01:40, Πέμπτη
11 Αυγούστου 2022

Θεσσαλονίκη: Έρχεται «λίφτινγκ» στο υπαίθριο πάρκινγκ του Ποσειδωνίου

«Λίφτινγκ» στον υπαίθριο χώρο στάθμευσης, στην άκρη της παραλίας, δίπλα στο Ποσειδώνιο και το Μέγαρο Μουσικής σχεδιάζει ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Ρεπορτάζ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΡΥΠΙΔΟΥ

Οι εργασίες αναμένεται να γίνουν μέσα στο φθινόπωρο και θα αφορούν ενίσχυση του ηλεκτροφωτισμού αλλά και βελτίωση του οδοστρώματος προκειμένου να παρκάρουν με μεγαλύτερη άνεση αλλά και μεγαλύτερη ασφάλεια τα αυτοκίνητα τους οι κάτοικοι και οι επισκέπτες.

Τα παράπονα για το συγκεκριμένο σημείο είναι πολλά το τελευταίο διάστημα με τους πολίτες να διαμαρτύρονται τόσο για την κακή κατάσταση του χώρου, όσο και για την έλλειψη αστυνόμευσης αφού μπορεί να παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους, ωστόσο επιτήδειοι προχωρούν σε καταστροφές, ζημιές και κλοπές των οχημάτων από τα οποία αφαιρούν οτιδήποτε πολύτιμο.

Το συγκεκριμένο σημείο, λίγο πριν τη στροφή για Καλαμαριά, είναι ένας χώρος όπου παρκάρουν καθημερινά εκατοντάδες πολίτες, είτε γιατί θέλουν να μεταβούν στο Μέγαρο Μουσικής ή το Ποσειδώνιο κολυμβητήριο, είτε γιατί σταθμεύουν τα οχήματα τους και στη συνέχεια με τα πόδια μέσω της Νέας Παραλίας κατευθύνονται προς τις υποχρεώσεις τους.

Ωστόσο, η φύλαξη του χώρου -αυτή τη στιγμή- είναι ανύπαρκτη, ο ηλεκτροφωτισμός ανεπαρκής και το σημείο ιδιαίτερα σκοτεινό τις βραδινές ώρες. ‘Οσο για το οδόστρωμα βρίσκεται σε κακή κατάσταση με δεκάδες λακκούβες όπου όταν βρέχει συγκεντρώνουν νερό, χωρίς διαγράμμιση και με αρκετούς να παρκάρουν όπου τους …βολέψει εμποδίζοντας έτσι κάποιους άλλους να απομακρυνθούν. 

Αντιλαμβανόμενη η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης την κατάσταση που επικρατεί στο συγκεκριμένο χώρο θα προχωρήσει μετά το καλοκαίρι στις απαραίτητες εργασίες ώστε να αλλάξει η εικόνα και να «ανασάνουν» οι κάτοικοι που αφήνουν εκεί τα οχήματα τους υπό τον φόβο να παραβιαστούν.

«Σκοπεύουμε να ενισχύσουμε τον ηλεκτροφωτισμό και να προχωρήσουμε στην υλοποίηση εργασιών στον ελεύθερο χώρο στάθμευσης που βρίσκεται αμέσως μετά τα γήπεδα του Ποσειδωνίου προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια όλων των πολιτών που αφήνουν τα αυτοκίνητα τους. Το φθινόπωρο θα επέμβουμε για να βελτιώσουμε τη συγκεκριμένη περιοχή» είπε στην εφημερίδα «Karfitsa» ο τεχνικός σύμβουλος του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Μήτρου.

Οι παραπάνω εργασίες στο χώρο πλησίον του Ποσειδωνίου εντάσσονται στο σχεδιασμό της διοίκησης Ζέρβα για τη διαμόρφωση των 20 δωρεάν χώρων στάθμευσης σε όλες τις δημοτικές ενότητες. ‘Οσο για την υπόλοιπη γύρω περιοχή -που περιλαμβάνει τον Κελάριο Ορμο αλλά και την οδό Θεμιστοκλή Σοφούλη- η ανάπλαση της έχει ενταχθεί σε μελέτη που γίνεται σε συνεργασία των δήμων Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς.

