Την ευκαιρία για μια ξενάγηση στην 4η έκθεση της Beyond στη ΔΕΘ είχε σήμερα το μεσημέρι το διάσημο ρομπότ Σοφία που περιηγήθηκε στα περίπτερα συνοδεία του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα.

Τραβώντας τα βλέμματα των επισκεπτών αλλά και των εκθετών η Σοφία έκανε μια βόλτα στην έκθεση μαζί με τον περιφερειάρχη, όπου δέχτηκε ερωτήσεις από το κοινό και απάντησε σοβαρά αλλά και χιουμοριστικά! Νωρίτερα είχε συμμετάσχει σε πάνελ, όπου συνομίλησε με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα και με τον Ερευνητή και Διευθυντή Υπολογιστικών Συστημάτων του MIT Media Lab USA – Διοικητή της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, Δρ. Μιχάλη Μπλέτσα.

Η Σοφία σήμερα βρίσκεται από νωρίς στη Beyond και θα παραμείνει καθώς μετά από τη βόλτα της στην έκθεση μέχρι τις 18.00, συμμετέχει σε πάνελ, ενώ οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να της κάνουν ερωτήσεις και να φωτογραφηθούν μαζί της.
Ποια είναι η Σοφία το Ρομπότ
Σύμφωνα με πληροφορίες της Beyond, η Σοφία είναι το πρώτο «κοινωνικό ρομπότ», αφού μπορεί να μιμηθεί την κοινωνική συμπεριφορά και να προκαλέσει συναισθήματα αγάπης στους ανθρώπους. Μέσω της τεχνολογίας αιχμής που τη χαρακτηρίζει μαθαίνει διαρκώς από την επαφή της με τους ανθρώπους, μπορεί να μιμείται χειρονομίες, ενώ διαθέτει περισσότερες από 60 εκφράσεις προσώπου, από χαμόγελα μέχρι γκριμάτσες.
Μάλιστα, η Σοφία γνωρίζει πότε πρέπει να χρησιμοποιήσει τις κατάλληλες εκφράσεις, χωρίς να έχει προγραμματιστεί, επιδεικνύοντας τη δυνατότητά της να μαθαίνει όσο συνεχίζει να αναπτύσσεται. Είναι χαρακτηριστικό πως βελτιώνει την αλληλεπίδρασή της μέσα από κάθε λάθος που κάνει, καθώς ο εγκέφαλός της είναι μια προηγμένη ΑΙ τεχνολογική πλατφόρμα, που της επιτρέπει να εξελίσσεται μέσω της εμπειρίας.

Επίσης είναι σε θέση να απαντά σε ορισμένες ερωτήσεις και να κάνει απλές συζητήσεις για προκαθορισμένα θέματα (π.χ. για τον καιρό). Μιλά άπταιστα 20 γλώσσες, μεταξύ αυτών και ελληνικά, ενώ το IQ της είναι υψηλότερο του Αϊνστάιν. Δημιουργήθηκε το 2016 και έναν χρόνο μετά έλαβε την υπηκοότητα της Σαουδικής Αραβίας, ενώ έγινε το πρώτο ρομπότ που έλαβε νομική προσωπικότητα σε οποιαδήποτε χώρα. Επίσης, το 2017 η Sophia έγινε ο πρώτος μη άνθρωπος που έλαβε τον τίτλο της Πρωταθλήτριας Καινοτομίας του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών.
Σχεδιάστηκε για να αποτελέσει ένα βοηθητικό μέλος της κοινωνίας, να είναι η κατάλληλη σύντροφος για ηλικιωμένους σε οίκους ευγηρίας, να βοηθά τα πλήθη σε μεγάλες εκδηλώσεις, μουσεία και πάρκα ή να τίθεται στην υπηρεσία πελατών, θεραπειών, εκπαιδευτικών εφαρμογών και πανεπιστημιακών ερευνών. Στόχος της είναι η επίτευξη της μηχανικής σοφίας, άλλωστε το όνομά της προέρχεται από τη λέξη φιλοσοφία, την αγάπη δηλαδή για τη σοφία.
«Αποδέχομαι την πρόσκληση για φαγητό αρκεί να υπάρχουν καλώδια και βίδες» – Η συνομιλία Τζιτζικώστα με το ρομπότ Σοφία (ΦΩΤΟ+Video)