01:39, Δευτέρα
27 Ιουνίου 2022

Θεσσαλονίκη: Γιατί ο Ποταμός δεν πήρε γαλάζια σημαία για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά

Ρεπορτάζ Φιλίππα Βλαστού

Πέντε γαλάζιες σημαίες απέσπασε φέτος ο Δήμος Θερμαϊκού, η περιοχή που κάθε καλοκαίρι γίνεται η πιο γρήγορη διέξοδος για μια δροσερή βουτιά για τους Θεσσαλονικείς. Οι παραλίες αυτές είναι οι Αγ. Τριάδα/ΠΙΚΠΑ, Μηχανιώνα-Τουρμπαλί, Νέοι Επιβάτες, Περαία-Κοχύλι, Περαία-Πλατεία Μνήμης. Εκτός έμεινε ο Ποταμός όμως η Αναστασία Κασάπη, Γενική Γραμματέας του Δήμου Θερμαϊκού και Γεωλόγος – Περιβαλλοντολόγος εξηγεί αναλυτικά τον λόγο που έγινε αυτό.

Πιο συγκεκριμένα, η κα Κασάπη επισημαίνει ότι «ο Δήμος Θερμαϊκού συμμετέχει σταθερά στο Διεθνές πρόγραμμα βράβευσης ‘’Γαλάζια Σημαία’’. Αυτό αποτελεί κριτήριο όταν κάποιος από την άλλη άκρη του κόσμου επιλέγει τις διακοπές του επιθυμώντας το μέρος που θα επισκεφθεί να έχει μια πρότυπη παραλία. Οφείλουμε να φανούμε αντάξιοι». Από την άλλη όπως σημειώνει η πιστοποίηση δεν είναι εύκολη υπόθεση. «Η ακτή εξετάζεται σε 33 κριτήρια, όπως είναι τα εξαιρετικά νερά κολύμβησης, η πρόσβαση ΑΜΕΑ, η ναυαγοσωστική κάλυψη, η καθαριότητα και ανακύκλωση, οι χημικές τουαλέτες, το νερό για τις ντουζιέρες, οι ενημερωτικές πινακίδες που είναι γνωστά στον κόσμο και κάποια πιο εξειδικευμένα κριτήρια. Όμως για να πάρουμε το σήμα πρέπει να είμαστε άριστοι και στα 33 από αυτά», υπογραμμίζει.

Η γενική γραμματέας του Δήμου εξηγεί γιατί ο Ποταμός δεν πήρε γαλάζια σημαία και φέτος

Όσον αφορά την περίπτωση του Ποταμού είναι λίγο πιο ειδική από ότι φαίνεται στον κόσμο, αναφέρει η κα Κασάπη και συμπληρώνει λέγοντας ότι «για τον Ποταμό δεν έχουμε αιτηθεί. Οπότε και δεν την χάσαμε. 1 από τα 33 κριτήρια ζητάει Σχέδιο Διαχείρισης της Προστατευόμενης Περιοχής αν η ακτή βρίσκεται κοντά σε αυτήν. Η ακτή του Ποταμού φιλοξενεί α. Ζώνη Ειδικής Προστασίας ‘’Λιμνοθάλασσα Επανομής’’ (GR1220011), β. Ειδική Ζώνη Διατήρησης ‘’Λιμνοθάλασσα Επανομής και Θαλάσσια Παράκτια Ζώνη’’ (GR 1220012) και γ. καταφύγιο άγριας ζωής (ΚΑΖ), προστατευόμενες περιοχές του δικτύου NATURA2000 χωρίς σχέδιο διαχείρισης τα τελευταία 20 χρόνια.

Αδράξαμε λοιπόν την ευκαιρία, καθώς ο Δήμος δεν έχει αρμοδιότητα και ιδιοκτησία στο σύνολο της έκτασης και συνεργαστήκαμε μέσω της ΠΚΜ με τους λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς. Σύντομα θα έχετε στα χέρια σας την Κοινή Χάρτα – Σχέδιο Διαχείρισης της έκτασης». Προσθέτει, δε, ότι το μοναδικό τοπίο και τα εξαιρετικά νερά του Ποταμού είναι ένα δεδομένο αδιαμφισβήτητο. «Απόδειξη είναι η προτίμηση του κόσμου», δηλώνει.

Ένας διαχρονικά καλός προορισμός

Οι καθαρές ακτές με εξαιρετικές θάλασσες, μηχανήματα seatrac, ποικιλία επιλογών εστίασης, αναψυχής, ψυχαγωγίας και μετάβασης με αυτοκίνητα, λεωφορείο ή καραβάκι είναι τα χαρακτηριστικά που καθιστούν την περιοχή έναν διαχρονικά καλό προορισμό, τονίζει η κα Κασάπη.

Πριν από σχεδόν έναν χρόνο, η Νέα Μηχανιώνα έγινε και σκηνικό για τα γυρίσματα της χολιγουντιανής ταινίας «The Enforcer» με τον Αντόνιο Μπαντέρας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επηρεάσει θετικά την επισκεψιμότητα της περιοχής και την ψυχολογία του κόσμου. «Ήταν μια πολύ καλή πρωτοβουλία του δημάρχου και του περιφερειάρχη μας και μία ευκαιρία να προβληθεί η φυσική ομορφιά του τόπου μας, ο οποίος όπως είδατε συγκρίνεται άνετα με άλλα μεγάλα τουριστικά θέρετρα», εξηγεί η γενική γραμματέας.

Φωτ.: Από περιβαλλοντική δράση του Δήμου Θερμαϊκού

Καλές πρακτικές διαχείρισης για τα φύκια

Ως παραθαλάσσιο μέρος στις ακτές του δήμου συγκεντρώνονται αρκετά φύκια. «Είναι οι ανώτεροι οργανισμοί που εμπλουτίζουν τις θάλασσες με θρεπτικά στοιχεία, προστατεύουν τις ακτές από τη διάβρωση. Δεν είναι σκουπίδια. Είναι οι δικοί μας κοραλλιογενείς ύφαλοι, το μεσογειακό τοπίο», τονίζει. Για αυτό το λόγο μέσα από πρωτοβουλίες που τρέχει ο Δήμος και επιμελήθηκε η ίδια υπάλληλοι του Δήμου ταξίδεψαν στη Μαγιόρκα και θα επισκεφθούν και τη Σαρδηνία με σκοπό την ανταλλαγή καλών πρακτικών διαχείρισης τους.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ KARFITSA