, Τετάρτη
29 Νοεμβρίου 2023

Θεσσαλονίκη: Παραπομπή θείου για βιασμό 8χρονης ανιψιάς

Ένας 42χρονος κατηγορείται ότι κακοποίησε σεξουαλικά την ανήλικη κόρη του αδελφού του μέσα σε σπίτι όπου βρίσκονταν άλλοι 6 συγγενείς

Ρεπορτάζ: Βασίλης Παπαναστασούλης

Στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκη παραπέμφθηκε να δικαστεί ένας 41χρονος ο οποίος φέρεται πως κακοποίησε σεξουαλική την 8χρονη ανιψιά του, μέσα στο σπίτι που διέμεναν με λοιπά μέλη της οικογένειας τους, σε χωριό των Σερρών. Κατηγορείται για βιασμό, γενετήσιες πράξεις με ανήλικο, που δεν συμπλήρωσε τα 12 έτη και για γενετήσια πράξη μεταξύ συγγενών.

Το περιστατικό καταγράφηκε το απόγευμα της 8ης Αυγούστου 2020. Ο κατηγορούμενος ζούσε στο σπίτι που διαμένει ο αδελφός του, με τη σύζυγό του, τα 4 παιδιά του και τον ηλικιωμένο πατέρα του. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, αφού έκλεισε το στόμα της ανήλικης (8,5 ετών τότε) την ώρα που εκείνη έπλενε τα πιάτα στην κουζίνα της παραπάνω οικίας, την οδήγησε στο δωμάτιο του και τη βίασε παρά το γεγονός ότι αυτή φώναζε να την αφήσει και προσπαθούσε να ξεφύγει.

Την ίδια ώρα η μητέρα της ανήλικης ήταν απασχολημένη σε άλλο σημείο του σπιτιού ενώ ο πατέρας με τα τρία αδέλφια της κοιμόντουσαν στο σαλόνι και ο παππούς της στο δωμάτιο του. Μόλις άκουσε τα κλάματα και τις φωνές της μικρής, η μητέρα ανησύχησε και εισήλθε στο δωμάτιο και τότε είδε τον κουνιάδο της με κατεβασμένο το παντελόνι. Άρχισε να φωνάζει και η ίδια με αποτέλεσμα να ξυπνήσει ο σύζυγος της και μόλις πληροφορήθηκε τι συνέβη, χτύπησε τον κατηγορούμενο ο οποίος έφυγε τρέχοντας από το σπίτι και ειδοποίησε την αστυνομία.

Όταν εντοπίστηκε από αστυνομικούς της Ασφάλειας Σερρών, ο 41χρονος διαπιστώθηκε ότι είχε εμφανή τραύματα στο κεφάλι. Αρχικά οδηγήθηκε στο νοσοκομείο για την παροχή των πρώτων βοηθειών και στη συνέχεια στο αστυνομικό τμήμα όπου συνελήφθη.

Στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης αστυνομικής προανάκρισης, διενεργήθηκε παιδοψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη στην 8χρονη και διαπιστώθηκε ότι περιέγραφε γεγονότα με αντιφάσεις ενώ δεν μπορούσε να διακρίνει την αλήθεια από το ψέμα. Σύμφωνα με το συμπέρασμα του πραγματογνώμονα – παιδοψυχίατρου, η ανήλικη δεν διαγνώστηκε να εμφανίζει διαταραχές της αντίληψης και ούτε να πάσχει από ψυχική διαταραχή.

Χωρίς ίχνη βίας η παθούσα

Από τη γυναικολογική κλινική εξέταση στην οποία υποβλήθηκε δεν διαπιστώθηκαν κλινικά σημεία που να υποδεικνύουν συνουσία ή ασέλγεια ενώ κάτι τέτοιο δεν προέκυψε ούτε από τη μικροβιολογική εξέταση. Ο ιατροδικαστής που εξέτασε τη μικρή δεν διαπίστωσε κακώσεις και άλλα ίχνη βίας. Ακολούθησαν εξετάσεις στα εσώρουχα της ανήλικης και του θείου της από Τμήμα Ανάλυσης Βιολογικών Υλικών της ΕΛΑΣ, προς αναζήτηση και ταυτοποίηση DNA αλλά τα αποτελέσματα δεν ήταν ξεκάθαρα.

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Σερρών, όμως, έκρινε ότι υφίστανται επαρκείς ενδείξεις για τον βιασμό και την παραπομπή του 41χρονου σε δίκη. Έλαβε υπόψη τη μαρτυρία της μητέρας της ανήλικης η οποία είδε τον κατηγορούμενο και την κόρη της με κατεβασμένα παντελόνια αλλά και τα ευρήματα της εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης. Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, στο εσώρουχο της ανήλικης εμφανίζεται ανάμιξη βιολογικών υλικών άνω του ενός ατόμου, όπου εμπεριέχεται μεν ο γενετικός τύπος της παθούσας αλλά δεν μπορούν να αξιολογηθούν περαιτέρω τα επιπλέον γενετικά στοιχεία που προσδιορίστηκαν.

Κατά την απολογία του, ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι δεν έκανε τίποτα, ότι απλώς έπινε καφέ στο σπίτι και ότι η ίδια η ανιψιά του είπε ότι θέλει να αλλάξει ρούχα και να βάλει άλλο παντελόνι. Οι ισχυρισμοί αυτοί, όμως, κρίθηκαν αβάσιμοι γιατί δεν επιβεβαιώθηκαν. Στη συνέχεια, ο θείος αφέθηκε ελεύθερος ενώ του επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης συναναστροφής και συνάντησης του με την ανήλικη παθούσα, της μετοίκησης του από την οικία όπου διέμενε, της εγκατάστασης του εκτός του χωριού και της εμφάνισης του σε Αστυνομικό Τμήμα, μια φορά το μήνα.
Για τον κατηγορούμενο παραγγέλθηκε η διενέργεια ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης καθώς στο παρελθόν είχε νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική επί 12 έτη. Δεν ανευρέθηκε ποτέ, όμως, στη νέα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας που δήλωσε, μετά την απολογία του, κι έτσι ο 41χρονος ουδέποτε ενημερώθηκε για τη σχετική υποχρέωση του και ως εκ τούτου ουδέποτε παρουσιάστηκε ενώπιον του διορισθέντος πραγματογνώμονα. Σήμερα θεωρείται αγνώστου διαμονής.

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Σερρών, με το παραπεμπτικό βούλευμα του, αντικατέστησε του όρους που επιβλήθηκαν στον κατηγορούμενο από τον ανακριτή και διέταξε τη σύλληψη του και την κράτηση του μέχρι την οριστική εκδίκαση της υπόθεσης του.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA