fbpx

, Παρασκευή
26 Ιουλίου 2024

search icon search icon

Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση για την επέτειο 10 χρόνων για το δημοψήφισμα του νερού – «Οι αγώνες κατά της ιδιωτικοποίησης συνεχίζονται»

Δέκα χρόνια συμπληρώνονται από το δημοψήφισμα που είχε διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη το 2014 σχετικά με τη βούληση των κατοίκων για την ιδιωτικοποίηση του νερού, με τα σωματεία και τις πρωτοβουλίες πολιτών να τονίζουν ότι ο αγώνας δεν σταματά, λίγο πριν διοργανωθεί στην πόλη εκδήλωση με τίτλο «Εμείς για το νερό συνεχίζουμε».

Το πρωί της Δευτέρας σε συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε στο κτίριο της ΕΣΗΕΜ-Θ έγιναν γνωστές λεπτομέρειες για την εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Μαΐου στον Κήπο των Εποχών στις 18.30. Ομιλητές θα είναι ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΥΑΘ, Γιώργος Αρχοντόπουλος, ο καθηγητής ΑΠΘ και μέλος του ΔΣ του Κέντρου Νερού της UNESCO, Κώστας Βουδούρης, ο Claus Kittsteiner, μέλος του δικτύου Berliner Wassertisch και η Isabelle Plichon, εκλεγμένο μέλος του ΔΣ της Λυών για το νερό.

«Η κίνηση αυτή είναι κομμάτι μιας διεθνούς προσπάθειας», δήλωσε στη συνέντευξη τύπου ο γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων ΕΥΑΘ, Γιάννης Μήτζιας. Αναφορικά με το δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε στις 18 Μαΐου του 2014 στη Θεσσαλονίκη, ο ίδιος είπε: «Το 2014 αυτό που έγινε στην πόλη της Θεσσαλονίκης ήταν μια ιστορική στιγμή. Πρώτα γιατί έσωσε στην πραγματικότητα την ΕΥΑΘ και την ΕΥΔΑΠ, τις δύο μεγάλες επιχειρήσεις που υδροδοτούν τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα από τη διαφαινόμενη ιδιωτικοποίηση που είχε φτάσει τότε να είναι προ των πυλών. Η συζήτηση που γινόταν είχε να κάνει με το ότι βρισκόμαστε σε δύσκολα, μνημονιακά χρόνια. Το δημοψήφισμα που έγινε στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή 220.000 πολιτών και με το συντριπτικό 98% να απαντάει όχι στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ αποτέλεσε ισχυρό πλήγμα στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των δύο εταιρειών».

Ο ίδιος έκανε λόγο για έναν αγώνα για το νερό και για τη δημοκρατία, υποστηρίζοντας πως «στα δέκα χρόνια που ακολούθησαν νιώθουμε ότι στην πραγματικότητα συνεχίζουμε αυτόν τον αγώνα έχοντας αυτά τα δύο ζητήματα ανοιχτά ξανά και ξανά».

Η δικηγόρος και μέλος της πρωτοβουλίας Σώστε το Νερό, Κατερίνα Γεωργιάδου τόνισε από την πλευρά της ότι στα χρόνια αυτά έγιναν αγώνες τόσο σε κινηματικό όσο και σε δικαστικό επίπεδο. «Το νερό δεν είναι και δεν μπορεί να το μεταχειριζόμαστε ως εμπορικό προϊόν. Δε μπορεί να τιμολογείται ως εμπορικό προϊόν, αποκλειστικά με οικονομικά κριτήρια», είπε συγκεκριμένα.

