, Τετάρτη
22 Μαΐου 2024

search icon search icon

Θεσσαλονίκη: Ο Λευκός Πύργος «ντύθηκε» στα κόκκινα για την Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας – Μήνυμα ευαισθητοποίησης (ΦΩΤΟ+Video)

Στα κόκκινα «ντύθηκε» ο Λευκός Πύργος το απόγευμα της Τετάρτης για την Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας, η οποία γιορτάζεται στις 08 Μαΐου.

Η φωταγώγηση του Λευκού Πύργου στα κόκκινα έγινε μετά τις 20.00 και θα διαρκέσει μέχρι τις 23.00. «Η δράση αυτή έχει εμπνευστεί από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας ώστε οι 65 περίπου χώρες που είναι μέλη της να φωτίσουν κτίρια – σημεία αναφοράς απόψε για την παγκόσμια ημέρα», ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Θαλασσαιμίας, Βασίλης Δήμος.

Και πρόσθεσε: «Στις 08 Μαΐου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας, μια ημέρα που καθιερώθηκε από τον ΠΟΥ για να μας θυμίζει την ασθένεια της μεσογειακής αναιμίας. Να αφυπνίσει επίσης την επιστημονική κοινότητα και όλους τους υπεύθυνους που λαμβάνουν αποφάσεις για τις πολιτικές υγείας ότι οι πάσχοντες χρειάζονται ειδική περίθαλψη, πρώτα απ’ όλα σωστές και προγραμματισμένες μεταγγίσεις και να δοθεί το μήνυμα σε όλο τον κόσμο να αιμοδοτήσει και να μη το αμελεί. Η μετάγγιση αίματος είναι η θεραπεία πρώτης γραμμής όπως λέμε για τους πάσχοντες».

Στο πλαίσιο της δράσης μέλη του συλλόγου μοίρασαν το απόγευμα της Τετάρτης ενημερωτικό υλικό στους διερχόμενους περαστικούς. Στόχος του Ελληνικού Συλλόγου Θαλασσαιμίας είναι να στείλει από την Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη το μήνυμα πως τα άτομα με θαλασσαιμία μπορούν και πρέπει να ζήσουν μια καλύτερη και ποιοτικότερη ζωή, προωθώντας παράλληλα την ίση πρόσβαση σε αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές.

Η 8η Μαΐου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Παγκόσμια Οργάνωση Θαλασσαιμίας ως Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας (Μεσογειακής Αναιμίας). Έχει ως στόχο την αφύπνιση και ενθάρρυνση των επιστημόνων σε όλο τον κόσμο για την καλύτερη αντιμετώπιση της ασθένειας, καθώς και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με τα προβλήματα των θαλασσαιμικών και την προσπάθεια που απαιτείται για την ασφάλεια και την επάρκεια αίματος.

Ο όρος θαλασσαιμία ή μεσογειακή αναιμία (γνωστή παλαιότερα ως αναιμία του Cooley) αναφέρεται σε μια ομάδα γενετικών αιματολογικών διαταραχών που επηρεάζουν την παραγωγή αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό, της πρωτεΐνης που μεταφέρει το οξυγόνο από τους πνεύμονες προς τους ιστούς και τα διάφορα όργανα του σώματος. Πρόκειται για μια από τις πιο κοινές μονογονιδιακές διαταραχές στον κόσμο, που πλήττει 15 εκατομμύρια άτομα σε όλον τον κόσμο.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.