, Πέμπτη
21 Σεπτεμβρίου 2023

Θεσσαλονίκη: Βάρδιες τρόμου για τους ντελιβεράδες – Βγήκαν σε πλημμυρισμένους δρόμους για παραγγελίες

Για ακόμη μια φορά βρέθηκαν στους ολισθηρούς και σε αρκετά σημεία πλημμυρισμένους δρόμους της Θεσσαλονίκης οι διανομείς φαγητού ώστε να παραδώσουν παραγγελίες, την ώρα που η πόλη μαινόταν από ισχυρή νεροποντή το μεσημέρι της Τετάρτης.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΙΝΑ ΤΟΥΚΟΥΣΜΠΑΛΙΔΟΥ

Τα εργατικά ατυχήματα είναι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, αυξημένα, ενώ πρόσφατα κιόλας έχασε τη ζωή του ένας 47χρονος εργαζόμενος στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος. Για τους διανομείς της Θεσσαλονίκης ωστόσο, η εργασία εν μέσω ακραίων καιρικών φαινομένων, αποτελεί πια μέρος της καθημερινότητας.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Είναι επικίνδυνο να γίνονται διανομές με τέτοια κακοκαιρία. Πρέπει να σταματάνε, αλλά δυστυχώς λίγα μαγαζιά σταματούν. Οι πλατφόρμες επίσης δεν σταματούν. Παρότι είναι κάτι που το ζητάμε επανειλημμένα. Μετά ρίχνουν το βάρος στην ατομική ευθύνη. Δηλαδή λένε αν νιώσεις ότι κινδυνεύεις να σταματήσεις. Όταν όμως έρχονται πολλές παραγγελίες που περιμένουν υπάρχει ένταση στη δουλειά», αναφέρει στην Karfitsa.gr ο Αντώνης Καναβάρης, μέλος του ΔΣ του ΣΕΤΕΠΕ.

Να γίνει πιο συγκεκριμένο το νομικό πλαίσιο

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να γίνει πιο συγκεκριμένο το νομικό πλαίσιο, το οποίο μεν προβλέπει να σταματούν οι διανομές φαγητού εν μέσω ακραίων καιρικών φαινομένων, αλλά δεν γίνεται σαφές σε ποιες περιπτώσεις απαγορεύεται με κυρώσεις τα καταστήματα να κάνουν ντελίβερι.

Πιο συγκεκριμένα: «Ο νόμος προβλέπει να σταματούν οι διανομές κατά τη διάρκεια ακραίων φαινομένων, όμως δεν ορίζεται ακριβώς ποια είναι αυτά τα ακραία φαινόμενα. Αφήνεται στον εργοδότη να το ερμηνεύσει. Βέβαια δεν το ερμηνεύει ποτέ ή μόνο σε ιδιαίτερες περιπτώσεις, όπως κατά τη διάρκεια χιονοπτώσεων. Φυσικά ακόμη και με χιόνι έχουμε δει καταστήματα να στέλνουν διανομείς έξω για παραγγελία».

Ντελίβερι ακόμη και μετά τις συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας

Ακόμη και σε περιπτώσεις όπου έρχεται μήνυμα από την Πολιτική Προστασία με σύσταση για αποφυγή των άσκοπων μετακινήσεων λόγω έντονης κακοκαιρίας σε μια περιοχή, το ντελίβερι δεν σταματά. Το σωματείο σε αυτές τις περιπτώσεις ενημερώνει την Αστυνομία και την Επιθεώρηση Εργασίας όμως πολλοί εργοδότες συνεχίζουν να δέχονται παραγγελίες στα καταστήματα.

«Αν γίνει κάποιο εργατικό ατύχημα ποιος είναι υπεύθυνος; Εφόσον έχει έρθει μήνυμα στην πόλη από την Πολιτική Προστασία οφείλουν να σταματούν οι άσκοπες μετακινήσεις, ιδιαίτερα με μηχανάκια. Ακόμη και όταν σταματούν οι διανομές είναι για λίγες ώρες και μετά από έντονες διαμαρτυρίες του σωματείου», σημειώνει στην Karfitsa.gr ο κ. Καναβάρης.

Δεν λείπουν, όπως υποστηρίζει και τα περιστατικά αυθαιρεσίας, όπου εάν ένας εργαζόμενος αρνηθεί να βγει για παραγγελία εν μέσω έντονης κακοκαιρίας, απειλείται με απόλυση. Στο παρελθόν έχουν απολυθεί μάλιστα εργαζόμενοι διανομείς.

Το ΣΕΤΕΠΕ ζητά να σταματούν οι διανομές φαγητού τόσο εν μέσω χιονόπτωσης και έντονης βροχόπτωσης, όσο και σε περιπτώσεις καύσωνα. Πλησιάζοντας προς το καλοκαίρι, ο κ. Καναβάρης επισημαίνει ότι ιδιαίτερα τις μεσημεριανές ώρες που ο ήλιος καίει στη Θεσσαλονίκη και ο υδράργυρος φτάνει τους 40 βαθμούς Κελσίου, θα πρέπει να σταματά το ντελίβερι.

Όπως αναφέρει: «Όταν έχουμε ακραίο καύσωνα, ιδιαίτερα τις μεσημεριανές ώρες που είναι οι πιο επικίνδυνες και η θερμοκρασία είναι κοντά στους 40 βαθμούς Κελσίου, οι διανομές πρέπει να σταματάνε. Πρέπει να υπάρξει και για αυτό νομική πρόβλεψη».