, Σάββατο
18 Μαΐου 2024

search icon search icon

Θεσσαλονίκη: Άναψαν οι φούρνοι, ψήνονται οι λαγάνες – Δείτε βίντεο με την παρασκευή τους (ΦΩΤΟ+Video)

Ξεκίνησαν να φουρνίζονται οι πρώτες λαγάνες για φέτος στη Θεσσαλονίκη με τους καταναλωτές να σπεύδουν ήδη από τώρα στους φούρνους.

Η διαδικασία παρασκευής της λαγάνας δεν είναι εύκολη υπόθεση και απαιτεί αρκετή αντοχή και χρόνο για να μπορέσουν οι αρτοποιοί να βγάλουν αρκετά κομμάτια και να εφοδιάσουν τα καταστήματά τους. «Η λαγάνα πολλοί νομίζουν ότι είναι ψωμί, ναι πράγματι γίνεται με τα υλικά του ψωμιού, το πρόβλημα όμως και το καλό ταυτόχρονα είναι ότι είναι χειροποίητη με τη παρασκευή να κρατάει συνολικά 15 ώρες», δήλωσε στην Karfitsa η κ. Έλσα Κουκουμέρια, πρόεδρος της ένωσης αρτοποιών του νομού Θεσσαλονίκης.

Οι παρασκευαστές, αρχικώς ετοιμάζουν τη ζύμη την οποία αφήνουν να «ξεκουραστεί» και να «φουσκώσει» σε μεγάλα καζάνια. Στη συνέχεια, κόβουν σε κομμάτια τη ζύμη και την πλάθουν σε μπαλάκια αφήνοντας τα και πάλι να «ξεκουραστούν». Έπειτα, ξεκινάει η πραγματικά δύσκολη δουλειά. Με τα δάχτυλά τους ο κάθε παρασκευαστής δίνει στη λαγάνα την τελική της μορφή και στη συνέχεια τη στρίβει με τα χέρια στον αέρα. Αφού πλέον μπουν οι λαγάνες στο ταψί λαδώνονται και πέφτει το τελευταίο συστατικό, το σουσάμι και… μέσα στο φούρνο. Έτοιμο!

Όπως τονίζει η κυρία Κουκουμέρια, «Οι συνεργάτες μας δουλεύουν σκληρά γιατί είναι δύσκολη διαδικασία και γίνεται όλη με τα χέρια. Φαντάσου να το κάνεις αυτό μέσα σε μια μέρα επι χίλια. Για αυτό και θα πρέπει να πληρωθούν τριπλό μεροκάματο. Η φιλοδοξία μας είναι να την πάρει ο πελάτης τη λαγάνα ζεστή για να την ευχαριστηθεί την ίδια μέρα κι ας σχηματίζονται ουρές. Όλο αυτό έχει το νόημα του και πιστεύουμε ότι και φέτος ο κόσμος θα επιλέξει τον φούρνο για την λαγάνα του».

Που θα κυμανθούν οι τιμές

Στη Θεσσαλονίκη η τιμή της λαγάνας θα είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Συγκεκριμένα, η παραδοσιακή λαγάνα, την οποία επιλέγει το 95% των καταναλωτών ξεκινά από 2.50 ευρώ ενώ οι γεμιστές λαγάνες θα πωλούνται από 3 έως 3.30 ευρώ.

«Κυκλοφορούν λαγάνες με διάφορες γεμίσεις όπως με λιαστή ντομάτα, ελιά, πιπεριά, χαλβά, σοκολάτα με μπανάνα, υπάρχουν πάρα πολλές γεύσεις, με ο,τι μπορεί να φανταστεί ο αρτοποιός. Εμείς βέβαια εδώ βγάζουμε μόνο την παραδοσιακή γιατί λόγω της διαδικασίας δεν προλαβαίνουμε να βγάλουμε κάτι άλλο», δήλωσε η αρτοποιός.

Σύμφωνα με την πρόεδρο των αρτοποιών, σε όλο το νόμο Θεσσαλονίκης υπολογίζεται ότι θα παραχθούν γύρω στις 500.000 λαγάνες.

«Υπολογίζουμε ότι από 700-800 λαγάνες να φτιάξει ο κάθε φούρνος του νομού, θα φτάσουμε τις 500.000 λαγάνες αν και εγώ προσωπικά εύχομαι να είναι και περισσότερες γιατί πέρα από μια γιορτή και μια μέρα κατανάλωσης είναι μια μέρα που θα μας βοηθήσει να έχουμε έσοδα για να πληρώσουμε τα έξοδα».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.