, Παρασκευή
24 Μαΐου 2024

search icon search icon

Θεσσαλονίκη: 15 παιδιά του Παιδικού Χωριού Φιλύρου σε θετές και ανάδοχες οικογένειες το 2023 – Τα Χριστούγεννα στη δομή

Τη δική τους θετή και ανάδοχη οικογένεια βρήκαν μέσα στο 2023 συνολικά 15 παιδιά του Ελληνικού Παιδικού Χωριού στο Φίλυρο στη Θεσσαλονίκη, ενώ σε τροχιά υιοθεσίας βρίσκονται και άλλα.

Ρεπορτάζ: Ελίνα Τουκουσμπαλίδου

Τα 51 παιδιά που φιλοξενούνται σήμερα στα επτά σπιτάκια του Παιδικού Χωριού ετοιμάζονται να περάσουν τα Χριστούγεννα με τους ανθρώπους τους, τους ανθρώπους της δομής και η ευχή των υπευθύνων είναι να βρουν κι αυτά σύντομα τη δική τους οικογένεια που θα τα αγκαλιάσει και θα τους προσφέρει αγάπη, φροντίδα και ένα σπιτικό.

Ο γενικός διευθυντής του Ελληνικού Παιδικού Χωριού στο Φίλυρο, κ. Λουκάς Ίσαρης επισημαίνει στην Karfitsa.gr πως «η μοναδική ευχή που κάνουμε όλοι μας είναι σύντομα να αποκατασταθεί η γονεϊκότητα των παιδιών που φιλοξενούμε».

Και μιλώντας για τις 15 υιοθεσίες και αναδοχές παιδιών της δομής μέσα στο 2023 προσθέτει πως «αυτό είναι το αισιόδοξο και ευχάριστο μήνυμα. Όταν βλέπουμε τα παιδιά μας να πηγαίνουν σε οικογένειες, νιώθουμε ότι βάζουμε ένα λιθαράκι στην ευτυχία τους και είμαστε πολύ συγκινημένοι για αυτό. Σκοπός μας ως σωματείο είναι πολύ σύντομα όλα τα παιδιά να τοποθετηθούν σε μια οικογένεια και να βιώσουν πραγματικά το οικογενειακό κλίμα που μπορεί να τους προσφέρει. Προσπαθούμε να αναπληρώσουμε το κενό για τα παιδιά του χωριού και να έχουμε στα σπίτια ένα πολύ οικογενειακό κλίμα».

Τα Χριστούγεννα είναι εποχή που οι περισσότεροι τα περνούν με την οικογένειά τους και αυτό ακριβώς το κλίμα προσπαθούν οι υπεύθυνοι της δομής να υπάρχει και στο Ελληνικό Παιδικό Χωριό. Σύμφωνα με τον κ. Ίσαρη: «Είναι μια εορταστική περίοδος για τα παιδιά. Περιμένουν πώς και πώς για να κλείσουν τα σχολεία και να είναι πιο χαλαρό το πρόγραμμά τους. Έχουμε αρκετές εκδηλώσεις κιόλας αυτό το διάστημα όπου θα συμμετέχουν τα παιδιά, οπότε είναι μια περίοδος με αρκετή διασκέδαση, πολλή χαρά και αρκετά δώρα».

«Ήταν μέρες Χριστουγέννων κι εμείς δεν είχαμε ούτε θέρμανση για τα σπίτια μας»

Κάθε Χριστούγεννα το ενδιαφέρον του κόσμου για να προσφέρει βοήθεια στη δομή είναι σημαντικό αλλά σύμφωνα με τον κ. Ίσαρη, ο αντίκτυπος της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού είναι έντονος στους πολίτες που επιθυμούν να συνεισφέρουν αλλά οι δυνατότητές τους είναι περιορισμένες.

Αναφερθείς στα δύσκολα Χριστούγεννα του 2020 όπου το Ελληνικό Παιδικό Χωριό αντιμετώπισε σοβαρά ζητήματα επιβίωσης, ο γενικός διευθυντής του ιδρύματος επισημαίνει στην Karfitsa.gr: «Το 2020 ζήσαμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Ήταν μέρες Χριστουγέννων κι εμείς δεν είχαμε ούτε θέρμανση για τα σπίτια μας. Αμέσως όμως ο κόσμος ανταποκρίθηκε. Το ενδιαφέρον ήταν πραγματικά συγκινητικό. Δεν βρίσκω τις κατάλληλες λέξεις να περιγράψω την ανταπόκριση του κόσμου ώστε να βοηθήσει το χωριό. Ήταν κάτι μαγικό. Με τη βοήθεια που συγκεντρώθηκε εκείνη την εποχή ακόμη πορευόμαστε. Τώρα αρχίσαμε και δυσκολευόμαστε πάλι γιατί πέρασαν τρία χρόνια από τότε και ο κόσμος επίσης δυσκολεύεται».

«Τα παιδιά μας προοδεύουν, είναι μικροί ήρωες»

Η κρατική χρηματοδότηση προς τη δομή αγγίζει το 1/10 του προϋπολογισμού, με τον κ. Ίσαρη να τονίζει ότι οι ανάγκες είναι αυξημένες. Στα επτά σπιτάκια της δομής φιλοξενούνται παιδιά από 3 έως 22 ετών, ενώ στα νεαρά ενήλικα παιδιά που φοιτούν στο πανεπιστήμιο παρέχεται στήριξη από τη δομή σε οποιαδήποτε πόλη και αν έχουν εγκατασταθεί για τις σπουδές τους.

Ο κ. Ίσαρης υπογραμμίζει πως είναι ιδιαίτερα συγκινητικό να βλέπει τα παιδιά του Ελληνικού Παιδικού Χωριού να προχωρούν και να ανοίγουν τα φτερά τους, παρά τα δύσκολα βιώματά τους. Ειδικότερα: «Είμαστε πολύ περήφανοι γιατί τα παιδιά μας προοδεύουν και χαιρόμαστε για αυτό. Είναι συγκινητικό. Σε καθημερινή βάση λέμε στα παιδιά ότι νιώθουμε περήφανοι για αυτά. Όταν γνωρίζεις λεπτομέρειες για τη ζωή των παιδιών και βλέπεις την εξέλιξή τους μόνο περηφάνια μπορείς να νιώσεις. Είναι μικροί ήρωες. Έχουν καταφέρει πράγματα κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και βιώματα που κουβαλούν».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.