, Τετάρτη
24 Απριλίου 2024

search icon search icon

Θεσσαλονίκη: Εντυπωσιακά δρώμενα στον εορτασμό της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς στην πλ. Αριστοτέλους (ΦΩΤΟ+Video)

Με ένα εντυπωσιακό θέαμα και πλήθος κόσμου γιορτάστηκε στην πλατεία Αριστοτέλους, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, η κινεζική πρωτοχρονιά και η έναρξη του σεληνιακού έτους του δράκου.

Το μεσημέρι της Πέμπτης μετά της 15.00 ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις, παρουσία Κινέζων κατοίκων της Θεσσαλονίκης, επισκεπτών αλλά και εκπροσώπων του Δήμου και της Περιφέρειας.

«Χαίρομαι πολύ που υποδεχόμαστε την κινεζική πρωτοχρονιά εδώ. Αυτό που έχει σημασία είναι η ζεστή καρδιά με την οποία υποδεχόμαστε τους φίλους μας από την Κίνα», ανέφερε απευθύνοντας χαιρετισμό πριν από τις εκδηλώσεις, ο αναπληρωτής δήμαρχος – αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης, Διεθνών Σχέσεων & Διαδημοτικής Συνεργασίας, Βασίλης Γάκης.

«Είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτή η εκδήλωση στην πλατεία Αριστοτέλους. Είναι η αρχή. Συζήτησα με τον εκπρόσωπο της Κινεζικής Πρεσβείας και απ’ όσο γνωρίζω του χρόνου ετοιμάζεται κάτι πολύ πιο εντυπωσιακό για να μοιραστούμε μαζί την πρωτοχρονιά και να ευχηθούμε καλή χρονιά και στα κινέζικα. Εδώ ενώνονται σήμερα δύο τεράστιοι πολιτισμοί. Θα ήθελα να ευχηθώ καλή χρονιά στους Κινέζους φίλους μας που ζουν εδώ και χρόνια στη Θεσσαλονίκη και αναπτύσσουν μια έντονη οικονομική δραστηριότητα», συμπλήρωσε.

Μάλιστα απηύθυνε κάλεσμα προς τους Κινέζους επισκέπτες να έρθουν στη Θεσσαλονίκη, «μια φιλόξενη πόλη», όπως υπογράμμισε.

Χρώμα στην εκδήλωση έδωσαν οι παραστάσεις χορού, υποκριτικής, μουσικής και τραγουδιού από τη λαϊκή και ιστορική πολιτιστική παράδοση της Κίνας. Επρόκειτο για εκδήλωση της Επαρχίας Σιτσουάν της Κίνας και της Κινεζικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, με τη συνδιοργάνωση του Κινεζικού Γραφείου Εξωτερικών Υποθέσεων και της Κινεζικής Ένωσης Φιλίας της Σιτσουάν. Συμμετείχαν 12 καλλιτέχνες.

Η χρονιά του δράκου και η κινεζική κοινότητα της Θεσσαλονίκης

Η χρονιά του δράκου στην κινεζική λαογραφία συμβολίζει τη γενναιότητα, τη δημιουργικότητα και την καινοτομία. Η κινεζική πρωτοχρονιά, η πρώτη ημέρα του κινεζικού ημερολογίου πέφτει την ημέρα της δεύτερης νέας σελήνης μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο και γιορτάζεται έως και για 15 ημέρες μετά, σε όλο τον πλανήτη, με εκδηλώσεις και φεστιβάλ στην Κίνα και στις Chinatowns όλων των μεγάλων πόλεων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η Θεσσαλονίκη διαθέτει τη δική της Chinatown, στη δυτική πλευρά της πόλης, στην οδό Αισώπου, ενώ καταστήματα με Κινέζους επιχειρηματίες υπάρχουν επίσης σε Αναγεννήσεως, Ι. Κωλέττη και Γιαννιτσών.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.