, Παρασκευή
31 Μαρτίου 2023

Θεσσαλονίκη: Εκπαιδευτικοί και γονείς ζητούν άμεσα τη λήψη μέτρων στα σχολεία (Βίντεο)

Την ανάγκη να ληφθούν μέτρα κατά του κορονοϊού στα σχολεία τόνισε η κα Δήμητρα Τραγάκη, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, σε συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης. Η ίδια ανέφερε πως «Η κυβέρνηση άνοιξε τα σχολεία με τον ίδιο τρόπο που τα έκλεισε πριν από τις διακοπές, δηλαδή χωρίς κανένα μέτρο», επισημαίνοντας πως το μόνο νέο μέτρο ήταν το επιπλέον self test που δόθηκε στους μαθητές. Η κα Τραγάκη σημείωσε πως η κατάσταση στα σχολεία ήταν δύσκολη ακόμη και πριν από την περίοδο των εορτών καθώς πολλοί μαθητές και εκπαιδευτοί απουσίαζαν λόγω νόσησης και τόνισε πως θα χειροτερέψει με την μετάλλαξη Όμικρον.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που παραχώρησε η εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ, στο 2ο τετράμηνο του σχολικού έτους έχουν δημιουργηθεί 3.000 κενά σε εκπαιδευτικούς σε Ά Βάθμια και ΄Β Βάθμια εκπαίδευση, ενώ ήδη από την πρώτη μέρα λειτουργίας των σχολείων καταγράφηκαν 15.000 κρούσματα σε μαθητές και πάνω από 5.000 σε εκπαιδευτικούς. Όπως σημειώνει η κα Τραγάκη, σήμερα στην Ά ΕΛΜΕ εντοπίστηκαν 109 μαθητές και 18 καθηγητές θετικοί στον κορονοϊό.

«Απαράδεκτα» χαρακτήρισε τα πρωτόκολλα του 50+1 % για να κλείσει το τμήμα και τις 5 ημέρες καραντίνας, η κα Τραγάκη εξηγώντας πως αυτά θα οδηγήσουν σε τεράστια εξάπλωση κρουσμάτων με αποτέλεσμα να χρειαστεί να κλείσουν τα σχολεία.

Επιπλέον προσωπικό, αναδιάταξη της ύλης, ενισχυτική διδασκαλία, εξειδικευμένο προσωπικό για τις ψυχοκοινωνικές ανάγκες των παιδιών, μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα και τεστ από τον ΕΟΔΥ στις σχολικές μονάδες είναι κάποια από τα μέτρα που προτείνουν οι εκπαιδευτικοί, για να καταφέρουν να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία.

«Δυστυχώς το αφήγημα της κυβέρνησης και του υπουργείου παιδείας ότι όλα κύλησαν ομαλά και ότι ξεκίνησε η νέα χρονιά, με κρούσματα που τα βρήκε το υπουργείο, καταρρέει στην πράξη γιατί δημιουργεί μια σειρά από ερωτήματα. Αν το υπουργείο πανηγυρίζει που κατάφερε να βρει την πρώτη μέρα τόσα κρούσματα γιατί αυτό δεν έγινε νωρίτερα, πριν ανοίξουν τα σχολεία;» δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων, Θανάσης Κοκονάς. Ο ίδιος ακόμη αναφέρθηκε και στις ανάγκες για επάρκεια σε καθαρίστριες, ενώ για τις προσλήψεις που εκπαιδευτικών που ανακοίνωσε το υπουργείο παιδείας έκανε λόγω πως αυτές αντιστοιχούν σε 98 προσλήψεις στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

Την πλευρά των μαθητών εκπροσώπησε σήμερα η μαθήτρια, Φανή Χρηστάνη, Αντιπρόεδρος δεκαπενταμελούς 5ου ΓΕΛ Καλαμαριάς και μέλος της Συντονιστικής επιτροπής μαθητών Θεσσαλονίκης, η οποία επεσήμανε πως «τα σχολεία άνοιξαν με χειρότερους όρους από πριν, όχι μόνο υεγιονομικά, αλλά και εκπαιδευτικά».