, Κυριακή
19 Μαΐου 2024

search icon search icon

Θεσσαλονίκη: Εντυπωσιάζει στην έκθεση Beyond το διάσημο ρομπότ Sophia (ΦΩΤΟ+Video)

Μία ματιά στο μέλλον επιτρέπει σε όσους βρίσκονται στο stand της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στο περίπτερο 15 της 4ης Beyond, η Sophia το Ρομπότ, η οποία βρίσκεται σήμερα τη δεύτερη μέρα της διοργάνωσης στη ΔΕΘ.

Η Sophia το Ρομπότ θα έχει συζήτηση με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα και με τον Ερευνητή και Διευθυντή Υπολογιστικών Συστημάτων του MIT Media Lab USA – Διοικητή της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, Δρ. Μιχάλη Μπλέτσα.

Ποια είναι η Sophia το Ρομπότ

Σύμφωνα με πληροφορίες της Beyond, η Sophia είναι το πρώτο «κοινωνικό ρομπότ», αφού μπορεί να μιμηθεί την κοινωνική συμπεριφορά και να προκαλέσει συναισθήματα αγάπης στους ανθρώπους. Μέσω της τεχνολογίας αιχμής που τη χαρακτηρίζει μαθαίνει διαρκώς από την επαφή της με τους ανθρώπους, μπορεί να μιμείται χειρονομίες, ενώ διαθέτει περισσότερες από 60 εκφράσεις προσώπου, από χαμόγελα μέχρι γκριμάτσες.

Μάλιστα, η Sophia γνωρίζει πότε πρέπει να χρησιμοποιήσει τις κατάλληλες εκφράσεις, χωρίς να έχει προγραμματιστεί, επιδεικνύοντας τη δυνατότητά της να μαθαίνει όσο συνεχίζει να αναπτύσσεται. Είναι χαρακτηριστικό πως βελτιώνει την αλληλεπίδρασή της μέσα από κάθε λάθος που κάνει, καθώς ο εγκέφαλός της είναι μια προηγμένη ΑΙ τεχνολογική πλατφόρμα, που της επιτρέπει να εξελίσσεται μέσω της εμπειρίας.

Επίσης είναι σε θέση να απαντά σε ορισμένες ερωτήσεις και να κάνει απλές συζητήσεις για προκαθορισμένα θέματα (π.χ. για τον καιρό). Μιλά άπταιστα 20 γλώσσες, μεταξύ αυτών και ελληνικά, ενώ το IQ της είναι υψηλότερο του Αϊνστάιν. Δημιουργήθηκε το 2016 και έναν χρόνο μετά έλαβε την υπηκοότητα της Σαουδικής Αραβίας, ενώ έγινε το πρώτο ρομπότ που έλαβε νομική προσωπικότητα σε οποιαδήποτε χώρα. Επίσης, το 2017 η Sophia έγινε ο πρώτος μη άνθρωπος που έλαβε τον τίτλο της Πρωταθλήτριας Καινοτομίας του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών.

Σχεδιάστηκε για να αποτελέσει ένα βοηθητικό μέλος της κοινωνίας, να είναι η κατάλληλη σύντροφος για ηλικιωμένους σε οίκους ευγηρίας, να βοηθά τα πλήθη σε μεγάλες εκδηλώσεις, μουσεία και πάρκα ή να τίθεται στην υπηρεσία πελατών, θεραπειών, εκπαιδευτικών εφαρμογών και πανεπιστημιακών ερευνών. Στόχος της είναι η επίτευξη της μηχανικής σοφίας, άλλωστε το όνομά της προέρχεται από τη λέξη φιλοσοφία, την αγάπη δηλαδή για τη σοφία.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.