«Το Μπιλμπάο πιο χαλαρό και από τη… Θεσσαλονίκη» – Έλληνες βρήκαν δεύτερη πατρίδα στην πόλη των Βάσκων
Στην ισπανική πόλη Μπιλμπάο, Έλληνες έχουν βρει μια δεύτερη πατρίδα, χτίζοντας μια ζωή με ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Ρεπορτάζ Φιλίππα Βλαστού
H Θεσσαλονικιά Βίκυ Ρούσκα είναι μια από εκείνους που ζουν και εργάζονται στο Μπιλμπάο. Το 2006 βρέθηκε για μεταπτυχιακές σπουδές στην Ισπανία. Εκεί γνώρισε τον σύζυγο της και αποφάσισε να παραμείνει. Το 2008 ήταν το έτος που μετακόμισε μόνιμα, μια απόφαση που δεν παραξένεψε καθόλου τους κοντινούς της ανθρώπους στην Ελλάδα, γιατί εκτός του ότι είχε βρει την αγάπη στην χώρα των Βάσκων ανέκαθεν είχε μια λατρεία για την Ισπανία. Το Μπιλμπάο, όπως εξηγεί η ίδια μιλώντας στην Karfitsa, τους επέλεξε κατά έναν τρόπο, γιατί εκεί βρήκαν επαγγελματική αποκατάσταση τόσο η ίδια, όσο και ο σύζυγος της.
Η κα Ρούσκα διδάσκει νέα ελληνικά σε ένα φροντιστήριο. «Οι μαθητές μου είναι κατεξοχήν φιλέλληνες. Άτομα που πηγαίνουν σχεδόν κάθε χρόνο στην Ελλάδα και θέλουν να μπορούν να επικοινωνούν με τους κατοίκους στα ελληνικά. Έχουν ένα συναισθηματικό δέσιμο με την Ελλάδα, την κουλτούρα και τους δημιουργεί μεγάλο ενθουσιασμό η εκμάθηση νέων ελληνικών», περιγράφει. Οι ηλικίες των μαθητών της είναι συνήθως μεγάλες. «Κάποιοι από αυτούς μου λένε ότι ήταν ένα όνειρο ζωής να μάθουν την ελληνική γλώσσα και βγαίνοντας στην σύνταξη είχαν χρόνο για να το πραγματοποιήσουν», σημειώνει.
Βέβαια αντίστοιχο «κύμα» υπάρχει και από του Έλληνες προς την ισπανική γλώσσα. Ειδικά τα τελευταία χρόνια αρκετά άτομα κάθε ηλικίας στη χώρα μας μαθαίνουν ισπανικά. «Υπάρχει μια φιλία μεταξύ των δυο λαών σε ένα πολύ βαθύ επίπεδο», υπογραμμίζει η κα Ρούσκα. Αυτό αποδεικνύεται και από την δημιουργία του Κοινωνικοπολιτιστικού Φιλελληνικού Συλλόγου «Περίπλους» (Periplo), που ιδρύθηκε στο Μπιλμπάο το 2013, στον οποίο η κα Ρούσκα είναι γραμματέας. Αυτή τη στιγμή ο σύλλογος έχει περίπου 110 μέλη, εκ των οποίων 80% είναι φιλέλληνες και το 20% Έλληνες.
Το Μπιλμπάο πιο χαλαρό από τη Θεσσαλονίκη
Μια διαπίστωση που έχει κάνει η κα Ρούσκα είναι πως το Μπιλμπάο θυμίζει αρκετά την Θεσσαλονίκη κυρίως στους χαλαρούς ρυθμούς. «Θα λέγαμε ότι εδώ είναι ακόμη πιο χαλαρά και από την Θεσσαλονίκη», λέει χαμογελώντας.
Για το αν οι Ισπανοί μοιάζουν σε ιδιοσυγκρασία με τους Έλληνες η κα Ρούσκα, σημειώνει ότι «η Ισπανία είναι μια πολύ μεγάλη χώρα και εντοπίζονται μεγάλες διαφορές μεταξύ των ανθρώπων από περιοχή σε περιοχή. Οπότε δεν μπορούμε να μιλήσουμε για έναν ενιαίο χαρακτήρα. Υπάρχουν διαφορετικές νοοτροπίες. Σε πολλά πράγματα όμως είμαστε κοντά, καθώς είναι φιλικοί, ανοιχτόκαρδοι, έχουν μεσογειακό ταμπεραμέντο και υπάρχουν αρκετά σημεία επαφής».
Η επιχειρηματική ευκαιρία
Το ελληνικό στοιχείο στο Μπιλμπάο όμως δεν σταματάει μόνο στην γλώσσα, αλλά επεκτείνεται και στη γαστρονομία. Αρκετά ελληνικά εστιατόρια δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Ο Χρήστος Καραγιαννόπουλος είναι ιδιοκτήτης ενός εξ αυτών και πρόεδρος του Συλλόγου «Περίπλους». «Ήρθα εδώ τον Γενάρη του 2017 για εργασία ως μάγειρας, μετά από σχετική πρόταση που μου έγινε. Σκέφτηκα αμέσως να πω ‘’ναι’’ γιατί ήταν μια πολύ καλή πρόταση ιδίως εν μέσω της κρίσης που υπήρχε στην Ελλάδα» δηλώνει ο κ. Καραγιαννόπουλος. Το Μπιλμπάο τον μάγεψε και βλέποντας ότι υπήρχαν προοπτικές εξέλιξης εκεί αποφάσισε να ανοίξει ένα εστιατόριο μαζί με την σύζυγο του, Χριστίνα Τσάκωνα.
Η ζωή στο Μπιλμπάο, όπως έχει δει στην πράξη ο κ. Καραγιαννόπουλος, έχει ένα σημαντικό ατού και αυτό δεν είναι άλλο από το οικονομικό. «Κάνοντας ακριβώς την ίδια ζωή με εκείνην που κάναμε στην Ελλάδα, με τις ίδιες ώρες εργασίας και ξοδεύοντας τα ίδια χρήματα υπήρχε η δυνατότητα εδώ στο Μπιλμπάο να μένουν χρήματα. Αυτό είναι ένα καλό κριτήριο να παραμείνει κάποιος εδώ, ειδικά αν βρει μια ευκαιρία να κάνει και κάτι δικό του, όπως κάναμε εμείς ». Ο Έλληνας μάγειρας δεν κρύβει πως όταν έκαναν αυτό το επιχειρηματικό «άνοιγμα» υπήρχε αρκετός φόβος από την πλευρά τους κυρίως για το αν θα είχε απήχηση στο κοινό της ισπανικής πόλης. Σιγά σιγά όμως είδαν ότι υπήρχε μεγάλη αποδοχή και προτίμηση.
«Υπήρχε μια άγνοια για την ελληνική κουζίνα στο Μπιλμπάο. Κάποιοι την θεωρούσαν β’ κατηγορίας. Μετά από προσπάθεια που κάναμε, εμείς αλλά και άλλοι επιχειρηματίες που ασχολούνται με την ελληνική κουζίνα εδώ, καταφέραμε να την καταστήσουμε αναγνωρίσιμη. Μάλιστα, πρόσφατα, ήμασταν το νούμερο ένα μαγαζί στο Μπιλμπάο στο TripAdvisor από τα σχεδόν 1.090 περίπου καταστήματα εστίασης. Αυτό νομίζω σημαίνει ότι κάτι κάνουμε καλά…», αναφέρει ο κ. Καραγιαννόπουλος. Όσον αφορά τις γευστικές προτιμήσεις των Ισπανών στα ελληνικά πιάτα ο μάγειρας τόνισε ότι «τους αρέσουν τα πάντα. Μπαίνουν στο εστιατόριο και ανακαλύπτουν έναν κόσμο που δεν ήξεραν. Στην ελληνική κουζίνα χρησιμοποιούμε αρκετό λεμόνι, μυρωδικά, σάλτσες. Δίνουμε ένταση στη γεύση, όμως το κάνουμε με τέτοιον τρόπο που να φαίνεται οικείο στους Ισπανούς».
Έρωτας και εργασία
Συνήθως οι λόγοι που οδηγούν στην πόλη του Μπιλμπάο, ως επί το πλείστον, τους περισσότερους Έλληνες είναι η ευκαιρία εργασίας ή λόγω ερωτικής μετανάστευσης ή ακόμη και τα δυο. «Η ροή των Ελλήνων προς το Μπιλμπάο, αν βγάλουμε τα δυο χρόνια της πανδημίας, είναι αυξητική. Υπάρχουν αρκετοί Έλληνες που έρχονται για μεταπτυχιακές σπουδές ή με προγράμματα Erasmus, αλλά και πολλοί τουρίστες», τονίζει η Χριστίνα Τσάκωνα.
Στην ερώτηση αν σκέφτονται να επιστρέψουν στην Ελλάδα και οι τρεις συνεντευξιαζόμενοι απάντησαν αρνητικά λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «προς το παρόν στην Ελλάδα ταξιδεύουμε μόνο για διακοπές».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA
photo: unsplash.com (Yves Alarie)