«Οργασμός» έργων το φθινόπωρο στην πόλη

Μέσα στο καλοκαίρι υπογράφονται συμβάσεις για πλήθος ακόμη έργων στον δήμο Θεσσαλονίκης, οι εργασίες των οποίων αναμένεται να υλοποιηθούν το φθινόπωρο από τη Διεύθυνση Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων. 

Μεταξύ αυτών, όπως αναφέρει ο κ.Μήτρου, είναι η Συμφωνία Πλαίσιο για τις «Εργασίες Επισκευής Υποδομών Ηλεκτροφωτισμού» με προϋπολογισμό 2 εκατ. ευρώ. Το έργο περιλαμβάνει επεμβάσεις ηλεκτροφωτισμού και υπογειοποίησης δικτύων σε όλη την πόλη σύμφωνα με εντοπισμένες ανάγκες από το τμήμα Ηλεκτροφωτισμού.

Επίσης, «τρέχει» η Συμφωνία Πλαίσιο για το έργο «Αποκαταστάσεις μικρής κλίμακας πεζοδρομίων σε όλες τις κοινότητες βάσει καταγεγραμμένων αναγκών», προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ. Περιλαμβάνει επισκευές πεζοδρομίων και ικανοποίηση των αιτημάτων από την εφαρμογή «Βελτιώνω την Πόλη μου» και των αιτήσεων των δημοτών και των τοπικών συμβουλίων.

Από το φθινόπωρο αναμένεται η ανακατασκευή των γηπέδων της οδού Παπαναστασίου, στην περιοχή της Νέας Ελβετίας, ένα έργο ύψους 622.000 ευρώ και η ανάπλαση πεζοδρομίων και κοινόχρηστων χώρων και αναβάθμισης ηλεκτροφωτισμού της αστικής περιοχής που περικλείεται από τις οδούς Λαγκαδά, Μοναστηρίου και Μιχ. Καλού, με προϋπολογισμό 2,36 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, αυτό το τελευταίο έργο περιλαμβάνει την ανάπλαση μιας περιοχής 150 στρ. μεταξύ των Σταθμών του Μετρό στην πλατεία Δημοκρατίας και στο Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό που θα «μεταμορφώσει» τη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.

Για τη διάνοιξη της οδού Αγίου Δημητρίου από την οδό Κατσιμίδη έως την οδό Μήλου έχει ολοκληρωθεί  ο προσυμβατικός έλεγχος και μέσα στον Ιούλιο υπογράφεται η σχετική σύμβαση. Το Σεπτέμβριο στήνεται εργοτάξιο ευθύς αμέσως μετά την έγκριση των εργοταξιακών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων.

Τέλος, το φθινόπωρο αναμένεται η ολοκληρωμένη ανάπλαση της περιοχής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου. Μέσα στον Ιούλιο τελειώνει ο σχετικός διαγωνισμός και το φθινόπωρο θα υπογραφεί η σχετική σύμβαση. Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και περιλαμβάνει την ανάπλαση όλης της περιοχής πέριξ της εισόδου του νοσοκομείου από την οδό Κωνσταντινουπόλεως και τους γύρω δρόμους.

Από τον Σεπτέμβριο εργασίες 1000 στρ. πυκνοκατοικημένων γειτονιών

Μέσα στο φθινόπωρο θα  ξεκινήσουν, επίσης, νέες αναπλάσεις γειτονιών σε μια έκταση περίπου 1000 στρ. πυκνοκατοικημένου αστικού ιστού σε όλες τις δημοτικές κοινότητες.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ.Μήτρου, η Διεύθυνση Βιώσιμης Κινητικότητας υλοποιεί ήδη ένα μεγάλο κατασκευαστικό πρόγραμμα ύψους 11 εκ. ευρώ με ασφαλτοστρώσεις, επιστρώσεις πεζοδρομίων,ποδηλατόδρομους και επεμβάσεις στις γειτονιές.

Όπως έχει ανακοινωθεί δεκάδες δρόμοι θα ασφαλτοστρωθούν μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες, με στόχο την όσο το δυνατόν μικρότερη όχληση των πολιτών, μεταξύ αυτών οι οδοί Κασσάνδρου, Μ.Ανδρόνικου, Καραολή και Δημητρίου κ.α.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA