, Τετάρτη
19 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Θεσσαλονίκη: «Είναι η πρώτη φορά που φτάνει εκρηκτικός μηχανισμός σε χέρια δικαστή», είπε η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών

Την ανάγκη να αυξηθούν σημαντικά τα μέτρα ασφαλείας στα δικαστήρια ολόκληρης της χώρας εξέφρασε σήμερα το πρωί η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Μαργαρίτα Στενιώτη, έπειτα από το χθεσινό συναγερμό που σήμανε στο δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης με την ύπαρξη βόμβας.

«Πρώτη φορά φτάνει στα χέρια δικαστή ένας εκρηκτικός μηχανισμός. Αυτό σημαίνει ανασφάλεια, σημαίνει ότι τα μέτρα φύλαξης είμαι ελλιπή και η πολιτεία θα πρέπει να ασχοληθεί με αυτό. Ως Ένωση έχουμε προσφύγει πάρα πολλές φορές στην πολιτεία, τονίζοντας την έλλειψη μέτρων φύλαξης και των δικαστικών καταστημάτων και των δικαστικών λειτουργών»

Σε δήλωση της η κα. Στενιώτη αναφέρθηκε στα ελλιπή μέτρα ασφαλείας των δικαστηρίων τονίζοντας πως «η μαγνητική πύλη εδώ στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης δεν είναι αρκετή γιατί υπάρχει πρόσβαση και από άλλους χώρους. Πράγματα μπορούν να μπουν από τα παράθυρα, πακέτα κλπ, επομένως πρέπει να είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο φύλαξης στα δικαστήρια και όσον αφορά στους δικαστικούς λειτουργούς και δη αυτούς που ασχολούνται με υποθέσεις που έχουν επικινδυνότητα πρέπει να αυξηθούν τα μέτρα φύλαξής τους, τα οποία έχουν περιοριστεί μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού εδώ στη ΔΕΘ για περιορισμό αυτών των μέτρων ώστε οι αστυνομικοί να βγούνε στον δρόμο, όπως είχε αναφέρει

Σχετικά με ερώτηση που της έγινε από δημοσιογράφους, για τα κίνητρα της επιστολής προς την πρόεδρο Εφετών, δήλωσε πως δεν μπορεί να γνωρίζει ακόμη αν πρόκειται για τρομοκρατική ή εγκληματική ενέργεια από κάποια υπόθεση που είχε χειριστεί η συνάδελφος της. «Διαπιστώσαμε πρόσφατα ότι και οι τρομοκρατικές οργανώσεις ενώ έκαναν τηλεφώνημα προειδοποίησης, πριν από 2 μήνες είδαμε στην πυλωτή συναδέλφου εκρηκτικό μηχανισμό και ανέλαβε τρομοκρατική οργάνωση την επίθεση 15 ημέρες μετά. Δεν προηγήθηκε αυτό που ξέραμε τα προηγούμενα χρόνια, το τηλεφώνημα δηλαδή».

Την ίδια ώρα, η κα Στενιώτη εξέφρασε την ανησυχία της για τον τρόπο με τον οποίο έδρασαν οι δράστες, αφού στην επιστολή – βόμβα αποστολέας εμφανιζόταν η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, γεγονός που σύμφωνα με την ίδια δεν προκαλεί υποψίες. Υπογράμμισε ακόμα πως η εκρηκτική ύλη που εμπεριείχε η επιστολή θα μπορούσε να προκαλέσει θύματα.

«Προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία το γεγονός ότι αυτός ο φάκελος με τον εκρηκτικό μηχανισμό με 500 γρ πυρίτιδας έφυγε από το ισόγειο και ανέβηκε 3 ορόφους χωρίς να γίνει αντιληπτός από κανέναν. Και θέλω και κάτι άλλο να τονίσω. Το τέχνασμα που χρησιμοποίησαν όποιοι είναι πίσω από αυτή την ενέργεια, αποστολέας ήταν η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, δηλαδή ένας αποστολέας που ο συνάδελφος δείχνει εμπιστοσύνη, άρα θα ανοίξει τον φάκελο. Ήταν σημαντικό ότι ήταν μαζί με τον σύζυγό της, ο οποίος είναι έμπειρος γιατί ήταν απόστρατος αξιωματικός και γι αυτό το άνοιξε με ιδιαίτερη προσοχή, υποψιάστηκε βλέποντας τα καλώδια. Διαφορετικά θα υπήρχαν θύματα, με μισό κιλό πυρίτιδας», τόνισε.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.