, Δευτέρα
17 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Το Μετρό Θεσσαλονίκης αλλάζει τον «χάρτη» της αγοράς

Καταστήματα «κρυμμένα» πίσω από τις λαμαρίνες του Μετρό Θεσσαλονίκης,  τα οποία  για πολλά χρόνια είχαν τοποθετημένες στις βιτρίνες τους, τις  επιγραφές προς ενοικίαση ή πώληση, γίνονται περιζήτητα  και παίρνουν ξανά εμπορική αξία.

Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του Μετρό Θεσσαλονίκης και η δημιουργία των σταθμών του έργου αλλάζει τον «χάρτη» των ακινήτων. Το τελευταίο διάστημα καταγράφονται αυξητικοί ρυθμοί ζήτησης  για αγορά και ενοικίαση των καταστημάτων στην οδό Εγνατία που μέχρι πρότινος ήταν στα αζήτητα.

«Με τη λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης θα πάρουν ξανά ζωή τα καταστήματα τα οποία ήταν επί σειρά ετών κλειστά. Οι δρόμοι που περικυκλώνονταν από τις λαμαρίνες, λόγω των έργων θα πάρουν ξανά εμπορική ζωή και θα βελτιωθούν οι συνθήκες για τους καταστηματάρχες» αναφέρει στην εφημερίδα Karfitsa, ο Κώστας Χαϊδούτης, δικηγόρος, αντιπρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων, Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον κ. Χαϊδούτη, οι αυξήσεις των τιμών των ακινήτων προς αγορά και ενοικίαση θα  γίνει στο πλαίσιο που ορίζει ο νόμος.

Τιμές δύο «επιπέδων»                          

Η λειτουργία του Μετρό μπαίνει στην «εξίσωση» των διαπραγματεύσεων μεταξύ ενοικιαστών και ιδιοκτητών για την τιμή του ενοικίου. Τα μισθωμένα καταστήματα στην Εγνατία, τα όποια βρίσκονται σε στάση του Μετρό, περιλαμβάνουν στα συμβόλαια τους δύο τιμές, την τωρινή και  την τιμή που θα διαμορφωθεί μόλις τεθεί σε λειτουργία το έργο.

«Εδώ και χρόνια γνωρίζουμε σε ποια σημεία θα δημιουργηθούν οι σταθμοί του Μετρό, έτσι σε ορισμένα  από τα ήδη μισθωμένα εμπορικά ακίνητα που βρίσκονται σε στάσεις του μετρό,  υπάρχει η πρόβλεψη ότι θα αλλάξει η τιμή του ενοικίου μόλις τεθεί σε λειτουργία το μετρό, καταγράφοντας μία αύξηση που αγγίζει το 40% με 50%» αναφέρει ο Κωνσταντίνος Τζάρος, πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης και προσθέτει ότι, «στα καταστήματα που ξενοικιάζονται αυτή την περίοδο και βρίσκονται σε στάση του μετρό , όταν ενοικιαστούν το ενοίκιο θα είναι μεγαλύτερο».  Σύμφωνα με  τον κ. Τζάρο, ένα κατάστημα που βρίσκεται στην έξοδο της στάσης του Μετρό, αποκτά ως ακίνητο μεγαλύτερη αξία, καθώς από εκείνο το σημείο θα διέρχονται περισσότεροι υποψήφιοι πελάτες, με αποτέλεσμα η επιχείρηση να αποκτά μεγαλύτερη πελατεία και καλύτερους τζίρους.

Στοχευμένη έρευνα των υποψήφιων αγοραστών

Οι υποψήφιοι αγοραστές αλλά και οι επιχειρηματίες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στο  κέντρο της Θεσσαλονίκης, πριν προβούν σε ενοικίαση ή αγορά καταστήματος προχωρούν σε στοχευμένη έρευνα γνωρίζοντας όχι μόνο που θα δημιουργηθούν οι στάσεις του Μετρό, αλλά  και το σημείο εισόδου και εξόδου των επιβατών από τις στάσεις. Γι΄αυτό τον λόγο τα κριτήρια των καταστημάτων που επιλέγουν προς ενοικίαση ή ακόμη και  για αγορά είναι συγκεκριμένα, και σχετικά με το που θα υπάρξει μεγαλύτερη επιβατική κίνηση.

Όσον αφορά την τιμή των μισθωμάτων των καταστημάτων προς ενοικίαση που βρίσκονται σε στάση του μετρό έχει αρκετές οικονομικές διαβαθμίσεις «και σε αυτό συμβάλουν διάφοροι παράγοντες, όπως για παράδειγμα εάν οι δρόμοι επιτρέπουν να  δημιουργηθούν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, εάν μπορούν να γίνουν αυτά τα καταστήματα τότε μπορεί το ενοίκιο να αυξηθεί 50% πάνω από ότι είναι τώρα, καθώς λόγω της αυξημένης προσέλευσης των επιβατών,θα έχει μεγαλύτερους τζίρους, από ένα κατάστημα αλλού τύπου που βρίσκεται στον ίδιο δρόμο. Είναι δύσκολο να καταγραφεί ένας μέσος όρος τιμών ενοικίασης αυτή την στιγμή», συμπληρώνει ο κ. Τζάρος.

Ανάλογη αύξηση καταγράφεται και στις τιμές ενοικίασης και των διαμερισμένων που βρίσκονται σε στάσεις του Μέτρου.«Όπου έχουμε στάσεις του Μετρό είναι δεδομένο ότι θα αυξηθούν οι τιμές ενοικίασης όχι μόνο των επαγγελματικών χώρων  αλλά και των διαμερισμάτων. Οι αυξήσεις αγγίζουν το 40% και πολλές περιπτώσεις και το 50%», τονίζει  από την πλευρά του ο Άκης Τσιριώτης, ιδιοκτήτης μεσιτικού γραφείου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ KARFITSA

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.