Και πρόσθεσε: «Όλα αυτά τα χρόνια όσοι και όσες ασχολούμαστε με την προστασία του νερού έχουμε καταγεγραμμένο στο μυαλό και στην καρδιά ότι όπου ιδιωτικοποιήθηκε το νερό, η παγκόσμια εμπειρία έδειξε ότι κοινός παρονομαστής είναι η υποβάθμιση της ποιότητας του νερού, η υποβάθμιση των υποδομών, η έλλειψη επενδύσεων, η αλματώδης αύξηση της τιμής του νερού, η αύξηση απωλειών του νερού, η περιβαλλοντική επιβάρυνση, η μείωση θέσεων εργασίας και των μισθών, η αδιαφάνεια και τα οικονομικά και περιβαλλοντικά σκάνδαλα. Πάνω από 200 πόλεις ανέκτησαν το δημόσιο έλεγχο στο νερό όπου πριν είχε ιδιωτικοποιηθεί με διάφορους τρόπους. Το ιστορικό δημοψήφισμα του 2014 ενέγραψε στην ιστορική συνείδηση της πόλης ότι το νερό πρέπει να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο».

Μάλιστα ανέφερε ως δεύτερο ορόσημο τη συναυλία που είχε πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2023 στην πλατεία Αριστοτέλους κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού, με την παρουσία πλήθους πολιτών.

Ο διευθυντής της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ», Σπύρος Ψαρούδας μίλησε για τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο, σημειώνοντας τα εξής: «Αντιλαμβανόμαστε τον άνθρωπο ως μέρος της φύσης. Πρέπει να λαμβάνει υπόψιν του ποιες είναι οι δυνατότητες που μας προσφέρει αυτός ο πλανήτης, καθώς και ότι πρέπει να τον αφήσουμε σε καλή κατάσταση για τους απογόνους μας. Η υπόθεση του νερού είναι ζωτικής σημασίας για το χαρακτήρα της πόλης. Αν έχουμε διαχείριση από ιδιώτες, θα έχουμε αυξημένο κόστος, θα δημιουργηθούν κίνδυνοι για την ποιότητα του νερού και για τη δημόσια υγεία. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις από τη δεκαετία του 1990 προσπάθησαν να αποτρέψουν την κακή περιβαλλοντική διαχείριση στην περιοχή της Θεσσαλίας. Μιλάμε για την εκτροπή του Αχελώου».

Σε ερώτηση σχετικά με την τοποθέτηση δημόσιας κρήνης στη Νέα Παραλία τον περασμένο Μάρτιο, οι ομιλητές της συνέντευξης τύπου σχολίασαν θετικά ότι η νέα διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης ξεκίνησε από νωρίς μια προσπάθεια ώστε να τοποθετηθούν δημόσιες βρύσες στην πόλη. «Η προσπάθεια αυτή έρχεται σαν συνέχεια της ανάδειξης της Θεσσαλονίκης ως Μπλε Κοινότητας. Επί της διοίκησης του Γιάννη Μπουτάρη ο δήμος δεσμεύτηκε ότι θα προωθήσει το νερό χωρίς μπουκαλάκια, ότι θα υπήρχαν δηλαδή δημόσιες βρύσες κ.λπ. Δυστυχώς η προηγούμενη δημοτική αρχή τα σταμάτησε όλα αυτά. Τέθηκαν στον πάγο. Με την ανάληψη των καθηκόντων από τον κ. Αγγελούδη, θέσαμε κι εμείς ότι πρέπει να επιστρέψουμε στην κατεύθυνση αυτή. Ήδη έχει δρομολογηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου να τοποθετηθούν στο παραλιακό μέτωπο και σε σημεία της Άνω Πόλης περίπου 20 δημόσιες βρύσες με ανοιχτή τη συνεργασία των εμπλεκομένων μερών ώστε τα σημεία να γίνουν ακόμη περισσότερα το επόμενο διάστημα», επεσήμανε ο κ. Μήτζιας.

Ενώ η κα. Γεωργιάδου συμπλήρωσε: «Είναι φυσικά θετική κίνηση και πρέπει να γίνει απ’ όλους τους δημάρχους», τονίζοντας ότι υπάρχει σχετική ευρωπαϊκή οδηγία.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.