, Τετάρτη
27 Σεπτεμβρίου 2023

«Τι μας κρατά ξύπνιους τη νύχτα» – Μια έκθεση φωτογραφίας στο ΑΠΘ για τα μύχια της νεανικής ψυχής

Οι εντονότερες στιγμές της φοιτητικής ζωής, από την έξαψη των πάρτι και τα βράδια με καλούς φίλους, μέχρι και τα πιο σκοτεινά και μοναχικά σημεία της πορείας των νεανικών χρόνων, αποτελούν το κεντρικό θέμα της έκθεσης What keeps us up at night (Τι μας κρατά ξύπνιους τη νύχτα), της Φωτογραφικής Λέσχης Αρχιτεκτονικής Σχολής (ΦΛΑΣ) στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΙΝΑ ΤΟΥΚΟΥΣΜΠΑΛΙΔΟΥ

Η έκθεση εγκαινιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής 26/5 με πλήθος επισκεπτών, κατά βάση φοιτητών του πανεπιστημίου, στον εκθεσιακό χώρο του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και περιλαμβάνει έργα από τα μέλη της ΦΛΑΣ, η οποία δημιουργήθηκε το 1993 και φέτος συμπληρώνει 30 χρόνια δράσης ως φοιτητική ομάδα του ΑΠΘ.

«Το θέμα το είχα προτείνει εγώ οπότε είχα στο μυαλό μου τους ανθρώπους και τις καταστάσεις που μας κρατάνε ξύπνιους τη νύχτα είτε κυριολεκτικά είτε μεταφορικά», αναφέρει στην Karfitsa.gr η Εύα Σταμνά, φοιτήτρια αρχιτεκτονικής και μέλος της ΦΛΑΣ.

«Ο καθένας μετέφρασε το θέμα με έναν δικό του τρόπο, μια δική του έννοια και σημασία. Το σημαντικό είναι ότι βλέπουμε φωτογραφίες που αποτυπώνουν συναισθήματα», όπως προσθέτει.

Πολλές από τις φωτογραφίες των συμμετεχόντων έχουν έντονο το στοιχείο του πάθους και του ερωτισμού, άλλες αποτυπώνουν ήρεμες στιγμές των βραδινών ωρών, με το διάβασμα βιβλίων, τη μουσική, τις βόλτες στην πόλη και την ενασχόληση με το ίντερνετ, ενώ αρκετοί από τους συμμετέχοντες καταπιάστηκαν με ζητήματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη που μπορεί να κρατά κάποιον ξάγρυπνο τη νύχτα.

Οι λάτρεις της φωτογραφίας κατά την επίσκεψή τους στη διοργάνωση μπορούν να προμηθευτούν επίσης τον ετήσιο κατάλογο της ΦΛΑΣ, που περιλαμβάνει όλα τα έργα που συμμετέχουν στη φετινή έκθεση. Το θέμα του καταλόγου κάθε χρόνο ποικίλλει.

Η ΦΛΑΣ αριθμεί σήμερα περίπου 20 παλιά μέλη, ενώ φέτος έκαναν εγγραφή περί τα 150 νέα μέλη. Η ομάδα προσφέρει την ευκαιρία να γνωρίσει κάποιος τον κόσμο της φωτογραφίας, με δωρεάν κύκλους μαθημάτων που περιλαμβάνουν την ιστορία, τη σύνθεση και τα κύρια μέρη της, καθώς και το Photoshop. Στο χώρο της ομάδας επίσης υπάρχει σκοτεινός θάλαμος για εμφάνιση φιλμ και αρχειακό υλικό από τα 30 χρόνια δράσης της.

Εκτός από τις γνώσεις για τη φωτογραφία όμως, τα μέλη της ΦΛΑΣ όλα αυτά τα χρόνια έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν νέα άτομα μέσα από τους κόλπους της ομάδας, να καλλιεργήσουν το χόμπι τους και να μοιραστούν την αγάπη τους γι’αυτό μαζί με άλλους συνομηλίκους τους.

«Πάντα μου άρεσε η φωτογραφία. Από πολύ παλιά έβγαζα φωτογραφίες και ήξερα για τη ΦΛΑΣ από μια γνωστή που ήταν πριν από χρόνια στην ομάδα. Ήθελα πολύ να κάνω και φίλους που είχαν κοινά ενδιαφέροντα μαζί μου», δηλώνει στην Karfitsa.gr η Κέλλυ Μαργαρίτη, φοιτήτρια αρχιτεκτονικής και ένα από τα νεότερα μέλη της ομάδας.

Η ίδια επισημαίνει ότι οι εβδομαδιαίες συναντήσεις των μελών τούς δίνουν το έναυσμα, ακόμη και στις περιόδους που οι υποχρεώσεις δεν τους το επιτρέπουν, να ασχοληθούν με τη φωτογραφία ώστε να μην ατονεί το χόμπι τους. Πιο συγκεκριμένα: «Μια φορά την εβδομάδα έχουμε ένα ραντεβού όπου μιλάμε για τη φωτογραφία και μπορούμε ακόμα και για λίγο να ασχοληθούμε με το χόμπι μας. Με τις εκθέσεις έχουμε το κίνητρο να βγάλουμε τουλάχιστον μια φωτογραφία για να συμμετέχουμε, που σε διαφορετική περίπτωση ίσως να μη μπαίναμε στη διαδικασία να το κάνουμε λόγω χρόνου και υποχρεώσεων».

Ο Βασίλης Πέτρου, που είναι μέλος της ΦΛΑΣ τα τελευταία εννέα χρόνια, από το 2014, υπογραμμίζει στην Karfitsa.gr ότι η ομάδα τον βοήθησε να ξεπεράσει το άγχος τού να μιλά δημόσια, ενώ επίσης του έδωσε την ευκαιρία για κοινωνικοποίηση στη διάρκεια των σπουδών του. Δεν είναι λίγοι αυτοί που δημιούργησαν άλλωστε ισχυρούς δεσμούς και φιλίες χρόνων μέσα από την ομάδα.

Όπως υπογραμμίζει: «Είναι μια ομάδα που μπορεί να σου προσφέρει πολλά. Μπορείς να κοινωνικοποιηθείς και να εκφραστείς καλλιτεχνικά. Ένα νέο μέλος στην αρχή μαθαίνει τα βασικά για την ψηφιακή και για την αναλογική φωτογραφία, καθώς στον σκοτεινό θάλαμο που έχουμε μπορούμε να εκτυπώσουμε και ασπρόμαυρο φιλμ. Και στις εκθέσεις είναι σημαντικό για μας ότι κάτι που δημιουργήσαμε παίρνει σάρκα και οστά και το μοιραζόμαστε με άλλους ανθρώπους».

Η έκθεση What keeps us up at night θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 2/6. Η είσοδος είναι ελεύθερη καθημερινά από τις 11.00 μέχρι τις 17.00.