, Πέμπτη
20 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Θεσσαλόνικη: Ερήμωσαν τα καταστήματα στον ΟΣΕ – «Πώς θα βγάλουμε τον μήνα;» (ΦΩΤΟ + Video)

«Απελπιστική» και «καταθλιπτική» χαρακτήρισαν οι υπάλληλοι και καταστηματάρχες των καταστημάτων που βρίσκονται εντός του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο εργασίας τους. «Εποχές που θυμίζουν καραντίνα» ήταν η φράση που χρησιμοποίησαν οι περισσότεροι για να περιγράψουν όχι μόνο το γεγονός ότι ο χώρος εντός του σταθμού έχει «ερημώσει», αλλά και για τον τζίρο του μαγαζιού τους, ο οποίος έχει πέσει κατακόρυφα. Να σημειωθεί ότι έχουν περάσει περίπου τρεις εβδομάδες από το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, με τις επιβατικές και εμπορικές αμαξοστοιχίες να έχουν σταματήσει τα δρομολόγια. Λόγω λοιπόν της προσωρινής παύσης των δρομολογίων δεν υπάρχει κινητικότητα από επιβάτες στον σταθμό και έτσι τα έσοδα των καταστημάτων έχουν μειωθεί αρκετά.

Η «Κ» επισκέφτηκε τον χώρο και μίλησε με υπαλλήλους και υπεύθυνους καταστημάτων και άπαντες συμφώνησαν σε ένα πράγμα, πως αν δεν υπάρξει μια άμεση στήριξη από την πολιτεία θα αναγκαστούν είτε να δώσουν υποχρεωτική άδεια στους υπαλλήλους τους είτε να κλείσουν εντελώς τις επιχειρήσεις.

Υπάλληλος σε καφετέρια εντός του σταθμού ενημέρωσε την «Κ» ότι το ωράριο του συγκεκριμένου καταστήματος δεν έχουν αλλάξει και λειτουργεί κανονικά από το πρωί έως το βράδυ, Δευτέρα με Κυριακή, με τρεις όμως υπαλλήλους. Ο υπεύθυνος του καταστήματος αναγκάστηκε να δώσει άδεια σε έναν από τους εργαζομένους λόγω της κατακόρυφης πτώσης των εσόδων. «Πολλά από τα μαγαζιά έχουν δώσει είτε υποχρεωτική άδεια στους υπαλλήλους τους, η οποία μάλιστα μπορεί να είναι και άνευ αποδοχών ή αναγκάστηκαν να απολύσουν κάποιους, γιατί δεν έχουν πώς να τους πληρώσουν», δήλωσε η υπάλληλος. «Μέχρι στιγμής, εμείς δεν έχουμε δει κάποια αλλαγή στα χρήματα που παίρνουμε, αλλά ανησυχούμε γιατί δεν ξέρουμε πόσο θα συνεχίσει αυτή η κατάσταση», πρόσθεσε, ενώ συμπλήρωσε ότι «Υπολογίζω ότι τα κέρδη έχουν μειωθεί 90% σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες και αυτά προέρχονται κυρίως από τους υπαλλήλους του σταθμού». Όσον αφορά την αστυνόμευση του χώρου, δήλωσε ότι έχει παρατηρήσει μία μικρή μείωση των security.

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν και οι απαντήσεις ενός υπαλλήλου στο mini market εντός του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού, ο οποίος μας πληροφόρησε ότι στο κατάστημα εργάζονται τρία άτομα, ανάμεσα σε αυτά και ο ιδιοκτήτης. «Κάνουμε υπομονή να βγει ο μήνας, αλλά τα πράγματα δεν είναι καλά», τόνισε. «Όσο περισσότερο κρατήσει αυτή η κατάσταση, τόσο πιο δύσκολα θα είναι τα πράγματα, γιατί τα προϊόντα έχουν και ημερομηνία λήξης, που σημαίνει πως θα χρειαστεί να αντικατασταθούν άρα επιπλέον έξοδα». Στο mini market προς το παρόν δεν έχει υπάρξει κάποια απόλυση ή αναγκαστική άδεια, αλλά σύμφωνα με τον υπάλληλο, το παράρτημα της αλυσίδας εστίασης που βρίσκεται απέναντι έχει μειώσει το προσωπικό που συνήθιζε να έχει στις βάρδιες.

Ο κ. Στέλιος Μανάρας, ιδιοκτήτης του κλειδαράδικου-τσαγκαράδικου εντός του σιδηροδρομικού σταθμού έχει την επιχείρησή του εδώ και 14 χρόνια. Δουλεύει μόνος του καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα, εκτός από τις φορές που αναγκάστηκε να κλείσει το κατάστημά λόγω της απουσιάς διερχομένων το τελευταίο διάστημα. «Η κατάσταση είναι τραγική, θυμίζει καραντίνα», είπε και συμπλήρωσε «Πολλές φορές αναγκαστήκαμε να κλείσουμε όλοι τα μαγαζιά εξαιτίας των πορειών μετά από αυτό που συνέβη. Δεν «πατάει» ψυχή πλέον εδώ».

Πιο δίπλα από το κατάστημα του κ. Στέλιου στεγάζεται ένα παράρτημα του ΟΠΑΠ. Η κ. Βασιλική Παπαθανασίου, υπεύθυνη του καταστήματος εξέφρασε έντονα την ανησυχία της για το πώς θα «βγάλουν» τον μήνα, αφού ακόμα δεν έχουν πληρωθεί. «Από τη 13.00 το μεσημέρι σήμερα έως τις 18.00 το απόγευμα, έχω τζίρο ένα εικοσάρικο. Στο κατάστημα εργάζομαι εγώ και άλλη μία κοπέλα, της οποίας αναγκαστικά της έχω μειώσει το ωράριο, για να μην την αφήσω δίχως δουλειά», είπε. «Κάνουμε υπομονή, γιατί αυτό που έγινε ήταν σοκαριστικό. Εύχομαι καμία μάνα να μην χρειαστεί να το ξαναπεράσει αυτό. Τα μαγαζιά όμως δεν φταίμε. Κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει η ανάλογη στήριξη από την Πολιτεία!».

Λίγο καλύτερη είναι η κατάσταση ενός παραρτήματος αλυσίδας εστίασης, το οποίο διαθέτει και delivery, με αποτέλεσμα να έχει κάποια έσοδα από εκεί. Σύμφωνα με τον κ. Αλέξανδρο Μπατσάρα, υπεύθυνο του καταστήματος, όλοι οι υπάλληλοι δουλεύουν κανονικά, αλλά έχει δοθεί μία εβδομάδα άδειας στον καθένα τους, εφόσον δεν υπάρχει δουλειά. «Ό,τι έσοδο έχουμε είναι από το delivery. Είναι ο μοναδικός λόγος να κρατάμε το μαγαζί ανοιχτό έως τις 23.00», δήλωσε.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.