Θεσσαλονίκη: Οι τιμές σε ενέργεια, αλεύρι, κακάο «καίνε» τα αρτοποιεία – Σε συζήτηση για νέες αυξήσεις στο ψωμί
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ EUROKINISSI
Δύσκολα τα βγάζουν πέρα με το ενεργειακό κόστος πολλά αρτοποιεία της Θεσσαλονίκης, την ώρα που οι τιμές σε όλες τις πρώτες ύλες έχουν πάρει την ανηφόρα, ενώ οι επαγγελματίες του κλάδου βρίσκονται σε στάση αναμονής για στήριξη από την κυβέρνηση, καθώς γίνεται συζήτηση για νέες αυξήσεις στην τιμή του ψωμιού.
Η πρόεδρος των αρτοποιών Θεσσαλονίκης, Έλσα Κουκουμέρια, αναφέρει στην Karfitsa χαρακτηριστικά: «Το ενεργειακό κόστος επιβαρύνει το ψωμί, γιατί εμείς πριν τρία χρόνια αγοράζαμε την κιλοβατώρα 0,09 ευρώ και τώρα την αγοράζουμε 0,19 ευρώ. Πριν από 15 μέρες, πριν αλλάξει η διοίκηση του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, μας είχαν επιβεβαιώσει ότι θα πάρουμε κάποιες επιδοτήσεις για τους μήνες Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Εμείς συνεχίζουμε να περιμένουμε αυτή την επιδότηση, πράγμα που θα βοηθήσει να παραμείνουν σταθερές οι τιμές. Είναι πολύ εύκολο να αυξήσεις την τιμή ενός προϊόντος. Το θέμα είναι ότι και το διαθέσιμο εισόδημα του καταναλωτή, δεν είναι τέτοιο που να επιτρέπει αυξήσεις. Εμείς τηρούμε μια στάση αναμονής και περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με την επιδότηση».
Η μέση τιμή της φραντζόλας στη Θεσσαλονίκη είναι για το άσπρο ψωμί 1,10 ευρώ και για το χωριάτικο ψωμί 1,20 ευρώ. Σύμφωνα με την κα. Κουκουμέρια, «η τελευταία αύξηση που έγινε στην τιμή του ψωμιού ήταν τον Μάρτιο του 2022. Είναι προφανές ότι από τον Μάρτιο του 2022 μέχρι τον Μάρτιο του 2025 έχουν ανέβει οι τιμές σε όλες τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούμε».
«Ράλι» οι τιμές σε κακάο και σοκολάτα
Οι τιμές στο λευκό αλεύρι, συμπληρώνει, έχουν αυξηθεί σε πολλούς μύλους, ενώ το κόστος για το σουσάμι, το λάδι και το βούτυρο έχει επίσης εκτοξευθεί. Όσον αφορά δε το κακάο και τη σοκολάτα, «οι τιμές είναι ράλι ανόδου πια. Στο κακάο οι τιμές αυξήθηκαν 170%», σύμφωνα με την πρόεδρο των αρτοποιών Θεσσαλονίκης.
Λουκέτα σε συνοικιακούς φούρνους
Η ίδια κάνει λόγο στην Karfitsa για μη βιωσιμότητα στα συνοικιακά αρτοποιεία, τονίζοντας ωστόσο πως «προσπαθούμε όσο το δυνατόν να κρατήσουμε τις τιμές στα ίδια επίπεδα».
Όπως αναφέρει: «Την τελευταία τριετία έχουν κλείσει 800 αρτοποιεία σε όλη την Ελλάδα. Όταν το μέσο αρτοποιείο πλήρωνε πριν από τρία χρόνια ρεύμα 800 ευρώ και τώρα πληρώνει 2.500 ευρώ, αυτό σημαίνει πρακτικά ότι κάθε μήνα θα πρέπει να εισπράξει 1.700 ευρώ παραπάνω καθαρά για να πληρώσει μόνο το ρεύμα. Σε ένα χρόνο έχει μια επιβάρυνση 20.000 ευρώ. Την ίδια ώρα η αγορά δεν είναι σε καλή κατάσταση. Πολλοί συνάδελφοι κάνουν ρυθμίσεις. Το γεγονός ότι κλείνουν φούρνοι και δεν ανοίγουν ξανά, είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί».