Ανδρουλάκης και Τσίπρας επιδίδονται σε έναν αγώνα συσπείρωσης των ακροατηρίων τους, μέσα από την αποδόμηση ο ένας του άλλου. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, η απόσταση μεταξύ των δύο κομμάτων είναι κάτω από τις τρεις μονάδες.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΦΕΝΙΑ ΚΛΙΑΤΣΗ
Η παρουσία του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή και στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ένα όπλο στη φαρέτρα της Χαριλάου Τρικούπη, το οποίο αναμένεται να αξιοποιεί σε κάθε ευκαιρία.
«Άναψαν» τα αίματα στην κεντροαριστερή πολυκατοικία με αφορμή τη φράση του Αλέξη Τσίπρα «ή εμείς ή κανείς» για την ανατροπή της κυριαρχίας Μητσοτάκη, ενώ το κερασάκι στην τούρτα ήρθε με την αναφορά πως ο Νίκος Ανδρουλάκης ούτε κατάφερε να νικήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και πως χαίρεται για κάθε μισή μονάδα που κερδίζει το ΠΑΣΟΚ.
Όπως ήταν αναμενόμενο, μέσα σε λίγα λεπτά ήρθε η… ανάλογη απάντηση από τη Χαριλάου Τρικούπη: «Μετά το “Μητσοτάκης ή χάος”, σήμερα μας προέκυψε το δίλημμα “Τσίπρας ή χάος” και τέθηκε με περισσή αλαζονεία και αυτοθαυμασμό από έναν πολιτικό που ηττήθηκε ως πρωθυπουργός και ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τη μεγαλύτερη διαφορά που καταγράφηκε ποτέ στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, “επιτυγχάνοντας” το απίστευτο: αντί να μειώνεται η δύναμη του πρώτου κόμματος, να καταρρέει το δεύτερο κόμμα στην κάλπη».
Χαρακτηριστικό είναι πως στις εκλογές του 2019 η ΝΔ κατέγραψε ποσοστό 39,85%, δεύτερος ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ με 31,52% και τρίτο το ΠΑΣΟΚ με 8,10%.
Σε ό,τι αφορά την Α΄ Θεσσαλονίκης, το ποσοστό της ΝΔ ανήλθε στο 35,52%, του ΣΥΡΙΖΑ στο 31,31% και του ΠΑΣΟΚ στο 6,05%.
Στη Β΄ Θεσσαλονίκης, στις εκλογές του 2019, η ΝΔ «σάρωσε» με ποσοστό 43,2%, έχοντας διαφορά 18 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ (25,14%). Το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ ανήλθε στο 6,65%.
Στις εκλογές του 2023 ο ΣΥΡΙΖΑ μείωσε ακόμη περισσότερο το ποσοστό του, φτάνοντας στο 17,83%. Το ΠΑΣΟΚ αύξησε τη δύναμή του κατά περίπου 3,5 μονάδες, φτάνοντας στο 11,84%, ενώ η ΝΔ, αν και βρισκόταν τέσσερα χρόνια στην εξουσία, αύξησε τη δύναμή της, καταγράφοντας 40,56%.
Στην Α΄ Θεσσαλονίκης η ΝΔ κατέγραψε 35,28%, ο ΣΥΡΙΖΑ 17,52%, ενώ το ΠΑΣΟΚ ήρθε τέταρτο, πίσω από το ΚΚΕ, με 8,14%.
Στη Β΄ Θεσσαλονίκης ποσοστό της τάξης του 40,11% πήρε η ΝΔ, 13,58% ο ΣΥΡΙΖΑ και 9,85% το ΠΑΣΟΚ.
Ο χάρτης των υποψηφίων στη Θεσσαλονίκη σε ΠΑΣΟΚ και ΕΛ.Α.Σ.
Τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκε ξανά στη Θεσσαλονίκη ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Βαρδακαστάνης, ο οποίος είχε σειρά επαφών με στελέχη. Σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιδίωξη είναι μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου να «κλείσει» το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοδελτίων σε όλη τη χώρα.
Πάντως, στην Α΄ Θεσσαλονίκης καταγράφονται οι μεγαλύτερες αλλαγές. Ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, δεν αναμένεται να είναι εκ νέου υποψήφιος στη συγκεκριμένη περιφέρεια, ενώ εκτός ψηφοδελτίου βρίσκονται οι πρώτοι σε σταυρούς του 2023, Χάρης Καστανίδης, Αντώνης Σαουλίδης και Γιάννης Μαγκριώτης.
Το νέο ψηφοδέλτιο απαρτίζουν πλέον πρόσωπα που προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους, όπως η Ράνια Θρασκιά και ο Πέτρος Παππάς από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και ο Μιχάλης Χουρδάκης, προερχόμενος από την Πλεύση Ελευθερίας.
Το ψηφοδέλτιο συμπληρώνεται από αυτοδιοικητικά και τοπικά στελέχη, όπως ο Χρήστος Παπαστεργίου, ο Πέτρος Λεκάκης, ο δικηγόρος Αργύρης Αργυριάδης, η γιατρός Πένη Δαλαμπούρα, καθώς και οι Μιχάλης Πάππου και Ευρυβιάδης Ελευθεριάδης.
Παράλληλα, εξετάζονται και άλλες υποψηφιότητες, όπως του πρώην υφυπουργού Μάρκου Μπόλαρη, καθώς και των Γρηγόρη Ζαρωτιάδη και Βάσιας Μαδέση.
Στη Β΄ Θεσσαλονίκης, ο Θανάσης Γλαβίνας θα διεκδικήσει εκ νέου την εκλογή του, ενώ στο ψηφοδέλτιο θα είναι και η Κωνσταντίνα Αδάμου.
Δύσκολη κρίνεται η μάχη, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, και για όσους ριχτούν στη μάχη του σταυρού στην Α΄ Θεσσαλονίκης με την Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη.
Μεταξύ των ονομάτων που ακούγονται είναι εκείνο του πρώην στελέχους του ΠΑΣΟΚ Αντώνη Σαουλίδη, της πρώην βουλευτού Κατερίνας Νοτοπούλου, η οποία παραιτήθηκε από τη θέση της, αλλά είχε εκλεγεί πρώτη σε σταυρούς με τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες δύο εκλογικές αναμετρήσεις, της βουλευτού Πόπης Τσαπανίδου, η οποία ακόμη δεν έχει παραιτηθεί από το βουλευτικό της αξίωμα, και της Κυβέλης Μάρδα-Πέλκα, κόρης του πρώην υπουργού επί κυβέρνησης Τσίπρα, Δημήτρη Μάρδα, και συζύγου του ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ Δημήτρη Πέλκα.
Για τη Β΄ Θεσσαλονίκης έχει ακουστεί το όνομα της Δώρας Αυγέρη.



