, Τετάρτη
17 Απριλίου 2024

search icon search icon

Θεσσαλονίκη: Με το μήνυμα «ποτέ ξανά» η εκδήλωση μνήμης στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος των Εβραίων (ΦΩΤΟ+Video)

Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε σήμερα, Κυριακή (28/1) στην πλατεία Ελευθερίας, μπροστά στο Μνημείο Ολοκαυτώματος, η εκδήλωση μνήμης για το Ολοκαύτωμα της Εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης.

Οι πολιτικοί εκπρόσωποι και ο επικεφαλής της Ισραηλιτικής Κοινότητας τόνισαν τη σημασία της διατήρησης ζωντανής της μνήμης του Ολοκαυτώματος των Εβραίων και τη συμβολή που θα έχει η ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη και η δημιουργία πάρκου μνήμης στην Πλατεία Ελευθερίας.

«Είναι εθνικό καθήκον μας να περάσουμε τη μνήμη στις νέες γενεές. Το Μουσείο του Ολοκαυτώματος, η ανέγερση του οποίου βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ, θα συμβάλλει καθοριστικά σε αυτό. Κι ας μην πλανιόμαστε, υπάρχουν ακόμα θιασώτες του ναζισμού και του αντισημιτισμού, κι αν δεν τολμούν να υπερασπιστούν δημόσια τις κτηνωδίες του παρελθόντος, καλλιεργούν συστηματικά τη ρητορική μίσους και σπέρνουν την έχθρα στο γόνιμο έδαφος της παραπληροφόρησης και της συνωμοσιολογίας» τόνισε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης και υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Στάθης Κωνσταντινίδης.

«Εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση για τη δημοπράτηση του πάρκου μνήμης»

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης ανέφερε πως «Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω σήμερα πως με την έμπρακτη στήριξη της Κυβέρνησης έγινε δυνατή η εξασφάλιση της απαραίτητης χρηματοδότησης ώστε να προχωρήσουμε άμεσα, εντός των επόμενων μηνών, ενδεχομένως και μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, στη δημοπράτηση του έργου. Το Πάρκο Μνήμης που θα δημιουργηθεί στη νέα πλατεία Ελευθερίας μαζί με το Μουσείο Ολοκαυτώματος θα αποτελέσουν δύο κορυφαία τοπόσημα που θα υπηρετούν τόσο την ανάγκη διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης στο διηνεκές όσο και την ανάδειξη της Αλήθειας του Ολοκαυτώματος, μιας Αλήθειας που κάποιοι επιμένουν να αποκρύπτουν, να φαλκιδεύουν και να διαστρεβλώνουν».

«Εξασφαλίστηκαν πόροι για τη δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος»

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας χαιρέτισε την απόφαση του δημάρχου Στέλιου Αγγελούδη για την επίσπευση του έργου τονίζοντας πως η περιφέρεια εξασφάλισε πόρους για τη δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος, ενώ υπογράμμισε ότι η σημερινή ημέρα αποτελεί μία «διαρκή υπενθύμιση του καθήκοντος που έχουμε να μην αφήσουμε ποτέ ούτε χαραμάδα στο τυφλό μίσος, στον ρατσισμό και στη μισαλλοδοξία».

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης άφησε αιχμές στην διοίκηση Ζέρβα, καθώς όπως τόνισε «μπορούμε παντού να κάνουμε πάρκο αλλά μόνο σε ένα μέρος για να κλείσουμε την πληγή και να τιμήσουμε τους νεκρούς κι αυτό είναι εδώ» και πρόσθεσε πως το Μουσείο Ολοκαυτώματος θα σηματοδοτεί τον συλλογικό όρκο «Ποτέ ξανά».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.