Θεσσαλονίκη: Ριζικές αλλαγές στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή (Video)
Η επιστημονική ημερίδα με θέμα « 2023… Στόχοι και προκλήσεις στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή» διοργανώθηκε σήμερα από την Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής FIVI στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης.
Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας της ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ, κ. Νικόλαος Βραχνής αναφέρθηκε στις αλλαγές που υπάρχουν στην κοινωνική κρυοσυντήρηση ωραρίων στις γυναίκες. «Κάθε γυναίκα μπορεί να κρυοσυντηρήσει το γενετικό της υλικό και αυτό να χρησιμοποιηθεί αργότερα. Γυναίκες στα 33 – 35 τους χρόνια που θα προχωρήσουν σε αυτή την διαδικασία θα έχουν 80% πιθανότητα για να αποκτήσουν μετά παιδί. Στις γυναίκες των 40 ετών οι πιθανότητες πέφτουν στο 25% και σε όσες προχωρήσουν άνω των 45 ετών η πιθανότητα για παιδί αγγίζει σχεδόν το 0%».
Επίσης ο ίδιος τόνισε ότι το ηλιακό όριο για κρυοσυντήρηση έχει αυξηθεί από τα 50 στα 54 έτη.
Από την πλευρά του ο Γεώργιος Πάντης καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας ΑΠΘ, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γονιμότητας, Στειρότητας δήλωσε πως «είναι σαφές ότι η πρόοδος στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής καθιστά αναγκαία την διοργάνωση εκδηλώσεων όπως η σημερινή ημερίδα. Η ζωή ξεκινάει από εδώ, από τη FIVI. Σήμερα με το φιλελεύθερο νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει η Ελλάδα είναι ένας ελκυστικός προορισμός για την διενέργεια εξωσωματικής γονιμοποίησης. Μπορούμε να εφαρμόσουμε όλες τις νέες μεθόδους όπως μεταφορά βλαστοκύστεων για ποιότητα μεταφερομένων ωραρίων, την διενέργεια ελέγχου σε γυναίκες άνω των 40 ετών κλπ. Αυτά σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έχει αποδειχτεί πως η μεταφορά ενός εμβρύου συνοδεύεται από εξαιρετικά αποτελέσματα».
Ο Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας και Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ΑΠΘ κ. Στρατής Κολυμπιανάκης μίλησε για την προεμφυτευτική διάγνωση κατά την οποια εξετάζοντας μερικά κύτταρα μπορεί να διαγνωστεί αν είναι υγιές και το έμβρυο, ωστόσο υπογράμμισε ότι η διαδικασία αυτή επιτρέπεται από τη νομοθεσία μόνο σε γυναίκες άνω των 40 ετών.