Θεσσαλονίκη: Οι βιτρίνες με τις ανοιξιάτικες κολεξιόν εντυπωσιάζουν, τα πορτοφόλια των Θεσσαλονικέων… στενάζουν
Την ευκαιρία του καλού καιρού αξιοποίησαν Θεσσαλονικείς αλλά και επισκέπτες της πόλης σήμερα Σάββατο 30/03 και κατέκλυσαν το κέντρο για βόλτα στις εμπορικές οδούς.

Παρά τη μεγάλη κίνηση που παρατηρείται επί της Τσιμισκή το μεσημέρι του Σαββάτου, λίγοι είναι αυτοί που κρατούν σακούλες με ψώνια. Οι περισσότεροι δε από αυτούς, κρατούν σακούλες με ψώνια από τις μεγάλες αλυσίδες, την ίδια ώρα που ο εμπορικός κόσμος της Θεσσαλονίκης εκφράζει έντονες ανησυχίες για τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Μετρημένα τα «κουκιά»
«Συγκριτικά με τον χειμώνα, ο κόσμος φαίνεται να έχει λίγη περισσότερη όρεξη για ψώνια. Παρόλα αυτά δεν μιλάμε για δραματική αλλαγή, ούτε για μεγάλη άνοδο. Ο κόσμος περιμένει τις προσφορές και κάνει παζάρια», αναφέρει στην Karfitsa η κα. Ματίνα Τσακνή, υπάλληλος καταστήματος ένδυσης στο κέντρο της πόλης.

Και προσθέτει: «Είναι επιφυλακτικοί ακόμη κι αν έχουν δοκιμάσει ένα ρούχο που τους άρεσε και τους ταίριαξε. Δηλαδή ακόμη κι έτσι δεν είναι σίγουρο ότι θα το πάρουν. Εργαζόμουν για δύο χρόνια ως υπεύθυνη καταστήματος στο Λονδίνο και η διαφορά είναι πολύ μεγάλη. Μιλάμε για το άλλο άκρο. Είχα πελάτη που αγόρασε σακάκι, το οποίο ήταν πιο μικρό από το νούμερο που φορούσε, μόνο και μόνο επειδή του άρεσε το χρώμα. Μου είχε πει ότι έτσι θα έχει και ένα κίνητρο να χάσει κιλά για να το φορέσει. Δηλαδή αγόρασε κάτι που δεν θα το φορούσε άμεσα. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση».
Σημαντικό μέρος της «πίτας» πηγαίνει στις μεγάλες αλυσίδες, όπως επισημαίνει. «Καλώς ή κακώς ακόμη κι αν ο κόσμος έχει λίγα παραπάνω χρήματα, θα επιλέξει τις μεγάλες αλυσίδες. Ίσως από συνήθεια, ίσως επειδή μπορεί κάποιος να είδε ένα ρούχο online και να το θυμάται», δηλώνει η κα. Τσακνή.

Αβεβαιότητα στους επαγγελματίες του λιανεμπορίου της Θεσσαλονίκης
Για δυστοκία των πελατών κάνει λόγο ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης. Παρά το ότι οι νέες, ανοιξιάτικες κολεξιόν των ρούχων και των παπουτσιών κοσμούν τις βιτρίνες των καταστημάτων της Θεσσαλονίκης εδώ και καιρό, προξενώντας το ενδιαφέρον του καταναλωτικού κοινού, εντούτοις οι δυνατότητες είναι πολύ μετρημένες.
«Όλοι ζηλεύουν τα ρούχα και τα παπούτσια στις βιτρίνες. Και σε πολλές περιπτώσεις τα χρειάζονται και τα έχουν απόλυτη ανάγκη επίσης, αλλά πρέπει να φτάνουν και τα χρήματά τους για να μπορέσουν να τα αγοράσουν. Εκεί βρίσκεται το πρόβλημα. Δυστυχώς η τσέπη του καταναλωτή είναι μια και προφταίνουν οι επιτήδειοι και παίρνουν τα χρήματα. Μιλάω για την αισχροκέρδεια των σούπερ μάρκετ, της ενέργειας και των καυσίμων», δηλώνει ο ίδιος στην Karfitsa.

Συμπληρώνοντας: «Υπάρχει διάθεση για βόλτα στο κέντρο αλλά δυστυχώς σακούλες δεν βλέπουμε στα χέρια. Αυτό είναι σημάδι που δείχνει ότι δεν δούλεψε η αγορά. Ο κόσμος έχει περιοριστεί στα απολύτως απαραίτητα. Το βασικό είναι το φαγητό. Δεν μπορείς να αφήσεις να πεινάσει η οικογένειά σου για να πας να πάρεις ρούχα. Υπάρχουν φυσικά και οι εξαιρέσεις, όμως αυτός είναι ο κανόνας».

Ερωτηθείς σχετικά με το αν ο επιχειρηματικός κόσμος του λιανεμπορίου στη Θεσσαλονίκη περιμένει κάτι καλύτερο για το Πάσχα, ο κ. Φιλιππίδης υπογραμμίζει: «Για μας η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία. Αν δεν είχαμε την ελπίδα θα έπρεπε από το 2008 να είχαμε κλείσει. Τα τελευταία χρόνια έτσι κινείται η οικονομία. Όταν δεν φτάνουν τα χρήματα, απλά δεν φτάνουν. Δεν είναι λάστιχο, να το τραβήξεις και να μακρύνει. Τα χρήματα που παίρνει ο κόσμος είναι συγκεκριμένα. Όταν το σούπερ μάρκετ έχει γίνει πιο ακριβό κατά 30-40%, αυτό το 30-40% ήταν το ποσό που επένδυε ο κόσμος για τα ρούχα του. Η κατάσταση είναι δύσκολη. Και δεν θα λυθεί αν δεν σταματήσει η αισχροκέρδεια».