, Σάββατο
18 Μαΐου 2024

search icon search icon

Θεσσαλονίκη: Μαστίζονται από το νέο κύμα ακριβείας τα εστιατόρια – Απογοητευτική η κίνηση της ΔΕΘ, περιμένουν την 28η Οκτωβρίου

Στη δίνη της ακρίβειας «χορεύουν» τα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης με τον χειμώνα να βρίσκεται προ των πυλών, εν μέσω του νέου κύματος ακριβείας σε βασικά προϊόντα διατροφής που οδηγεί σε μείωση του περιθωρίου κέρδους των επιχειρήσεων εστίασης.

Ρεπορτάζ: Ελίνα Τουκουσμπαλίδου

Με τις τιμές σε προϊόντα όπως το λάδι και τα γαλακτοκομικά να έχουν υποστεί κατακόρυφη αύξηση, οι επιχειρήσεις εστίασης δέχονται ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις μετά από ένα ήδη δύσκολο διάστημα, αυτό της πανδημίας και της πρώτης επισιτιστικής κρίσης.

Λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού όμως η συζήτηση για νέες ανατιμήσεις στα καταστήματα εστίασης δεν βρίσκεται ακόμα στο τραπέζι. Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης, κ. Μιχάλης Επιτροπίδης αναφέρει στην Karfitsa.gr ότι οι τελευταίες αυξήσεις στους καταλόγους των εστιατορίων της πόλης έγιναν τον Σεπτέμβριο του 2022 και έκτοτε ενδεικτικά η τιμή της φέτας αυξήθηκε κατά 30% και του κρέατος κατά 20%. Το κοστολόγιο του ελαιολάδου σε μια χωριάτικη ήταν γύρω στα 0,30 ευρώ και τώρα πήγε στα 0,50 ευρώ.

«Μέσα στην πανδημία συσσωρεύτηκαν πολλά χρέη. Μετά από την πανδημία άνοιξαν στη Θεσσαλονίκη άλλες 250 επιχειρήσεις. Τον τελευταίο χρόνο όμως είδαμε να κλείνουν γύρω στις 300 επιχειρήσεις. Από τις 250 επιχειρήσεις που άνοιξαν, οι περισσότερες ήταν take away. Βλέπουμε σε κάθε τετράγωνο πια ένα κατάστημα take away. Μετά από την πανδημία ο κόσμος επέλεγε τα take away και καθόταν στα πάρκα. Έχει γίνει συνήθεια πια αυτό στην πόλη», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οι επαγγελματίες της εστίασης περιμένουν μια εξομάλυνση στις τιμές και αν προχωρήσουν σε δεύτερο χρόνο σε νέες ανατιμήσεις θα είναι πολύ μικρή η διαφορά συγκριτικά με τους τωρινούς τιμοκαταλόγους.

Απογοητευτική ήταν για τον κλάδο της εστίασης και η κίνηση κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον κ. Επιτροπίδη: «Στη ΔΕΘ είχαμε πολλές ακυρώσεις στα ξενοδοχεία λόγω των πλημμυρών. Ο Σεπτέμβρης γενικά είναι ένας καλός μήνας για τη Θεσσαλονίκη, όμως φέτος η ΔΕΘ δεν κύλησε τόσο καλά όσο θα περιμέναμε».

Το βλέμμα τώρα για τους εστιάτορες της Θεσσαλονίκης βρίσκεται στο τετραήμερο της 26ης και 28ης Οκτωβρίου όπου αναμένεται αυξημένη κίνηση στα καταστήματα, με τον κ. Επιτροπίδη να σημειώνει τα εξής: «Είναι ένα τετραήμερο πολύ δυνατό για τη Θεσσαλονίκη και για τα περιφερειακά καταστήματα στην Περαία, την Αγία Τριάδα και τους Νέους Επιβάτες αλλά και για τον Σταυρό και την Ασπροβάλτα».

Πάντως το 2023 ξεκίνησε με καλούς οιωνούς για τον κλάδο της εστίασης και οι επαγγελματίες του χώρου διατηρούν την αισιοδοξία τους για το τι μέλλει γενέσθαι. Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης υπογραμμίζει στην Karfitsa.gr ότι «στη Θεσσαλονίκη το πρώτο εξάμηνο του 2023 είχαμε μια αύξηση στην κίνηση της τάξης του 9,1% σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έναντι του 2022 οπότε πιστεύουμε ότι θα συνεχίσουμε όπως ήμασταν στην προ κορονοϊού εποχή».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.