, Τρίτη
25 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Θεσσαλονίκη: «Κόκκινη» η Αγίας Σοφίας από τα μέλη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού – Δράση επίδειξης παροχής πρώτων βοηθειών (ΦΩΤΟ+Video)

Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη, από μέλη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, τα οποία κάνουν επίδειξη παροχής πρώτων βοηθειών για περιπτώσεις τραυματισμών στην καθημερινή ζωή.

Οι πολίτες έχουν την ευκαιρία να μάθουν πληροφορίες για τις πρώτες βοήθειες, οι οποίες μπορούν να κριθούν καθοριστικές για τη διάσωση μιας ανθρώπινης ζωής.

«Σήμερα ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και συγκεκριμένα το Περιφερειακό Τμήμα Θεσσαλονίκης διεξάγει δράση με επίδειξη πρώτων βοηθειών. Στόχος είναι να εμφυσήσει την ευαισθητοποίηση στους πολίτες ώστε να εκπαιδευτούν στην ορθή πρακτική παροχής πρώτων βοηθειών», αναφέρει σε δηλώσεις της η διευθύντρια του Περιφερειακού Τμήματος Θεσσαλονίκης Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Δέσποινα Φιλιππιδάκη.

Πότε παρέχονται οι πρώτες βοήθειες

Οι πρώτες βοήθειες δίνονται σε περίπτωση τραύματος, εγκαύματος, τσιμπήματος από διαφορά είδη εντόμων και ζώων, δηλητηριάσεων και πνευμονίας από ξένο σώμα. Παρέχεται επίσης ΚΑΡΠΑ και απινίδωση.

«Η πρώτη βοήθεια είναι προσωρινή βοήθεια που δίνεται στον τόπο του συμβάντος και ουσιαστικά προλαμβάνει την επιδείνωση της κατάστασης του θύματος. Αυτό και μόνο δείχνει πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζει κάποιος να δίνει πρώτες βοήθειες, καθότι μπορεί να προλάβει το χειρότερο και να σώσει μία ζωή», συμπληρώνει η κα. Φιλιππιδάκη.

Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα οποτεδήποτε θελήσουν, να ενημερωθούν από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό για την παροχή πρώτων βοηθειών. Σύμφωνα με τη διευθύντρια του Τμήματος Θεσσαλονίκης:

«Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός πρωτοπορεί στην εκπαίδευση για πρώτες βοήθειες, καθώς εκπαιδεύει και πιστοποιεί τους πολίτες. Καθημερινά, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα, ο κάθε πολίτης μπορεί να μας πάρει τηλέφωνο ή να μας στείλει e-mail για πληροφορίες. Επίσης, επικαιροποιούμε και εκπαιδεύουμε στα νέα πρωτόκολλα, έτσι ώστε ο κάθε πολίτης να δύναται να προσφέρει πρώτες βοήθειες στον συνάνθρωπό του».

Η Εβίνα Τζιώρα, η οποία εκτελεί χρέη υπεύθυνης του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών και Ναυαγοσωστών στη Θεσσαλονίκη, τονίζει από την πλευρά της ότι πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη ενημέρωση στην Ελλάδα για τις πρώτες βοήθειες.

«Το έργο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού είναι μοναδικό. Για τους Σαμαρείτες υπάρχει εκπαίδευση 15 μηνών πριν βγουν στο πεδίο. Εκπαιδεύονται σε θέματα πρώτων βοηθειών, διάσωσης και πρόληψης. Και φυσικά η εκπαίδευσή τους συνεχίζεται καθόλη τη διάρκεια της καριέρας τους στον Ερυθρό Σταυρό», τονίζει χαρακτηριστικά.

Και προσθέτει πως «στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμη ευαισθητοποίηση σε αυτά τα θέματα και οι πολίτες δεν γνωρίζουν τι είναι οι οι πρώτες βοήθειες και ότι πρέπει να ξέρουν να τις προφέρουν. Είναι όμως πολύ σημαντικό να το γνωρίζουν».

Σημειώνεται πως η δράση στην Αγίας Σοφίας θα διαρκέσει μέχρι τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.