριμμάτων. Χρειάζεται να φύγουμε από την κουλτούρα μίας χρήσης και να στραφούμε στη κυκλική οικονομία, δηλαδή στο τρίπτυχο «παραγωγή, κατανάλωση, επαναχρησιμοποίηση».

Greenpeace Greece, the municipality of Karystos and volunteer group and local groups such as the volunteer fire fighters of Styra, Evia, perform a brand audit and beach cleanup at Charakes beach, Evia island. The beach is secluded and beautiful, however the amount of plastic found there was shocking.

Σε τι βαθμό μπορούν να περιορίσουν την περιβαλλοντική μόλυνση τα χάρτινα καλαμάκια και οι βιοδιασπώμενες σακούλες;

Τα καλαμάκια και οι σακούλες μιας χρήσης αποτελούν όμορφο τσιρότο σε μια μεγάλη πληγή ενός τραύματος που έχει κακοτροπίσει. Σαφώς η χρήση των βιοδιασπώμενων είναι προτιμότερη, δηλαδή λιγότερο επιβαρυντική από τα πλαστικά μιας χρήσης, αλλά παραμένουν προϊόντα μίας χρήσης, την ώρα που το ζητούμενο είναι η απομάκρυνση από τη χρήση υλικών μιας χρήσης όσο και όπου αυτό είναι εφικτό. Και ευτυχώς είναι εφικτό σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Πολλές από αυτές τις εναλλακτικές ήδη διατίθενται στην αγορά, όπως τα μεταλλικά καλαμάκια, οι πάνινες τσάντες για τα ψώνια, επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια για τον καφέ μας, παγούρια θερμός και πολλά άλλα.

Ποιες νέες συνήθειες προτείνετε να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας για μια πιο φιλική προς το περιβάλλον ζωή;

Υπάρχουν αρκετές επιλογές. Η εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι και στις μεταφορές μας, η συμμετοχή σε ενεργειακές κοινότητες (ομάδες πολιτών που γίνονται οι ίδιο παραγωγοί ενέργειας με ανανεώσιμες πηγές), η μείωση κατανάλωσης προϊόντων μίας χρήσης και γενικά η μείωσης της αλόγιστης κατανάλωσης, η επιλογή τροφίμων βασισμένων στην εποχικότητα και την εντοπιότητα, μαζί με τη μείωση της κατανάλωσης κρέατος, σύμφωνα με τα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής, είναι συνήθειες που οι περισσότεροι μπορούμε να υιοθετήσουμε για να συμμετέχουμε ενεργά στην προστασία του πλανήτη μας.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι GP0STQYCD_Web_size_with_credit_line.jpg

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής (βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα) στην υγεία μας;

Η καύση ορυκτών καυσίμων που προκαλεί την κλιματική αλλαγή έχει επιπτώσεις στην υγεία μας που ήδη καταγράφονται, ειδικά στις πιο επιβαρυμένες περιοχές, όπως αύξηση αναπνευστικών και καρδιαγγειακών νοσημάτων. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα ήδη οδηγούν σε θανάτους και τραυματισμούς, ενώ και η ψυχική υγεία κινδυνεύει από την κλιματική αλλαγή. Την ίδια στιγμή, η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη και η όλο και πιο συχνή εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων αναμένεται να προκαλέσουν αλλαγές στην εποχικότητα, τη γεωγραφία και την ένταση της εκδήλωσης λοιμωδών νοσημάτων, όπως η ελονοσία, ο Δάγκειος πυρετός και ο ιός του Δυτικού Νείλου.