, Δευτέρα
27 Μαΐου 2024

search icon search icon

Το σχέδιο της νέας διοίκησης του δήμου Κατερίνης για τα αδέσποτα – 500 στειρώσεις και 100 υιοθεσίες μέσα στο 2024

Με έναν οργανωμένο σχεδιασμό για τα αδέσποτα ξεκίνησε τη θητεία της η νέα δημοτική αρχή της Κατερίνης, εστιάζοντας στον έλεγχο του πληθυσμού των ζώων που βρίσκονται στο δρόμο αλλά και στη δρομολόγηση υιοθεσιών.

Ρεπορτάζ: Ελίνα Τουκουσμπαλίδου

Σε όλη την επικράτεια του δήμου Κατερίνης βρίσκονται περί τα 2.500 αδέσποτα ζώα, όπως αναφέρει στην Karfitsa ο αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, Θωμάς Αναστασιάδης. Ο δήμαρχος Κατερίνης, Ιωάννης Ντούμος με τη νέα διοίκηση του δήμου έχουν θέσει ένα χρονοδιάγραμμα στόχων για το Πρόγραμμα Διαχείρισης Αδέσποτων, ξεκινώντας άμεσα, ώστε μέσα στο 2024 μεταξύ άλλων να γίνουν 400 στειρώσεις σε σκύλους και 100 στειρώσεις σε γάτες.

Ανακατασκευή του κυνοκομείου, συνδρομή της δημοτικής αστυνομίας, έλεγχος των ανεξέλεγκτων γεννήσεων

Ο κ. Αναστασιάδης εξηγεί πως «θέλουμε το 2024 να κάνουμε 400 στειρώσεις σκύλων. Έχουμε βάλει στόχο να προχωρήσουμε σε 100 υιοθεσίες μέσα στη χρονιά. Επίσης θέλουμε να ολοκληρώσουμε το κυνοκομείο χωρητικότητας 80 θέσεων. Ήταν 80 θέσεων και λόγω ανακατασκευής, εδώ και τρία χρόνια έχει γίνει 40 θέσεων. Επίσης θέλουμε μέσω της δημοτικής αστυνομίας να ελέγξουμε κατά κύριο λόγο τους κτηνοτρόφους, τα μαντριά και όλες τις πηγές που δημιουργούν αδέσποτα. Να κλείσουμε δηλαδή στο βαθμό που μπορούμε την εισροή νέων αδέσποτων ζώων».

Γιατί θα γίνουν λιγότερες στειρώσεις σε γάτες

Προσθέτει δε ότι οι στειρώσεις γατών που σχεδιάζονται είναι λιγότερες απ’ ό,τι στους σκύλους και συγκεκριμένα 100, «λόγω έλλειψης προγράμματος και χώρου για γατοκομείο». Παραλαμβάνουμε ένα εξαντλημένο πρόγραμμα στειρώσεων και άρα ξεκινούμε ένα νέο, όπως επισημαίνει.

Για τη φροντίδα των αδέσποτων που ζουν στο δρόμο, η νέα διοίκηση σκοπεύει να «επιστρατεύσει» πιστοποιημένους εθελοντές. «Στοχεύουμε να κάνουμε μια νέα ομάδα πιστοποιημένων εθελοντών, οι οποίοι θα παίρνουν τη βοήθεια του δήμου Κατερίνης για να φροντίζουν τα ζώα του δρόμου. Ανά περιοχή, κοινότητα και δημοτικό διαμέρισμα θα υπάρχουν κάποιοι πιστοποιημένοι εθελοντές που θα φροντίζουν τα αδέσποτα, με τους οποίους στοχεύουμε να κάνουμε ημερίδες εκπαίδευσης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης.

Τετραμηνιαίος απολογισμός για καλύτερα αποτελέσματα

Κάθε τέσσερις μήνες μάλιστα θα γίνεται απολογισμός του έργου που έχει επιτευχθεί ώστε το σχέδιο να προχωρά με σαφείς βηματισμούς. «Είμαι σίγουρος ότι η Κατερίνη θα τα πάει περίφημα σε αυτό το κομμάτι», δηλώνει στην Karfitsa ο κ. Αναστασιάδης, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι όσον αφορά τα αδέσποτα η εικόνα είναι κακή σε όλη την επικράτεια.

Συγκεκριμένα τονίζει πως «δεν υπάρχει ακόμη κάποια πόλη ή δήμος υπόδειγμα σε σχέση με αυτό. Υπάρχουν κάποιοι δήμοι που έχουν κάνει σημαντικά βήματα, όπως ο δήμος Φυλής αλλά μέχρι εκεί. Δυστυχώς ως χώρα είμαστε πίσω σε αυτό το θέμα».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.